REKLAMI GEÇ

PAÜ DEKAMER 40 deniz kaplumbağasını kurtardı

PAÜ DEKAMER 40 deniz kaplumbağasını kurtardı

Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bugüne kadar 40’a yakın deniz kaplumbağasının tedavisinin tamamlanarak denizle buluşturulduğu açıklandı.

/ DENİZLİHABER / 8 Ocak 2013 Salı, 11:58

Pamukkale Üniversitesi tarafından 2008 yılında faaliyete geçirilen Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER), son olarak iki caretta caretta daha tedavi edildi. Birisi pervaneye diğeri ise balıkçıların misinasına takılarak yaralanan ve DEKAMER’de tedavisi tamamlanan kaplumbağalar düzenlenen törenle denize bırakıldı. Dalyan İztuzu Kumsalı’nda yapılan törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Muğla Valisi Fatih Şahin, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı ve çok sayıda davetli katıldı.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, merkeze şu ana kadar gelen yaklaşık 70 deniz kaplumbağasının 40’a yakınının tedavisinin tamamlanarak denize bırakıldığı ve 8’inin ise halen bakımının devam ettiğini söyledi. Kaska, kumsaldaki yuvaların izleme ve korunmasına dair çalışmaların sürmekte olduğu ve her yıl yaklaşık 300 civarında yuvadan yaklaşık 20-25 bin yavrunun denize ulaştırılmasının sağlandığı kaydetti.

Araştırma merkezinde her yıl yaklaşık 20 yaralı deniz kaplumbağası tedavi edildiğini ve tedavileri tamamlandıktan sonra denize gönderildiğini ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Denize bıraktığımız kaplumbağalara uydu takip cihazı takılıyor. Bu kaplumbağalardan alınan sonuçlar literatürde yayınlanıyor. Bilimsel anlamda da dünya literatürüne katkıda bulunuyoruz” dedi.

DEKAMER’den övgüyle söz eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kaplumbağaların tedavileri konusunda gereken hassasiyet gösteriliyor. İztuzu Plajı, Bakanlar Kurulu tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Burada 110 familyaya ait 470 cins, 424 tür ve daha alt türlerden de biyolojik çeşitlilik tespit edildi. Yine aynı şekilde biyolojik çeşitlilik araştırmalarında 20 adedi bitki ve 86 adedi hayvan türü olmak üzere 106 adet denizaltında canlı tespit edildi. Bu hayvanlar burada yuvalanıyor, yumurta bırakıyor, yavru yapıyor” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından birisi pervaneye diğeri ise balıkçıların misinasına takılarak yaralanan ve DEKAMER’de tedavisi tamamlanan Caretta Caretta cinsi iki deniz kaplumbağası Bakan Bayraktar ve katılımcılar tarafından yeniden denize salındı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı