REKLAMI GEÇ

PAÜ’de küreselleşme ve gençlik ele alındı

PAÜ’de küreselleşme ve gençlik ele alındı

PAÜ Felsefe Bölümü, ‘Küreselleşme Karşısında Gençlerimiz Şahsiyetin İnşaası’nı ele aldı. Yeni bir dünya düzeni olan küreselleşmeden kaçınmanın mümkün olmadığının vurgulandığı konferansta, yapılması gerekenin şahsiyeti korumak olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Kasım 2017 Pazar, 09:31

PAÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nün organize etiği “Küreselleşme Karşısında Gençlerimiz Şahsiyetin İnşaası” konferansı, Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akgün’ün moderatörlüğünü üstlendiği konferansa konuşmacıları olarak Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, Prof. Dr. Gürbüz Deniz ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Gazi Topdemir katıldı.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi’nin “Küreselleşme Karşısında Değerlerin ve Şahsiyetin İnşası” konulu sunumunda küreselleşmeyi tanımladı. Küreselleşmenin yeni bir dünya düzensizliği olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korlaelçi, bu çağın arkasında kapitalizmin olduğunu ifade etti. Çağın teknik araç gereçlerinden kaçmanın mümkün olmadığını anlatan Prof. Dr. Korlaelçi, yapılması gerekenin bu ortamda şahsiyetin korunması olduğunu vurguladı, ‘Küreselleşmeyi eritmek, ama içinde erimemek lazımdır’ dedi.

Konferansın ikinci konuşmasını Prof. Dr. Gürbüz Deniz yaptı. ‘Evrensellik ve Küreselleşme’ konusunda bir sunum yapan Prof. Dr. Deniz, evrensel değerlerle küresel değerleri karşılaştırdı.

Konferansın devamında sunum yapan Prof. Dr Hüseyin Gazi Topdemir ise ‘Küreselleşme ve Ulus Devlet’ konusunda fikirlerini ve yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Küreselleşmeyi tüm insanlığı karşılıklı bağımlı kılan bir yapının adı olarak tanımlayan Prof. Dr. Topdemir, küreselleşmenin ayrıca bir hacmi ve bir yönü olduğunu, küreselliğin yerelin sonu olabileceği gibi, yerele bir eğilim de doğurabileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Topdemir sunumunun devamında, “Küreselleşmenin olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Ekonomik bakımdan olumlu olsa da, değerler ve kültür bakımından ciddi bir tehdittir. Kimliğimizi kültür içinde inşa ederiz. Tehdit altındaki kültür tehdit altındaki kişilik demektir” diye konuştu.

Konferansın son konuşmacısı ‘Gençlik, Kültür ve Küreselleşme’ konulu sunumuyla Prof. Dr. Celal Türer oldu. Prof. Dr. Türer, “Genç insan arayan, arayış içinde olan insandır. Onun kimliğini oluşturabileceği mekan da kültürdür. Kültür toplumun çevreyi algılayışının ses vermesidir. Bu nedenle genç, kendi kültürüyle mutlaka buluşmalıdır. İnsan artık üst varlık alanıyla kurduğu bağlantıyı dünyaya, dünyevi olana yöneltmiştir. Küreselleşme ‘anlam’ın değil sermayenin dolaşıma sokulmasıdır. Anlamın dolaşımı, evrenselliktir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı