REKLAMI GEÇ

Fahri Akçakoca anılacak

Fahri Akçakoca anılacak

Milli mücadelenin Denizlili kahramanlarından Fahri Akçakoca, 21 Kasım Cuma günü PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılacak törenle anılacak.

/ DENİZLİHABER / 19 Kasım 2008 Çarşamba, 01:00

Milli mücadelenin Denizlili kahramanlarından, 1939-1943 yılları arasında CHP Denizli milletvekili olarak görev yapan Fahri Akçakoca, ölümünün 53. yılında bir törenle anılacak.

Fahri Akçakoca Okul Aile Birliği Başkanı Doç. Dr. Süleyman İnan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, anma töreni hakkında bilgi verdi. İnan, Fahri Akçakoca’yı anma töreninin, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda, 21 Kasım Cuma günü yapılacağını ve törenin saat 14.00’te başlayacağını söyledi.

Denix Teknoloji’nin ana destekleyici olduğu ve Fahri Akçakoca Anaokulu Okul Aile Birliği ve Fahri Akçakoca Aile Platformu’nun birlikte düzenlediği anma töreninde, 2008 Fahri Akçakoca Kültür Ödülü, yaptığı sanatsal faaliyetler nedeniyle DESAV’a verilecek. Törende ayrıca, Türkiye çapında yapılan ve okul öncesi eğitim alanında hazırlanmış projelerin yer aldığı yarışmanın birincisi de ödüllendirilecek. Bu yarışmanın birincisi olan İzmir’den İfret Sevinç, Fahri Akçakoca Eğitim Ödülü’nü alacak. Bu yıl ikincisi yapılan anma töreninde, ilk kez Fahri Akçakoca’nın hayatını anlatan ‘Akça Bey’ isimli bir belgesel de sunulacak.

Fahri Akçakoca kimdir?

Törenle anılacak olan Fahri Akçakoca, 1984 yılında Denizli’nin DeğirmenönüMahallesi’nde doğdu. 1. Dünya Savaşı arifesinde, Edirne Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdi. 1. Dünya Savaşı’nda Güneydoğu Anadolu’da ve Yemen’de topçu yedek subay olarak düşmanla çarpıştı. 1918’de birliği esir düşünce Mısır’da ‘Seydi Beşir’ adlı bir esaret kampına gönderildi. 1920’de memleketi Denizli’ye döndüğünde kendini bu kez İstiklal Harbi’nin içinde buldu. Batı Cephesi’nde, istihbarat subayı görevini üstlendi. Önce İzmir’e ve sonra Kocaeli, Bursa, Rodos’a gitti ve orada Yunanlıların askeri ve diğer durumları hakkında bilgi topladı. Fahri Akçakoca, milli mücadele anılarını, Gazeteci Murat Sertoğlu’na 1950’de anlattı ve bunlar, ulusal bir gazete olan Son Telgraf’ta, ilki 5 Kasım 1950’de olmak üzere tam 188 gün boyunca ‘İstiklal Savaşı’nın 1 No’lu Casusu: Fahri Akçakoca’ başlığıyla yayımlandı. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü’nde çalıştı. İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeliklerinde bulundu. 1932’de açılan Denizli Halkevi başkanlığını üç yıl boyunca sürdürdü. 1939-1943 yılları arasında 6. dönem Denizli milletvekili olarak TBMM’de görev aldı. Fahri Akçakoca, 26 Eylül 1955’te hayatını kaybetti.

Denizli’nin tarihi şahsiyetleri arasında yer alan Fahri Akçakoca, birçok ilkin sahibidir:

-Denizli’de ilk fotoğraf atölyesinin ve sinemasının gelmesinin öncüsü.

-Denizli’ye ilk radyoyu getirenlerin başında.

-Denizli’nin bilinen ilk çevrecilerinden.

Fahri Akçakoca, Denizli’nin tarihi ve kültürünü ilgilendiren 8 kitap kaleme aldı:

1-Öztürk Adları

2-Denizli’de Köy Düğünleri ve Zeybek Oyunları

3-Pamukkale Suları

4-Laodikya

5-Küçük Denizli Tarihi

6- Denizli Vilayeti’nde Dokumacılık

7-Harekat-ı Milliye’de Denizli ve Denizli Vak’ası.

8-Çürüksu Vadisi’nde Ölmüş Şehirler

Fahri Akçakoca Ailesi tarafından onun anısına yapılan Fahri Akçakoca Anaokulu, 1997’de öğretime başladı.

30 Ağustos 2007’de İncilipınar’daki Vali Recep Yazıcıoğlu Parkı’na O’nun için bir büst kondu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı