Denizli – Mardin nakış köprüsü

Güneydoğu’da kurulan dikiş atölyeleri meyvesini vermeye başladı.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2014 Pazar, 12:43
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin talimatı ile Doğu ve Güneydoğu’da kızların küçük yaşta zorla evlendirilmelerinin önüne geçmek, bölgelerdeki yaşanan ekonomik sıkıntıları aşmak için kurulan dikiş atölyeleri meyvelerini vermeye başladı. Hakkari, Mardin ve Şırnak’ta kurulan dikiş atölyelerinde üretim başladı. Mardin Kızıltepe Kız Teknik Meslek Lisesi’ne kurulan atölyede otellere nevresim çarşaf takımı, düğün salonlarının masa ve sandalyelerinin giydirilmesi, okul tişörtleri ile özel tasarımlar üretilerek satışlarına başlandı. Mardin Kızıltepe Kız Teknik Meslek Lisesi Müdürü Özlem Yıldız, projenin mimarı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye teşekkür etti. Yıldız, “Bu proje ile kızlarımız geleceğe daha umutla bakıyorlar. Hem aile ekonomisine katkı sağlıyorlar hem de meslek sahibi oluyorlar” dedi.
MAKİNELER TÖREN İLE GÖNDERİLDİ
Ekonomi Bakanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar için ilk olarak Hakkari, Mardin ve Şırnak’ta birer dikiş atölyesi kurulması planlandı. Türkiye’deki kardeşlik duygusuna hizmet edecek proje ile kızların küçük yaşta zorla evlendirilmeleri sorunu ve işsizliğe bağlı birçok sıkıntının önüne geçilmesi projesi bu bölgelerde tuttu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Doğu ve Güneydoğu’da dikiş atölyelerin kurulma görevini Denizli İhracatçılar Birliği’ne verdi. DENİB ile birlikte Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ de kampanyaya destek verdi. 24 Ocak’ta start alan kampanya ile birlikte Mardin, Hakkari ve Şırnak’a birer dikiş atölyeleri kurulması için dikiş makineleri, overlok, düğüme ilik açma makinesi, sanayi tipi ütü ve nakış makinesi tören ile gönderildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Denizlili işadamları Şırnak’a giderek çalışmaları yerinde incelediler.
ÇOCUK GELİNLER OLMASIN
Aslen Denizlili olan ve Mardin Kızıltepe Kız Teknik Meslek Lisesi Müdürlüğü yapan Özlem Yıldız, projenin tuttuğunu söyledi. Bu proje ile bölgelerinde artık küçük çocuk gelinlerin olmayacağını dikkat çeken Yıldız, “Denizli’den gelen makinelerle atölyemizi kurduk. Öğrencilerimin hayat felsefeleri değişti. Meslek sahibi olacakları için çok mutlular. Hayata daha değişik bakmaya başladılar. Özgüvenleri arttı. Çocuk gelinler doğunun kanayan yarasıdır. Çocuk gelinler olmasını istemiyoruz. Bayanların ekonomik gücü olmasını istiyoruz. Bilinçli anneler yetiştireceğiz. Gelecek nesiller bizlere emanet” dedi.
ÜRETİM BAŞLADI
Kurulan atölye ile üretime başladıklarını, özellikle otellere nevresim çarşaf, , düğün salonlarının masa ve sandalyelerine giydirme, okul tişörtü ve özel tasarımlar yaptıklarını kaydeden Özlem Yıldız, “Özel gece kıyafetleri dahi yapıyoruz. Bu bölgede olmamış bir olaydır. Dikiş atölyeleri kurduktan sonra ailelerin kız çocuklarına bakışları değişti. Aileler atölyelerimize gelerek kız çocuklarının üretimlerini yerinde görüyorlar” diye konuştu.
ÇOK MUTLUYUM
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin önderliğinde başlatılan kampanyaya destek veren ve Doğu ve Güneydoğu’da dikiş atölyeleri kurulmasında öncülük yapan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, üretimin başlamasına çok sevindiğini söyledi. Kocasert, “Doğu bölgelerimizde çocuk yaşta evlendirilen kızlar problemi var. Bölgedeki pek çok kız çocuğumuz özellikle maddi endişeler nedeniyle çocuk denecek yaşta evlendiriliyor, hatta anne oluyor. Biz bunların önüne geçmek için çalışmalar yaptık. Kurduğumuz dikiş atölyeleri ile bu kız çocuklarımızı meslek sahibi olmalarını istiyoruz. Şimdi görüyoruz ki kurduğumuz dikiş atölyelerinde üretim başlamış. Kız çocuklarımız meslek sahibi oluyorlar. Aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Bu bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.