REKLAMI GEÇ

Leblebi çorbası, Denizli’nin yeni yemek markası oldu

Leblebi çorbası, Denizli’nin yeni yemek markası oldu

Televizyonların çok izlenen yemek programı MasterChef’te geçen hafta Denizli yer aldı. Programı milyonlar izledi ve Denizli, harika bir tanıtım yaptı. Ancak yarışmacıların hazırladığı “Leblebi çorbası” gündeme oturdu. Çünkü Denizlililer böyle bir yemek bilmiyor. Peki, fikir kimden çıktı, çorba nasıl Türkiye’nin gündemine geldi?

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Kasım 2022 Salı, 11:59

Başka şehirlerle özdeşleşse de leblebi, Denizli’nin coğrafi işaretli bir ürünü. Özellikle Serinhisar bölgesinde kavrulan leblebiler tüm dünyaya satılıyor. Denizli leblebisini kaliteli yapan pek çok unsur var. Bunun başında nohut geliyor. Kaliteli leblebi için kaliteli nohut gerekiyor ve Denizli bunu çok iyi yapıyor. Ayrıca Denizli’de makine sektörü de çok gelişmiş. Kuruyemiş makineleri ihtiyaca göre üretilebiliyor. Teknik bu detaylar tecrübe ile birleşince ortaya Denizli leblebisi çıkıyor. Üstelik son çeyrek asırdır leblebi, özellikle Serinhisar ekonomisine ciddi katkılar koyuyor.

MİLYONLAR DENİZLİ’Yİ İZLEDİ, TARTIŞTI
Leblebi son günlerde çok tartışılıyor. Sebebi ise ekranların reyting rekortmeni yarışması MasterChef’ten kaynaklı. Yarışmanın geçen haftaki bölümünün çekimleri Denizli’de yapıldı. Yarışmacılar Pamukkale manzarası eşliğinde yemek hazırlayarak jüri üyelerini ikna etmeye çalıştılar. Menüde, leblebi çorbası, Kale biberi tatarı, Denizli kebabı, keşkek ve Kaledavaz baklavası vardı. Kebabın tencerede pişmesi pek çok Denizlilinin tepkisini çekti. Ayrıca Leblebi çorbası da en çok tartışılan yemek oldu.

FİKİR ÜNLÜ ŞEFLERDEN ÇIKTI
Çünkü pek çok Denizlili bu çorbayı ilk kez duydu. Peki, leblebi çorbası, Denizli yemeklerinin bulunduğu sofraya nasıl geldi. Leblebi çorbası geleneksel mi, yoksa yenilikçi bir çorba mı?
Edinilen bilgiye göre yarışma menüsüne Denizli’nin meşhur tarhana çorbası önerildi. Ancak tarhananın Türkiye’nin birçok yerinde bulunması ve hazır bir içeriğin çorbaya dönüştürülmesi yarışma formatına uymuyordu. Bu nedenle yarışmanın dünyaca ünlü şefleri Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu, yenilikçi bir çorba yapma fikrini ortaya attı. Dünya mutfağını bilen ünlü şefler, Denizli’nin yerel ürünü leblebi çorbasının tarifini çıkardı. Sonra da yarışmacılardan bu çorbanın yapılmasını istediler.

LEBLEBİ ÇORBASI DENİZLİ’YE HAYIRLI OLSUN
Dolayısıyla leblebi çorbası geleneksel bir Denizli yemeği olarak sunulmadı. Şefliğin önemli kurallarından olan yerel ürünlerin kullanılması prensibiyle oluşturulmuş yenilikçi bir yemek. Ancak aldığı reaksiyona bakılırsa leblebi çorbası Denizli’nin yeni markalarından biri oldu. Her damak tadına hitap edip etmeyeceği elbette bilinmiyor ancak geliştirilerek güzelleştirildiğinde müdavimlerinin oluşacağı da kesin.

Yorumlar

Hüseyin Kaplan   -  Bağlantı 30 Kasım 2022, 00:34

Leblebi çorbasını duymadık diyen Şefler nasıl bulmuş acaba. Daha öncesine bakarsak leblebi çorbasını yapıldığı ve PAÜ deki leblebi festivalnde tekrar yapıldığını görürsünüz. Gecmisi 1 yıllık anca bir ürün. Ama adı bahse geçen şeflerin ürünü değil.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı