REKLAMI GEÇ

PAÜ’lü arkeologlar, Roma dönemine ait çok özel sikke koleksiyonu buldu

PAÜ’lü arkeologlar, Roma dönemine ait çok özel sikke koleksiyonu buldu

Pamukkale Üniversitesi arkeologları Aizanoi antik kentinde sürdürdüğü kazılarda, hepsi bir arada, bugüne kadar eşine az rastlanan, Ağustos ayına da ismini veren imparator Augustus dönemine ait, üzerinde Sezar’ın da kabartmaları yer alan sikke koleksiyonu buldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Şubat 2021 Cuma, 14:53

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Elif Özer, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti’nde eşsiz bir sikke koleksiyonunun bulunduğunu açıkladı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012’de dâhil olan, aynı zamanda en iyi korunmuş Zeus tapınağına da ev sahipliği yapan antik kentte yürütülen kazılarda bir testide, 651 adet gümüş sikke bulundu.


Prof. Dr. Özer, kazı çalışmalarındaki buluntuların çok özel olduğunu söylerken, “Sayımda 651 gümüş sikke olduğu ortaya çıkan bu sikkelerin tamamının Roma Cumhuriyet döneminin imparatorlarından Augustus devrine ait olduğu belirlendi.
Roma Cumhuriyet Dönemi’ne ait yüzyılı kapsayan bu gümüş sikkeler arasında bir adet o dönemde yapılan sahte bir sikke de yer alıyor. Bu açıdan da koleksiyonu daha özel kılan sikkeler arasında ayrıca imparator Julius Ceasar’a ve onu öldüren Brutus’e ait sikkeler de yer almaktadır.
İtalya Roma’nın efsanevi mitolojik kurucusu Aeneas’ın babasının İtalya topraklarına girme sahnesi betimlenen bu gümüş sikkeler, Roma Cumhuriyet döneminin son yüzyılının bir sikke albümü niteliğindedir” dedi.

Sikkelerin antik kente yüksek rütbeli bir asker tarafından getirilmiş olabileceğini belirten Prof. Dr. Özer, “Bu sikkelerin çoğu, koleksiyonlarda 1-2 adet halinde yer alıp, değerleri oldukça yüklü bir meblağ tutmaktadır. Sikkelerin büyük kısmının Güney İtalya darphanelerinde basıldığı gözlemlenmiştir. Son zamanların en özel gümüş sikke buluntusudur” diye konuştu.

Sikkeler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı