REKLAMI GEÇ

Tarık Akan’ın 12 Eylül darbesine Denizli’de yakalanmasıyla ilgili paylaşım rekor kırıyor

Tarık Akan’ın 12 Eylül darbesine Denizli’de yakalanmasıyla ilgili paylaşım rekor kırıyor

Usta sinema oyuncusu Tarık Akan’ın Denizli’de vatani görevini yaptığı yıllardaki 12 Eylül anısı Sosyal medyada son günlerde paylaşım rekorları kırıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Eylül 2017 Cumartesi, 15:24

Geçtiğimiz yıl 16 Eylül’de yaşamını yitiren ve ülkenin dört bir yanında anılan Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Tarık Akan vatani görevini 1980 yılında Denizli’de yapmıştı. Akan’ın o yıl 11 Eylül’de dönemin aydınlarını arayarak ‘darbe yapılacağı’ bilgisini ulaştırıp, bir çok arkadaşının hapse girmesini, işkence görmesini engellediği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili son paylaşımı ise Denizlili sanatçı Hakan Akmaz yaptı. Binlerce Facebook ve twitter kullanıcısının paylaştığı bilgilere göre, “11 Eylül 1980 akşamı… Tarık Akan, Denizli 11. Piyade Tugayı, 73. P.Alayı’nda yedek subayken o gece ordunun yönetime el koyacağını ve darbe yapılacağını öğrenir. Santrale girer ve telefon rehberindeki bütün solcu arkadaşlarını arayarak darbe yapılacağını ve hazırlıklı olmalarını ister. Birçok sanatçı ve aydın darbe öncesinde ülkeyi terk eder. Tarık Akan, bu şekilde bir çok arkadaşının hapse girmesini, işkence görmesini engellemiş olur.

Darbeye ise saatler kalmıştır. Tarık Akan çok sinirlidir. ‘Gerçekten ihtilal bu, olmaz böyle şey, olamaz, nasıl olur? Yine demokrasi gidecek, sanat bitecek. Hiç bir darbe demokrasi getirmez. Darbeler demokrasinin ‘d’sini dahi getiremez. 12 Mart Muhtırası’nda da ülkem adına çok üzüldüm. Bizim ülkemize bu darbeler hiç yakışmıyor; ülkeyi on-onbeş yıl geriye götürüyor!’ sözlerini söyler.

O gece ise verilen emirle Alayın tamamı, subay, astsubay ve asteğmenler karagahta toplandılar. Saatler geçmek bilmiyordu. Tamı tamına gece 02’de; Tugayın içinden büyük bir gürültüyle “Tank”lar Denizli şehir merkezine yürüdüler. Ordu yönetime el koyuyordu ve Tarık Akan, 12 Eylül darbesine büyük bir üzüntü duyarak şahit oluyordu.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı