REKLAMI GEÇ

ÖRÜMCEK ADAM İLHAM VERDİ ÖRÜMCEK AĞINDAN İPLİK ÜRETTİLER

ÖRÜMCEK ADAM İLHAM VERDİ ÖRÜMCEK AĞINDAN İPLİK ÜRETTİLER

Denizli Nevzat Karaalp Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören iki mucit öğrenci örümcek ağından iplik üreterek önemli bir buluşa imza attı. Örümcek Adam filmi ve izledikleri bir belgeselden ilham alan lise öğrencilerinin projesi TÜBİTAK tarafından da onaylandı.

/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2011 Çarşamba, 15:29

Nevzat Karaalp Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 10. sınıf öğrencisi Fethi Saruhan ve Perihan Dermenci, Mesleki ve Teknik Fuarı’nda sergilemek için ilginç bir projeye imza attı.

Yıllardır özellikle çocuklar tarafından beğeniyle izlenen Örümcek Adam filminden ilham alan öğrenciler televizyonda izledikleri bir belgeselde de örümcek ağlarının çelik telden 5 kat daha fazla dayanıklı olduğunu öğrenince, araştırma yapıp, örümcek ağından iplik yapmaya karar verdi.

Saruhan ve Dermenci, bir akvaryum oluşturarak içine örümcek ağı yapması için Agelena örümceği koydu. Yaklaşık 2 hafta bekleyen öğrenciler, akvaryumda örümceğin yaptığı ağları alarak yumak haline getirdi. Yumaktan saf iplik üreten iki öğrenci, ne kadar dayanıklı olduğunu da ağırlıkla ölçtü.

Yaptıkları deneylerde pamuk iplik 100 gram ağırlık kaldırırken, örümcek ağından üretilen ipliğin ise 200 gram kaldırdığını tespit ettiler. Öğrenciler daha çok örümcek ağıyla pamuk ipliğe göre 27 kat daha dayanıklı iplik yapmayı başardı.

Doğanın sağlamış olduğu imkanları değerlendirmek amacıyla bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirten öğrenciler ülke ekonomisine de projenin katkısı olacağını kaydetti. Proje ortağı Perihan Dermenci, ipek böceklerinin yetiştirildiği gibi örümceklerin de yetiştirilebileceğini söyleyerek, “Örümcek kale filelerinde, balık ağlarında, çorap yapımında ve en önemlisi de ameliyat ipi ve çelik yelek yapımında da kullanılabilir. Şuanda yapılan çelik yeleklerde kurşunun çelik yeleğe isabet etmesinin ardından yelekte oksitlenme olabilir. Ancak organik örümcek ağından yapılmış olan yelekte ise oksitlenme ihtimali olmaz. Ameliyat ipliklerinde ise ameliyatın ardından belli sürelerde dikişler değişir. Kullanılan ipliklerde kimyasal içerdiği için sağlık açısından uygun değildir” dedi.

Projenin diğer ortağı Fethi Saruhan ise, projenin TÜBİTAK tarafından onaylandığını söyleyerek, “Örümceklerin ağ kurmak için kendi vücutlarında ürettikleri ipeksi iplikleri kullandıklarını biliyoruz. Örümceklerin ürettiği ve çapı bir milimetrenin binde birinden daha küçük olan ipek iplik, aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlamdır. Bunun yanı sıra kendi uzunluğun dört katı kadar esneyebilir” diye konuştu. Dermenci ve Saruhan, geliştirdikleri ipliğe patent almak için başvuruda bulundukları da söyledi. Bu arada iplik üretimi yapan bazı tekstil firmalarının öğrencilerle görüşmek istedikleri de öğrenildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı