REKLAMI GEÇ

Erkekler neden laf atar?

Erkekler neden laf atar?

Birçok kadın, sokakta sürekli sözlü tacize maruz kalıyor. Halk arasında “Laf atma” olarak isimlendirilen bu eylem, bazen sınırları zorluyor, muhatap olan için tahammül edilmez hale geliyor. Kimi kadınlar ise artık bu durumu kanıksamış durumda… O nedenle tepkisiz kalıyor. Peki laf atmanın altında yatan neden ne? Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Psikoterapist Dr. Ahmet Öz, bu durumun kadınları sadece cinsel obje olarak görmekten ve beğeniyi medeni bir şekilde ifade edememekten kaynaklandığını belirtiyor.

/ DENİZLİHABER / 22 Şubat 2014 Cumartesi, 11:48

BÜŞRA KURU
Halk arasında “Laf atma” olarak masum bir ifade ile adlandırılan sözlü taciz, birçok kadının şikayetçi olduğu bir sorun. Öyle ki, kadınlar bu durum karşısında artık çaresizlikten dolayı tepkisiz kalmayı tercih ediyor.

Laf atmak, diğer bir ifadeyle sözlü tacizin nedenleri neler? Bunu yapmak psikolojik bir rahatsızlık belirtisi mi?
Uzmana göre bu tamamen, toplumların gelişmişlik düzeyi ile alakalı bir durum. Hem laf atan, hem de bu duruma maruz kalan taraf için de bu böyle… Çözümü ise gayet basit… Medeni olmak, kadını cinsel bir obje olarak değil, insan olarak görmek gerekiyor.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Psikoterapist Dr. Ahmet Öz, laf atmanın duygusuz bir temas olduğuna dikkat çekiyor. Buna beğeniyi medeni bir şekilde ifade edememe durumu da denilebilir. Dr. Öz, “Kadın ve erkek sosyal yaşantıda iki insan gibi karşılaşabilirse ve birbirine beğenilerini uygun şekilde dile getirebilirse bunda çok sıkıntı yok. İki cins birbirine olan beğenisini duygusunu ifade etmek istiyor. Uygun olmayan yollarla ifade edildiğinde kadın için tahammül edilemez bir durum oluyor. Sosyal yaşantıda karşı cinslerin, birbirlerini ifade edebilecekleri uygun ortamlarda bir araya gelmeleri gerekiyor. Kişiler bu şekilde karşılaşırsa, bu tür olumsuz iletişimin olmayacağı, tacizlerin ortadan kalkacağı kanaatindeyim. Böyle ortamlar olmadığı ve toplum bunlara müsaade etmediği sürece sözlü tacizlerin daha da artacağını düşünüyorum” diyerek meselenin toplumsal ve sosyal boyutuna dikkat çekiyor.

“SÖZLÜ BEĞENİ İSTEMEYEN BİRİ İÇİN BU TACİZ ANLAMINA GELİYOR”
Erkeklerin laf atmasının kimi kadının hoşuna gitse de kimisinin hoşuna gitmediğini belirten Ahmet Öz, “Böyle bir durumu istemeyen için bu taciz anlamı taşır. Bu sınırı aşan bir davranıştır. Sınır ise kişiyi rahatsız etmektir. Kişi uygun bir bakışla da karşısındaki bayana beğenisini gösterebilir. Eski zamanlarda beğenme şekli beylerin bıyıklarını burmasıydı. O kültürümüzde kadını beğenmeyle ilgili bir simge ancak, sözlü tacizler bir kültür faktörü olamaz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı