REKLAMI GEÇ

KURŞUN KALEMİN OKUL SIRALARINA YOLCULUĞU

KURŞUN KALEMİN OKUL SIRALARINA YOLCULUĞU

Tomrukların küçük tahta parçalarına ayrılarak arasına grafit yerleştirilmesi ve boyanmasıyla şeklini alan kurşun kalemler, boyanıp paketlenerek işte böyle tüketime hazır hale getiriliyor

/ DENİZLİHABER / 22 Ekim 2011 Cumartesi, 16:10

Teknolojinin gelişimi, birçok malzemenin gerekliliğini ortadan kaldırır ya da önemini azaltırken, kuşaklar boyu öğrencilerin, özellikle sınavlarda vazgeçilmez gereci olan kurşun kalemler, ağaç ve grafitin fabrikalarda işlenmesinin ardından tüketime sunuluyor.

Denizli’de yılda 12 milyon kurşun kalem üreten Fatih Kalem AŞ’nin Genel Müdürü Adnan Bakırsoy, antik dönemde Mısırlılar ve Romalıların kalem kullandığına ilişkin izlere rastlandığını ancak ilk kalem taslaklarının 1500’lü yıllarda görüldüğünü belirtti.

Bakırsoy, ”1500’lü yıllarda İngiltere’de ilk kalem taslakları ortaya çıkmıştır. Bu taslaklar, koyun işaretleme ihtiyacının bir ürünü olarak biliniyor. Karbonla karıştırılmış kil anlamına gelen grafitin bu işaretlerde önemli bir yer tuttuğu biliniyor. Grafit zamanla daha da geliştirilerek toz haline getirilmiş, kükürt ve antimon kullanılarak yapılan blok kalemler haline getirilmiştir” dedi. Kalemlerde ilk kez ahşap malzemeyi İtalyanların kullanığını ifade eden Bakırsoy, ”İlk kalemler çokgen şeklinde üretilmiş, grafit ve kare prizma şeklinde bir çubuktan oluşturulmuş. Ancak bu şeklin kullanışsız olduğu düşünülerek daha farklı şekiller denenmiş. İki marangoz tarafından, iki ardıç ağacı arasına grafit takılarak, sopa şeklinde bugünkü kulladığımız kalem ortaya çıkmıştır” diye konuştu. Bakırsoy, kendi üretimleri hakkında da şu bilgileri verdi, ”Grafit bize farklı renkler halinde yurt dışından geliyor. Biz de tesisimizde Ege ve Marmara Bölgesi’nden aldığımız Kanada kavaklarını üretimde kullanılmak üzere hazırlıyoruz. Öncelikle bizlere tomruk halinde gelen ağaçları makinelerden geçirerek uzun parçalara ayırıyoruz. Küçük parçalar üzerinde makineler yardımıyla oluklar açılıyor. Oluklara grafitlerin yapışması için tutkal dökülüyor ve diğer parçalarla kapatılıyor. Sonrasında parçalara ayrılan kalemler boyanıyor ve son olarak da paketleniyor. Boyama işleminde kullanılan maddeler kesinlikle kanserojen madde içermiyor.” Ukrayna, Rusya, Irak, İran, Rusya gibi pazarlara kurşun kalem ihracatı yaptıklarını belirten Bakırsoy, ”Yıllık üretimimizin yüzde 10’unu ihracata ayırıyoruz. 155 çalışanımızla yıllık 12 milyon adet kalem üretiyoruz” dedi.

Yorumlar

deniz   -  Bağlantı 2 Nisan 2012, 16:02

çok değişik

deniz   -  Bağlantı 2 Nisan 2012, 16:01

Vay canına =O

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı