REKLAMI GEÇ

Kadınlara davet

Kadınlara davet

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan ve Selma Aliye Kavaf, kadınlara verdikleri ve kadının toplumdaki yeri ve kadın haklarının ele alındığı konferansta, kadınları siyasette ve toplumsal yaşamda daha çok yer almaya çağırdı.

/ DENİZLİHABER / 13 Mart 2009 Cuma, 01:00

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce Polisevinde düzenlenen konferansta, Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf tarafından “Kadının Toplumdaki Yeri” ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan tarafından “Kadın Hakları” konulu konferans verildi.

Konferansa, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin eşi Ayşen Zeybekci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Fazıl Ardıç’ın eşi Füsun Ardıç, Vali Yardımcıları Mehmet Çapraz, Muhsin Çatmadım ve Abdullah Acar’ın eşleri Yıldız Çapraz, Melahat Çatmadım ve Şengönül Acar ile Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayten Bahtiyar ve Kadın Meclisi üyeleri ile davetliler katıldı.

Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf“Kadının Toplumdaki Yeri” konulu konuşmasında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadının kurumlarda yeterince temsil edilmediğini, kadınların kurum ve kuruluşlardaki sayılarının oranının artması gerektiğini ifade etti. Kavaf, kadınların siyasi arenada da yeterince yerini alamadığını ve bunun istenen bir durum olmadığını ve bu olumsuz durumun ortadan kaldırılması için kadınlarımıza çok önemli görevler düştüğünü söyledi. Siyasetin kurallarının erkekler tarafından konulduğunu ve sert oynanan bir oyun olduğunu ifade eden Kavaf, “Demokrasinin vazgeçilmezleri siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıdır. Kadınların siyasete katılımı demokratik gelişme ve siyasetin ayrılmaz bir parçasıdır. Tek taraflı tek bir cinsin temsiliyle demokrasi olmaz” dedi.

Saime Toptan “Kadın Hakları” konulu konuşmasında, kadınların haklarının gelişmesine değinerek, kadının haklarını kazanmasının uzun yıllar aldığını söyledi. Türkiye’de kadının haklarını kazanması konusunun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün henüz Cumhuriyet kurulmamışken kafasında şekillendiğini söyledi. Toptan, “Atatür, Kasım 1916 yılında Bitlis’te doğu cephesindeyken, Kurmay Başkanı’na bir not gönderdi ve dönemin Erkan-ı Harp Başkanı ile görüşmek, çarşafın lağvı ve hayata vakıf valide yetiştirmek ve hayat-ı içtimaimizin ıslahı hakkında sohbet etmek istediğini bildirdi. İşte daha o dönemde savaş zamanında Türk kadınının hakları konusundaki fikirler, Atatürk’ün kafasında şekillenmişti” dedi. Atatürk’ün kadının eğitimi konusundaki fikirlerini de Cumhuriyet ilan edilmeden önce Meclis’te yaptığı konuşmada ifade ettiğini belirten Bayan Toptan, Atatürk konuşmasında ‘Ulusal eğitimin esasını kadınlarımızın da aynı derecede eğitimden geçirilerek gelişmelerine önem verilecektir’ diyerek, Türk kadınının eğitimine verdiği önemi ortaya koymuştur” diye konuştu.

Atatürk’ün ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların sosyal yaşayışın dışında tutulamayacağını söylediğini belirten Bayan Toptan, Türk kadınının birçok siyasi hakkını da Avrupa ülkelerindeki kadınlardan önce kazandığını söyledi. 1931 yılında yerel seçimlerde, 1934 yılında da milletvekili seçme ve seçilme hakkını Türk kadınının elde ettiğini belirten Bayan Toptan, günümüzde dahi birçok ülke kadınının, bu haklara sahip olmadığını ve bu konuda Türk kadınının, haklar bakımından birçok ülke kadınından daha şanslı olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kadınların ekonomik, sosyal, siyasal haklardan eşit olarak yararlanmasını, taraf devletlerin sağlaması gerektiğini ifade ettiğini belirten Bayan Toptan, “Taraf devletler hukuki, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda tedbir alma yükümlülüğü ve önyargıların tasfiyesi, vatandaşlık hakkı, çalışma hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı gibi konular bu sözleşmenin içerisinde yer almaktadır” dedi.

Son olarak her alanda kadına ihtiyaç olduğunu, kadınsız hiçbir alanda ilerleme sağlanmasının mümkün olamayacağını belirten Bayan Toptan, “Sivil toplum örgütleri istemedikleri bir takım yanlış olan şeyleri, birlikte hareket ederek düzeltme adına, içinde yaşadığımız topluma katkıda bulunursa, yöneticiler sizleri siyasi alana kendileri davet ederler” diye konuştu.

Konferansın sonunda Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayten Bahtiyar tarafından Saime Toptan’a günün anısına Çeşm-i Bülbül hediye edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı