Prof. Dr. Doğan Yaşar: Susuzluk tehlikesi büyüyor, kesintiler olabilir

Susuzluk tehlikesi bu yıl kendini iyice hissettirdi. Deniz bilimleri uzmanı Prof.Dr. Doğan Yaşar, Denizli’nin de dahil olduğu kentlerde tehlikenin daha da büyüyeceğine işaret etti: “Tehlikeli bir dönemdeyiz ve 2008’den sonraki en düşük seviye. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız” dedi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ekim 2024 Salı, 10:29
Denizli’de son dönemde susuzluk tehlikesi sık sık gündeme geliyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ’nin abonelere attığı mesajlar, Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun açıklamaları susuzlukla ilgili işaretler veriyor.
Yaşanan kuraklık tehlikesi, bir zamanlar her yerinden suların aktığı Denizli’yi de tehdit ediyor. Özellikle barajlardaki su seviyeleri düşüyor. Denizli’nin içme suyu ihtiyacı yer altı sularından karşılanıyor.
Bilim insanları susuzluk tehlikesinin sanıldığından daha büyük olduğunu belirtiyor. Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede barajlardaki kritik seviyelere dikkat çekiyor: “Bu seviyelerden korkmalıyız.”
KURAKLIĞIN SEBEBİ: LA NİNA
Kuraklığın, dünya küresinin ülkemizi de kapsayan bölümünde etkili olmasının en büyük sebebi El Nino…Okyanusta oluşan hava akımlarının ülkemize kadar ulaşması, ülkemizin yağış durumlarında da değişiklik yaratıyor. Prof.Dr. Doğan Yaşar, Denizli’nin de ismini zikrettiği açıklamasında şunları söylüyor:
“2020 sonrası kurak bir dönem geçireceğimizi çok uzun yıllardan beri anlatıyoruz. 2020 sonrası bir La Nina sistemi geldi; La Nina sistemleri soğumadır ve kuraklıktır. 2020 yılında başlayan La Nina sistemi, normalde 1 yıl kadar devam ederken, bu sefer 3 yıl sürdü; yani 2020, 2021 ve 2022’de çok ciddi olarak yağışlar düştü. Böylece bütün barajlarımız boşaldı.
DENİZLİ DE TEHLİKEDE
2023’e geldik ve bir Süper El Nino; yani bu 3 yılın acısını çıkartan bir Süper El Nino gerçekleşti ki Süper El Nino demek; sıcaklık, okyanusların çok ısınması ve çok ısınma demek; çok yağmur demektir. Gerçekten de olağanüstü yağışlarla kapattık 2023’ü. Ülkemize de yüzde 12 gibi fazla yağdı. Tehlike sadece İzmir’de değil, bütün Batı Anadolu çok büyük tehlikede; Aydın, Denizli, Muğla, İstanbul, her yerde çok büyük bir tehlike var su açısından. Bu yıl Süper El Nino gerçekten müthiş yağışlarla biraz rahatlatır gibi oldu; ama şuanda yeniden La Nina’ya dönüş var yani yeniden serinleme ve yağışların azalması demektir.”
Yorumlar
İklim değişikliği büyük küresel bir yalandır…