REKLAMI GEÇ

PAÜ’de evrenin sırları anlatıldı

PAÜ’de evrenin sırları anlatıldı

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümü tarafından düzenlenen “ Kara delikler, Karanlık Madde ve Enerji” konulu konferansa, astronomiye ilgi duyan öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

/ DENİZLİHABER / 10 Mart 2009 Salı, 01:00

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Kalemci tarafından slayt eşliğinde gerçekleştirilen konferansta, evrenin geçmişi, geleceği ve geometrisinin birbiriyle ilintili ve evrenin yoğunluğuna sıkı sıkıya bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Doç. Dr. Emrah Kalemci, bilim dünyasının evrenin oluşumu üzerine hala çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatarak şöyle konuştu:

“ Evren büyük patlama ile başladı ve genişliyor. Bu genişleme sonsuza kadar sürecek mi yoksa evren içine mi kapanacak. Bu soruya bilim hala tam olarak yanıt veremiyor. Evren yüzde doksan, ne olduğunu bilmediğiniz, hakkında hiçbir fikrimiz olmayan “Karanlık Madde”den oluşmaktadır. Karanlık madde ve enerji konularının evrenin yaşını ve kaderini belirlemede önemli bir etkendir”

CERN’de yapılan çalışmaların, evrenin başlangıcını oluşturan “Büyük Patlama”dan (Big Bang) sonra ortaya çıkan büyük enerji yoğunluğunu laboratuvar ortamında tekrar yaratarak parçacıkların ortaya çıkmasını sağlayacağını hatırlatan Kalemci, “Böylece fizik modellerinin temelini oluşturan ve parçacıklara kütle özelliğini veren “Higgs” parçacığı da tekrar ortaya çıkarılıp gözlemlenebilecek. Dolayısıyla evrenin kaderi ve geometrisi hakkında önemli ipuçları sağlanacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı