REKLAMI GEÇ

İnsan yüzlü örümcek Baklan’da görüldü

İnsan yüzlü örümcek Baklan’da görüldü

İnsan yüzüne benzerliğiyle dikkat çeken, üçgen yengeç örümceği diye bilinen Thomisus onustus cinsi örümcek, Baklan’ın İcikli Mahallesi’nde görüldü. Örümceği görünce şaşıran Behiye Ünal ilk defa bu türde bir böcek gördüğünü, fotoğrafını çektikten sonra doğaya bıraktığını söyledi.

Sema Kayılı / DENİZLİHABER / 11 Temmuz 2021 Pazar, 15:30

Baklan’ın İcikli Mahallesi’nde ikamet eden 52 yaşındaki Behiye Ünal, bahçesinde çamaşır asarken bir aralar sosyal medyada rastladığı insan yüzlü örümceği (Thomisus onustus) buldu.

Ünal, “Çamaşırları astığım sırada çamaşır ipinde gördüm dikkatimi çekti. Gözüme sıçradı ona rağmen zarar vermedim. Hayvan sever bir insanım hemen araştırmaya başladım. Böyle nadir görülen bir örümceği bulduğum için çok mutlu oldum. Daha sonra doğal ortamına geri bıraktım” diye konuştu.

İNSAN YÜZLÜ ÖRÜMCEK (THOMİSUS ONUSTUS) NEDİR, ZARARLI MIDIR?
Thomisus onustus, Thomisidae (yengeç örümceği) familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türüdür. Opisthosoma (abdomen) dorsalinde yer alan girinti ve çıkıntılar insan suratına benzer şekillenme gösterebilir ve bu şekilleriyle zaman zaman medyada “insan yüzlü örümcek” haberlerine konu olurlar.
İlk kez 1805 yılında Fransız bilgin Charles Athanase Walckenaer (1771–1852) tarafından Thomisus onustus adıyla tanımlanan tür geçerli revizyon geçirmeden ilk verilen adıyla günümüzde de kullanılmaktadır.
Fiziksel özellikleri cinsiyete göre farklılık gösterir. Dişi 7-9,8 mm, erkek 2-3,6 mm boyundadır. Rengi çok değişkendir. Ana zemin rengi beyaz, pembe ve sarı arasında değişir. Birkaç gün içinde aktif renk değiştirme özelliğine sahiptir.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre Thomisus onustus zehirlidir. Avlarını zehirleyerek yakalarlar.

 NEREDE YAŞAR?
Esas olarak çiçek üzerinde pusuya yatarlar. Fundalar en gözde barınaklarıdır. Aynı zamanda kuru yamaçlarda, kuru otluk alanlar gibi sıcak habitatlarda bulunurlar.
Büyük Britanya’da daha çok funda (Erica tetralix ya da E. cinerea) çiçeklerinde görülürler ve burada pusuya yatarak çoğunlukla bal arısı ve iri sineklari avlarlar. Her iki cinsiyetten erginlerine mayıs ve haziran ayında rastlanır. Dişiler yumurta kesesini fundaların çiçek başlarına bırakmak için haziran ayına kadar sağ kalırlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı