REKLAMI GEÇ

Kadınlar, gününü kutluyor

Kadınlar, gününü kutluyor

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve fabrikaya kilitlemesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın can verdi. Bu acı olayın ardından 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri kutlanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mart 2019 Cuma, 11:27

Denizli protokolü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajlar yayınlayarak bu özel günü kutladı.

İşte Denizli protokolünün o mesajları;

HASAN KARAHAN (DENİZLİ VALİSİ)
“Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadının hak ettiği değeri hatırlatmak, onların karşılaştıkları sorunların doğru olarak tespit edilerek, bu sorunlara çözüm üretilmesi için, gereken toplum bilincinin oluşturmak amacıyla 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır.

Elbette ki kadının hakkını bir güne sığdırmak mümkün değildir. Özellikle bizim topraklarımızda, bizim kültürümüzde kadın; hem toplumun, hem de toplumun çekirdeği olan ailenin temelidir. O; mübarek elleriyle, şefkatiyle, merhametiyle Orhan’ı Gazi, Mehmet’i Fatih, Kemal’i Atatürk yapmıştır. O, bir anne olarak, bir eş olarak ya da bir evlat olarak evini çekip çevirdiği kadar, toplumu şekillendirmiş, toplumu iyiliğe dönüştürmüş, ülkeye istikamet çizmiş kutsal bir varlıktır.

Bir toplumun ilerlemesi, kadınıyla, erkeğiyle toplumun tüm fertlerinin, hep birlikte yücelmesiyle mümkündür. Kadınlarımızın üstlenmiş oldukları görevlerde başarılı sonuçlar elde ederek iş hayatından siyasete, sanattan spora kadar birçok alanda hem ülkemizde hem de uluslararası arenada kendilerinden söz ettirdiklerine şahit olmaktayız. Kadının en önemli vasıflarından biri de hiç şüphesiz anne kimliğidir. Ülkemizin en büyük zenginliği olan genç nesilleri yetiştiren, onlara vatan ve bayrak sevgisini aşılayan annelerdir.

Gerekçesi ne olursa olsun hiçbir kadının şiddet veya başka bir kötü muameleye uğraması kabul edilemez. Zaman zaman karşılaştığımız kadına yönelik şiddet olaylarını da insani ve vicdani eksiklik olarak görüyoruz. Hiçbir vicdanın kabullenemeyeceği kadına yönelik şiddetin engellenmesi konusunda devletimizin yaptığı yasal düzenlemelerin yanı sıra tüm bireylerin de cinsiyet ayrımcılığına ve kadına şiddete karşı mücadele etmesi büyük öneme sahiptir.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta şehit ve gazi anneleri ile eşleri olmak üzere; kuşakların yetişmesinde en önemli rolü üstlenen kadınlarımıza, topluma verdikleri katkılar, bilgili ve kültürel değerlerine bağlı, ahlaklı bireyleri yetiştirmek için gösterdikleri özveri nedeniyle minnet ve şükranlarımızı sunar, tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
“Hoşgörü, sevgi ve fedakarlığı temsil eden kadınlarımız, geleceğin teminatı toplumun temel taşlarıdır. Bir toplumun gelişme düzeyinin en önemli göstergeleri özgüvenli, üretime katılan ve bilgi düzeyi yüksek kadınlardır. Güçlü nesillere ve aile yapısına, toplum yaşamının ayrılmaz parçası olan kadınlar tarafından yön verilmektedir. Bugün bilimden sanata, spordan iş hayatına kadar pek çok alanda üstün başarı gösteren kadınlarımız, kadınların annelik vazifesi dışında ülkenin güçlü yapısında dinamo etkisi gösterdiğini kanıtlamaktadır. Onların hayatın her alanında daha etkin rol alması, hak ettiği değeri görmesi ve yaşamımızda daha fazla söz sahibi olması için toplumun her ferdine görev düşmektedir. Modern bir toplum olmanın önemli göstergelerinden biri kadına verilen değerdir. Kadınlarımıza sunulan imkanların arttırılması; toplum geleceğinin garantisidir. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak; kadınlarımıza başta ekonomi, spor, sanat ve eğitim olmak üzere her alanda destek vermekten gurur duyuyor; başta tüm şehit anneleri ve eşleri olmak üzere her zaman yanımızda olan tüm fedakar kadınlarımızın ve attığım her adımda bana güç veren eşim ve kızlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

MÜJDAT İLHAN (DENİZLİ BAROSU BAŞKANI)
“Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak tüm kadınlarımızı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde; kazanılmış haklarımıza sahip çıkmaya; taleplerimizi ısrarla takip etmeye çağırıyoruz. 8 Mart, tüm dünyada emekçi kadınların; kendilerini ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşit birey olarak görmeyen çağdışı zihniyetlere omuz omuza mücadele içinde karşı çıktığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gereken kültürel, eğitimsel ve yasal çalışmaların yapılması taleplerini dile getirdiği mücadele ve dayanışma günüdür. Dünyada şiddetin, yoksulluğun ve eşitsizliğin artmasına neden olan sistemi sorgulamadan ve değiştirmeden, kadına yönelik ayrımcılığın ve kadın sorunlarının ortadan kalkmasının mümkün olmadığı bilincindeyiz. Bu nedenle insanları yoksulluğa iten, eşitsizliğe ve şiddete yol açan bu sömürü düzenin de değişmesi, kadın sorunlarına çözüm için önemli bir aşama olacaktır. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki aynı oranda eğitim, istihdam olanaklarına sahip olmamakta; yönetim mekanizmalarında, siyasal yaşamda ve karar alma organlarında temsil edilmemektedirler. Buna; aile içinden başlayarak, toplumun her alanında var olan cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğine yol açan politikalar neden olmaktadır. Tarihsel, kültürel, dinsel bir takım gerekçelerle kadınlarımız; eğitimden, iş hayatından, toplum yaşantısından ve birey olmaktan alıkonulmaktadır. Kadının birey olmasını engelleyecek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açacak politikalara karşı çıkmak hepimizin öncelikli görevidir. Politik, medyatik ve dini alanlarda kullanılan dilin erilleşmesinin önü kesilmelidir. Kadınlara siyasal, sosyal ve ekonomik alanda yer açacak şekilde toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları derhal uygulamaya geçilmelidir. Kadınlara toplumsal hayatın dışına iten cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Kadını sadece ailenin parçası olarak gören politik, kültürel anlayış değiştirilmeli, kadının eşit ve özgür birey olarak yetiştirilmesine ve kabul edilmesine yol açacak politikalar uygulanmalıdır.”

PROF. DR. HÜSEYİN BAĞ (PAÜ RETÖRÜ)
“İnsanlığın devamı için olmazsa olmazlarımız olan kadınlarımız en büyük dertlerimizin dertlisi, en değerli mutluluklarımızın başkahramanlarıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Dünyada her şey kadının eseridir’, başta kutsal bir görev olan anneliğin yanında yaşamı boyunca birçok güçlüğe katlanan ve büyük sorumluluklar üstlenen kadınların toplumsal yaşama etkin biçimde katılmaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli hedefleri arasındadır. İş hayatında yer alan kadınlarımız sayesinde hem aile hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanmaktadır. Bugün eğitim, sağlık, hukuk, sanat ve bilim gibi sayısız alanda çalışmalar yaparak dünya çapında başarılara imza atan kadınlarımızın sayısının artması bizler için daima övünç kaynağı olmaktadır. Kadınlarımıza yönelik her türlü psikolojik, cinsel ve fiziksel saldırının olmadığı; kadınlarımıza ait hak ve özgürlüklerin erkeklerle eşit olduğu, kadınlarımızın ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda çok daha fazla görünür ve güçlü oldukları bir Türkiye dilerken başta şahsım olmak üzere tüm Pamukkale Üniversitesi ailesi adına Üniversitemizde görev yapan tüm kadın personelimizin, ülkemiz ve dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en kalbi duygularımla kutlar, esenlikler dilerim.”

MÜJDAT KEÇECİ (DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI)
“Kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Her alanda eğitimli ve becerikli kadın, geleceğin daha sağlam temeller üzerine oturtulmasında önemli bir güçtür. Toplumların büyümesi ve gelişmesi adına üstlendiği görevi en güzel şekilde yerine getirmenin gayreti içerisinde olan kadınlarımız, gelecek nesillerin yetişmesinde en etkili unsurdur. Günümüzde kadına toplumsal hayat içerisinde verilen önem, gelişmiş toplumların özelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kadınlar Türkiye nüfusunun %49,8’ini yani yarısını oluşturuyor. Eğitime baktığımızda, geçmiş yıllardan bu yana kız çocuklarımızın eğitimi konusunda oldukça yol katedildiğini görüyoruz. Özellikle ilkokul çağında durum kız çocuklarımızın lehine dönmüş durumda. Ancak hem yaşamda hem de eğitimde erkeklerle eşit oranda yer bulan kadınlarımızı çalışma ortamında görememek bizi üzüyor. Kadın istihdamı, bir ülkenin kalkınması için olmazsa olmaz şartlardan biridir. Türkiye’de erkeklerin istihdam oranı %65,6 iken kadınlarımızın istihdam oranı %28,9 ile oldukça düşük bir seviyede. Doğuştan yönetici olduğuna inandığım kadınları iş dünyasında yönetici pozisyonlarında görememek de beni hem şaşırtıyor hem de üzüyor. Türkiye’de şirketlerde üst düzey ve orta kademe yöneticilerde kadınlarımızın oranı %17,3. Ne yazık ki kadınlarımız cam tavanı aşamıyorlar. Eğitimde gösterdiğimiz çabayı kadın istihdamında da göstersek kısa zamanda ülke olarak kazanacağımız çok şey olduğuna inanıyorum. Ekonomik alanda daha fazla kadının yer almasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanmasını ve kadına şiddetin olmadığı bir geleceğe sahip olmamızı dileyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

UĞUR ERDOĞAN (DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI)
“Unutmayalım ki, hepimizi yetiştiren kadınlar… Sağlam, iyi yetişmiş bireyler; sağlıklı ve güçlü toplumların temel taşıdır. Onları yetiştirecek olanlar, yetiştirenler ise en başta kadınlardır. O nedenle, kadınların eğitimi, iyi bir eğitim almaları ve yetkin bireyler olmaları, çok önemli! Kadınlarımızın yaşam standartlarını iyileştirerek, hayatımızın her alanında hak ettikleri değeri vererek, ülkemizi her açıdan daha güçlü bir hale getirebiliriz. Kadın, erkeğe Yaratan’ın bir lütfudur… Toplumun temeli aile; ailenin temel direkleri ise, kadın ile erkektir. Biri, özellikle de kadın olmazsa, diğeri de ayakta duramaz, yıkılır! O yüzden, atalarımız, boşuna ‘Yuvayı, dişi kuş yapar’ dememiştir… Kadın yeri gelir tarlada, yeri gelir fabrikada, hastanede, okulda çalışır. En büyük emekçidir! Yuvasının da gönüllü işçisidir… Kadın, evinde yeri gelir iyi bir aşçı, yeri gelir iyi bir bakıcı, iyi bir öğretmen, yeri gelir iyi bir doktor, hatta uzman psikologdur. İyi bir gözlemci ve danışmandır. O nedenle, iyi ki varlar; iyi ki varsınız! 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutlarken, başta milli mücadelemizde cepheye koşan, çocuğunun yerine cephaneyi battaniyesi ile sarıp koruyan, vatanının bekası uğruna şehadete eren Türk Kadınları olmak üzere, ülkesi ve milleti için emek sarf etmiş, hayırlı evlatlar yetiştirmiş ve bugün aramızda olmayan tüm kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, başta annem, eşim, kardeşim, Denizli Ticaret Odamızın emektarları kadın çalışanlarımız ile tüm kadınlara, ‘İyi ki varsınız; iyi ki yanımızdasınız’ diyorum. Biz erkeklerin hayatına eşsiz emekleri ile anlam kattıkları için de teşekkür ediyorum. Hepinize sağlık, huzur ve mutluluk dolu güzel günler diliyorum.”

YUSUF GARİP (BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ)
“Kadın, hayatımızın yarısı değil bütünüdür. Çünkü kadınsız bir hayatın devamı mümkün değildir. Kadının olmadığı yerde eksiklik vardır. Kadın elinin değmediği iş yarımdır, kadın gözüyle bakılmayan eser, estetikten mahrumdur. Kadınsız dünya öksüzdür, boynu büküktür. Dolayısıyla hayatımızın tam merkezinde yer alan ve Cenab-ı Allah’ın ‘Ana’ olarak erişilmesi mümkün olmayan bir makama layık gördüğü kadını el üstünde tutmak, onu başımızın tacı yapmak gerekirken yine ona hor bakmak kimsenin haddi değildir, haddi olmamalıdır. Hele hele kadına el kaldırmak ve ona şiddet uygulamak aklın, vicdanın kabul edeceği bir şey değildir. Artık, kadını dışlayan, hor ve hakir gören, kadına şiddet uygulayan bir anlayışı gündemden düşürmek hepimizin ortak görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle kadına yönelik şiddetin, istismarın olmadığı, dışlanmışlığın görülmediği, kadınların hak ve hukukunun en üst düzeyde savunulduğu ve uygulandığı bir dünya özlemini gerçekleştirmek için başta ülke yöneticileri olmak üzere herkesin kendisini sorumlu kabul etmesi gerektiğine inanıyorum. Vahşi cinayetlerle hayatını kaybeden bütün çocuklara, kadınlara Allah’tan rahmet diliyor, bütün kadınlarımızın gününü en içten duygularla kutluyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı