REKLAMI GEÇ

Denizli ile ilgili, çok bilinmeyen 10 ilginç bilgi

Denizli ile ilgili, çok bilinmeyen 10 ilginç bilgi

Binlerce yıldır yerleşimin olduğu, bir o kadar süredir de Türklerin yurdu olan Denizli, tarihi ve coğrafi özellikleriyle de dikkat çekiyor. Kent tarihi ve coğrafyası okullarda da okutulmayınca bazı bilgiler gün yüzüne çıkmakta zorlanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ocak 2022 Pazar, 11:56

Denizli’de de birçok insan tarafından bilinmeyen özellikleri olan bir şehir. İşte onlardan bazıları…


DÜNYANIN EN YAŞLI İNSANI BİR DENİZLİLİ
Kaklık’ta Dünyanın en eski insan fosili bulundu. Kaklık’taki bir mermer ocağındaki keşif sonrası fosil ABD’ye gönderildi ve 1 milyon 200 bin yıllık olduğu tespit edildi. ‘Denizli Adamı’ diye literatüre geçen fosilin DNA’larından, ABD’de 3 boyutlu modellemesi yapıldı ve siyahi bir insan olduğu ve zatürreden öldüğü belirlendi.


BAYILANA KADAR ÖTMESİYLE ÜNLÜ DENİZLİ HOROZU
Denizli Horozu’nun renkleri ve ihtişamı kadar ünlü olmasının sebebi ötüşüdür. Denizli’ye özgü bu ırk ötmeye başladığında baygınlık geçirebilir. Bu onun iyi bir Denizli horozu olduğunu gösterir.


MESİR MACUNU ASLINDA DENİZLİLİ
Merkez Efendi, şimdilerde bir ilçenin ismiyle birlikte anılıyor. Ancak o, dönemin en ünlü doktoru… Şifa olması için yaptığı ve Manisa’da her yıl yapılan şenliklere sahne olan Mesir Macununun mucidi de Denizli’de doğup büyüyen, sonrasında İstanbul’a giden, dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Manisa’ya şehzade sarayına görevlendirilen Merkez Efendi’dir. Mesir macununun Manisa ile birlikte anılmasının sebebi de budur.


BURADA HERKES AYAKKABICI
Acıpayam’a bağlı Yeşilyuva Mahallesi Denizli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri… Ayakkabı üretimiyle ünlü bu belde, ‘Gaysar Pabucu’ (Kayser Ayakkabısı) ismiyle bir dönem tüm bölgede ayakkabının alametifarikasıydı… Sonradan ismi Yeşilyuva’ya dönüşen Kayser’e ilk yerleşim binlerce yıl öncesine kadar dayanıyor, ve burada ayakkabıcılıktan geçim hala yüzde 95 dolayında devam ediyor.


KRALİYET AİLESİ’NİN FAYTONU DENİZLİ’DE YAPILDI
Almanya’da öğrendiği faytonculuğu Türkiye’de daha ileriye taşıyan Sarayköylü Metin Demir el yapımı faytonlarını tüm dünyaya satıyor. Faytoncu Metin Demir’in ürettiği bir fayton, halen İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından kullanılıyor.


LEBLEBİNİN BAŞKENTİ ASLINDA SERİNHİSAR’DIR
Türkiye’de Çorum deyince akla gelen leblebinin asıl üretim merkezi Serinhisar… Çünkü Türkiye’deki her 10 kilogram leblebinin 7 kilogramı Serinhisar’da üretiliyor. Çorum’da satılan leblebiler de aslında Serinhisar’dan gidiyor.


BU AĞAÇLAR 1300 YAŞINDA
Beyağaç’ın Sandıras dağı yamaçlarında, bin 300 yıldır ayakta duran anıt çam ağaçları bulunuyor.


NESİLLER BOYU DOKUMACILIK YAPAN BİR İLÇE
Denizli’deki tekstil sektörünün gelişiminde Babadağlıların rolü asla unutulamaz. Bu kadim ilçe neredeyse bin yıldır dokumacılık yapıyor. Bu ilçede son yıllara kadar dokuma tezgahının içinde doğan çocuklar nesiller boyu bu mesleği sürdürdü. Şu anda Denizli’de önemli tekstil üretim tesislerini Babadağlılar yönetiyor.


DENİZLİ 2500 YIL ÖNCE EN BÜYÜK MERKEZDİ
Hierapolis (Pamukkale), Laodikya (Eskihisar), Colossae (Honaz) ve Tripolis (Buldan) ve Aydın’daki Afrodisyas şehri de içine katıldığında Denizli; Roma İmparatorluğu’nun en parlak olduğu 2 bin 500 yıl önce en büyük merkezdi.


YATAĞAN VE PALA
Günümüzde Yatağan palası ya da bıçağı diye telaffuz edilse de o ünlü palanın adı aslında doğrudan Yatağan’dır. Osmanlının silah üretim merkezlerinden Yatağan’ın Yeniçerilerin yakın mesafe dövüşlerinde kullanması için ürettiği palalar Osmanlı’nın parlak dönemlerinde çok ünlüydü. Avrupalı, Yatağan için ‘Türk’ün kelle makası’ yakıştırmasını yapmıştı.

Yorumlar

Mümtaz   -  Bağlantı 17 Nisan 2023, 12:54

Vatandaş rumuzuyla yazan kişi bence de haklı. Merkez Efendi mesir macununu Manisa’da yapıp dağıtıyor. Denizli’de iken yapmadığına göre bu ile maledilmez. Ayrıca Merkezefendi Denizli’de müderrislik yapıyor. Bu ilde doğup büyüdüğü kesin değil.

Emel Sarıiz   -  Bağlantı 11 Ocak 2022, 09:05

Merhabalar, tekstil sektörünün gelişiminde Babadağ’ın rolü büyüktür demişsiniz fakat,resimdeki kadın,annem,Mihriban Öztekin, Kızılcabölük’lüdür

Mümtaz Başkaya   -  Bağlantı 11 Ocak 2022, 00:00

Denizli merkezi 2500 yıllık değil. Hierapolis ve Laodikeia, Tripolis gibi tarihsel yerler eski ama Denizli adıyla kurulan yer değil. Aslında Denizli yöresi demeniz gerekiyordu. O yıllarda yöreye Denizli adı da verilmiş değildi. Bilginize.

Vatandaş   -  Bağlantı 10 Ocak 2022, 16:02

Tamam Denizli iyi şehir güzel şehir de mesir macununu da kendinize atfetmeyin bari.
Cidden komiksiniz 😀

Tahir Doğan CEN   -  Bağlantı 9 Ocak 2022, 15:57

Nesiller boyu dokumacılık yapan babadağı anlatırken bile
Kızılcabölüklü bir teyzemizin Kızılcabölükte çekilmiş bir fotoğrafını koymuşsunuz,
Evliya ÇELEBİ dokumacılık konusunda Kızılcabölükden bahseder
kaç asır önceden .
okusanız sizde öğrenirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı