Platform harekete geçiyor

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı teşvik paketinden memnun olmayan Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu, pakette değişiklik yapılması için harekete geçiyor.
/ DENİZLİHABER / 10 Haziran 2009 Çarşamba, 20:25
Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı teşvik paketinden umduğunu bulamayan Denizlililer, harekete geçiyor. Açıklanan paketin, Denizli’nin beklentilerini karşılamadığını dile getiren Denizlililer, önce Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Denizli milletvekilleriyle bir araya gelecek, ardından da Denizlili sanayicilerle, teşvik paketi konusunda ne yapılabileceğini görüşecek ve buna göre bir eylem planı hazırlayacak.
Yeni hazırlanan teşvik paketinden memnun kalmayan ve Denizli’deki 21 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu üyeleri, DTO’da basın toplantısı yaptı. Denizli Ticaret Odası’nda yapılan basın toplantısında konuşan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin 5084 sayılı Teşvik Kanunu’ndan yeterince darbe yediğini, 5084’ten yedikleri darbenin izlerini, sektörel ve bölgesel bazda hazırlanacak yeni bir teşvik sistemi ile silmeyi düşündüklerini ancak bunun olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı teşvik paketi ile birlikte Denizli sanayicisin gelecekle ilgili kaygılarının arttığını ifade eden Keçeci, “Daha önce teşvik kapsamında olan komşularımız Afyon ve Uşak’ın yanı sıra, Kayseri, Gaziantep ve Manisa da 3. bölge kapsamına alındı. Denizli ise teşvik düzenlemesinde 2. bölgede yer alıyor. Teşvik paketinde, 3. bölgeye taşınma ile ilgili cazip avantajlar var. Akıllı ve paralı insanlar, Afyon, Uşak ya da Manisa’ya taşınacaktır. Bu da Denizli’nin bir sanayi kenti olma özelliğini kaybetmesine yol açacaktır. Denizli’nin, tırnaklarıyla kazıyarak geldiği yeri kaybetmemek için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Keçeci, teşvik paketinde, bölgeler belirlenirken, siyasi bir ayrım yapıldığının da açık olduğunu ifade etti. Denizli Platformu Dönem Sözcüsü-DTO Başkanı Necdet Özer, sanayici ve siyasetçilerle bir araya gelerek, teşvik paketinde değişiklik yapılması için yapılması gereken çalışmaları belirleyeceklerini söyledi. Denizli’nin, muadil illeri olan Kayseri, Gaziantep ve komşu iller ile haksız bir rekabet ortamında kaldığını ifade eden Özer, “Teşvik paketinde, Türkiye bölgelere ayrılırken, siyasi bir konum gözetilmiştir. Bu konuda ihmal edildiğimize inanıyoruz” dedi.
Özer konuşmasının ardından, Denizli Platformu’nun, yeni açıklanan teşvik paketi ile ilgili görüş ve isteklerini içeren basın açıklamasını okudu. Özer, Denizli’nin de teşvik paketinde 3. bölgede yer alması gerektiği belirtilerek, Denizli’nin 2. bölgede olmasının, Denizli sanayicisini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirdiğini belirtti. Pakette, tekstil yatırımlarının 3. ve 4. bölgeye taşınması konusundaki maddenin esas amacının, bu yatırımların Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne kaydırılması olduğunu ifade eden Özer, “Ancak bu madde, Denizli’deki tekstil yatırımlarının komşu illere kaymasına sebep olacaktır. Taşınma zannedildiği gibi doğu illerine olmayacaktır. Esnaf ve sanatkarımız da zor durumda kalacaktır” dedi.
Denizli’ye 5 yıldır yeni yatırım yapılmadığını dile getiren Özer, “5084 sayılı yasanın etkisiyle, Denizli’de yatırımlar durdu. Son açıklanan paketle, ilimizde yatırım konusundaki tüm umutlarımız suya düştü. Denizli halkı, sanayiye ve yatırıma küsmüştür. Ancak bizler Denizli Platformu olarak, kendi değerlerimiz ve gücümüzle meydana gelen Denizli ekonomisinin yok olmasına göz yummayacağız” dedi.
< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />