REKLAMI GEÇ

RADYOAKTİF GECEKONDU

RADYOAKTİF GECEKONDU

Yenişehir’de içinde radyoaktif madde uyarısı bulunan bir bölümün de yer aldığı “GECE KONDU ŞANTİYESİ”, mahalle sakinlerinin kabusu oldu. Panikle belediyeye başvuran vatandaşlar haftalardır yanıt bekliyor. Kentgaz’ın taşeronu Eryaz İnşaat, kendisine ait şantiyenin radyoaktif madde uyarı tabelası için endişeye gerek olmadığını ileri sürüyor!

/ DENİZLİHABER / 19 Aralık 2008 Cuma, 01:00

Yenişehir Mahallesi’nde, eşine yalnızca ülkemizde rastlanabilecek bir olay gerçekleşti. Denizli Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda, imara kapalı olduğu gerekçesiyle çivi bile çakılmasına izin vermediği ormanlık alanda, bir şantiye kuran Kentgaz’ın doğalgaz çalışmalarını yürüten yüklenici firma Eryaz İnşaat, mahallelilerin tepkisini çekti. Şantiyeden rahatsızlık duyan mahalle sakinleri, konuyla ilgili bilgi almak için Denizli Belediyesi’ne başvurdu. Karşılığında “Bu alan hakkında bilgimiz yok” yanıtı aldı. Bunun üzerine çareyi, Kentgaz ve Orman Bölge Müdürlüğü’nü aramakta bulan vatandaşlar bu kurumlardan da aynı yanıtı aldı.

İçerisinde, ‘Dikkat Radyoaktif Madde’ yazılı bir levhanın bile bulunduğu ve tel örgülerle muhafaza edilmiş bir bölümün yer aldığı şantiyede, haftalardır süren hummalı çalışmalardan şikâyetçi olan mahalleliler, Denizli Belediyesi’ne, durumun düzeltilmesi için imza toplayıp yazılı başvuruda bile bulundu. Dilekçenin verilmesinin üstünden yaklaşık bir ay geçti fakat onların bu girişimi de sonuçsuz kaldı.

‘Can güvenliğimiz tehlikede’

Yapılan tesisin hemen yanı başında bulunan Saray Evler Sitesi sakinleri, durumdan son derece rahatsız. 63 daireli sitenin sakinlerinin yanı sıra, bu sitenin yanı başındaki Güven Tur Sitesi sakinleri de belediyeye dilekçeyle de başvurmalarına rağmen herhangi bir işlem yapılmamasından şikayetçi. İçinde radyoaktif madde uyarısı bulunan bu garip şantiye görünümlü alanın tüm huzurlarını kaçırdığını dile getiren mahalle sakinleri, yetkililerin inatla kendilerine açıklama yapmamasından yakınıyor. Saray Evler Sitesi Yöneticisi Lütfi İlgün, bir doğal gaz tesisinin de ormanla iç içe olmasının son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekti. İlgün, sözlerine şöyle devam etti: “Böylesine hassas bir yerin, yangın tehlikesiyle karşı karşıya olan ormanla iç içe olması tehlikeli bir durum. Tesise yakın olan evlerde oturan mahalle sakinlerinin hayatları her an tehlikeye girebilir. Ayrıca tesisin içinde yer alan ve etrafı tellerle çevrili alandaki ‘Dikkat Radyoaktif Madde’ yazılı levha, hepimizi korkutuyor. Eğer gerçekten de denildiği gibi radyoaktif açıdan tehlikeli bir durum söz konusuysa bununla ilgili acilen önlem alınması gerekiyor. Tesisin yanından geçen bu yol, önceden tüm mahalle sakinlerinin yürüyüş parkuruydu. Ancak Kentgaz’ın tesisinden sonra bu parkur kullanılamaz hale geldi. Bu sağlıksız ve tehlikeli tesisin buradan kaldırılması için Denizli Belediyesi’ni göreve davet ediyorum.”

MEĞER BELEDİYE TAHSİS ETMİŞ!

Orman Bölge Müdürlüğü tapusuna kayıtlı alanın Denizli Belediyesi’ne bir başvuru sonrası tahsis edildiği ortaya çıktı. Çevre sakinlerinin ormanlık alanda yürüyüş yaptıkları parkurun başladığı noktaya kurulan alanın, Denizli Belediyesi tarafından Kentgaz’ın taşeronlarından Eryaz İnşaat’a tahsis edildiği öğrenildi. Eryaz, yaklaşık bin 500 metrekarelik alanı işçilerinin barınakları için oluşturduklarını, yeri de Denizli Belediyesi’nin gösterdiğini söyledi. Denizli Belediyesi’nin gösterdiği alan, barınakların ve sır dolu ilginç bölümün kurulmasının ardından elektrik dağıtım şirketi de hizmeti geciktirmedi. Gecekondu şantiyeye kısa süre içinde önce belediye tarafından su, ardından elektrik dağıtıcı firma tarafından elektrik bağlandı.

MAHALLELİ MEĞER MEMNUNMUŞ!

OLMAYANLAR AYIP ETMİŞ!

Eryaz İnşaat Denizli Şantiye Şefi Önder Şahin, mahalle sakinlerinin tesisten memnunluk duyduğunu, ortaya atılan iddiaların da asılsız olduğunu ileri sürdü. Şantiyenin bulunduğu arazinin Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Denizli Belediyesi’ne, Denizli Belediyesi tarafından da kendilerine tahsis edildiğini dile getiren Önder Şahin, kendilerinden rahatsızlık duyan site sakinlerinin ‘ayıp ettiğini’ iddia etti. Şahin “ Sancısız doğum olmaz. Bölgede bulunan site sakinleri ayıp ediyor. Sonuçta biz onlar için hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizim şantiyemizin sayesinde geceleri bu ormanlık alana içki içmeye gelen insanlar artık ortadan kalktı. Birçok mahalle sakini, bizden fazlasıyla memnun” dedi.

Şantiyenin içerisinde bulunan radyoaktif madde levhasının bulunduğu alanın, tehlikesiz bir yer olduğunu da sözlerine ekleyen Şahin, “Radyoaktif madde tabelasının bulunduğu bölge, son derece tehlikesizdir. Daha önceden yapmış olduğumuz bir çalışmanın ardından radyoaktif madde içeren bir cihazımızı buradaki alana koymuştuk. Koyduğumuz alan ise < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />80 cm beton bir çukurdur ve radyoaktif sızıntıyı engelleyecek kurşun bir kapağa sahiptir. Nitekim o cihaz, şu anda şantiye alanında değil. O bölgeyi, ‘lazım olursa’ ihtimaline karşı orada tutuyoruz” diye konuştu

HEM HUKUKA HEM BELEDİYECİLİĞE AYKIRI!

CHP’li Belediye Meclis üyesi Avukat Zafer Gönenç, konuyla ilgili olarak belediyenin hem hukuka hem de belediyecilik etiğine aykırı davrandığı görüşünde. Konuyu aktardığımız Zafer Gönenç “Eğer Orman Bölge Müdürlüğü Denizli Belediyesi’ne yeşil alan için bir arsa tahsis ediyorsa, ister işçilerin yatacağı, ister depolama alanı olarak kullanılmak üzere, hele hele üzerinde radyasyon tehlikesi taşıyan bir tabelanın bulunduğu bir yeri, özel bir şirkete kullandırılması kabul edilemez. Bu hukuka da belediyeciliğe de aykırıdır. Müteahhit firma şantiye yapacaksa, gider özel bir mülkiyet sahibi veya hatta belediyeyle de belli bir kontrat karşılığı alan kiralar. Ama bu alan ormanlık alan olamaz” diye konuştu.

‘İŞGALİYE ÜCRETİYLE VERDİK’

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör, firmanın çalışmalarını yürüttüğü mevkiye yakın bir yerden işçilerinin kalacakları bir alan istediğini, bunun üzerine söz konusu bölgeyi geçici olarak çadır kurmaları için işgaliye ücreti karşılığında firmaya tahsis ettiklerini belirtti. Daha önce o bölgede Denizli Belediyesi’nin atıl bir su deposunun bulunduğunu ifade eden Başkan Güngör, bölgenin imar planında yeşil alan olarak geçip geçmediğini de bilmediğini söyledi. Şu an söz konusu alanda, biri depo şeklinde iki taş bina, 6 metal baraka ve iki büyük çadır bulunuyor. Ayrıca tel örgülerle çevrili bir de nükleer tehdit levhasının asıldığı bir bölüm mevcut.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı