REKLAMI GEÇ

Kadınlar hamamında ut çalan Kör Niyazi’nin, kör olmadığı hikayesi baştan sona kurgudan ibaret

Kadınlar hamamında ut çalan Kör Niyazi’nin, kör olmadığı hikayesi baştan sona kurgudan ibaret

Son dönemde özellikle sosyal medya mecralarında sıklıkla, Denizli’nin isminin geçtiği “Kör Niyazi” paylaşımları yapılıyor ve büyük etkileşim alıyor. Hikayeye göre, Merkez hamamında 35 yıl ut çalan Kör Niyazi isimli kişinin kör olmadığı anlaşılıyor ve “ben göreceğimi gördüm” diyor. Fakat hem fotoğraf hem de hikaye tamamen bir kurgudan ibaret.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ocak 2023 Perşembe, 14:45

Kurgu hikayelerin çoğunlukla gerçekle karıştırıldığı sosyal mecralar bu kez Denizli’yi konu etti. Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal mecralarda sıklıkla paylaşılan ve büyük etkileşim alan himaye, hem Denizli hem de Antalya ile ilişkilendiriliyor.

Hikayeye göre; Denizli merkez hamamında 35 yıl boyunca udi olarak görev yapan Kör Niyazi’nin aslında kör olmadığı anlaşılıyor. Soruşturma kapsamında Kör Niyazi, “Ben göreceğimi gördüm” diye bir ifade kullanılıyor.

DENİZLİ’DE KADINLAR HAMAMI VAR MI?

Fakat hikaye ve paylaşımda kullanılan fotoğraf kurgudan ibaret. Çünkü Denizli’de merkez hamamı diye bir hamam hiçbir zaman olmadı. Ayrıca sadece kadınlara hizmet veren bir hamam da -son bir asırdır- yoktu. Denizli’de kadınlar hamamı sadece haftanın belirli günlerinde belirli saatlerinde kullanabiliyordu. Üstelik hamamda sazlı sözlü eğlenceler yapıldığına dair bir kanıt ya da anlatı bulunmuyor.

Bugün Tarihi Germiyanoğlulları Hamamı olarak hizmet veren hamam, Denizli’nin en eski yapılarından biri. Selçuklu döneminden kalma bu hamamda kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler var. Fakat kadınlar bölümü 18’nci yüzyıldan bu yana kullanılmıyor. Şu anda tekstil satış mağazası olarak hizmet veriyor. Dolayısıyla son 100 yıllık tarihte bile Denizli’de kadınlara özel bir hamam olmadığı gibi Kör Niyazi diye udi bir sanatçı da yok.

FOTOĞRAFTAKİ KİŞİ KİM?

Konuyu doğrulama platformları teyit.org, ve malumatfuruş.org ele aldı.  Fotoğraflar, Konyalı yerel sanatçı Ahmet Özdemir’e (1933-2016) ait. Kendisine “Kör Ahmet” lakabını takan Özdemir, Konya’nın yerel şivesi ve yöresel müziklerini yorumlamasıyla tanınıyor.

Yorumlar

Dazkırılı   -  Bağlantı 6 Ocak 2023, 20:24

Sosyal medyada her gördüğünüze her duyduğunuza inanmamanız gerektiğini gördünüz mü? Bundan sonra sosyal medyayı akıllı uslu kullanırsınız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı