REKLAMI GEÇ

Rapor anlatıldı

Rapor anlatıldı

Menderes Havzası karakterizasyon raporunun tanıtımı, Kuşadası’nda yapıldı.

/ DENİZLİHABER / 30 Nisan 2009 Perşembe, 00:00

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Su Sektörü İçin Türkiye’ye Kapasite Desteği”başlıklı Avrupa Birliği Eşleştirme Projesinde, Büyük Menderes Havzası Pilot Bölge seçilmiş, 24 Aralık 2007 tarihinde başlayan proje tamamlanma aşamasına getirildi. Birlik tarafından havzaya yönelik pilot projenin bölgenin bilgisine sunulması ve bilgi paylaşımının gerçekleşmesi amacıyla, 26 Şubat 2009 tarihinde Aydın İli Söke İlçesinde bir toplantı yapıldı. Proje sonunda hazırlanacak Büyük Menderes Nehir Havzası Yönetim Planı’nın sürdürülebilir olması açısından,tamamlanan havzanın mevcut durumunun ortaya konularak kalitesinin iyileştirilmesine yönelik hedefleri tanımlayan karakterizasyon raporunun uygulama bölgesine tanıtımı amacıyla, ilgili birimlerin katılımıyla, Aydın ili Kuşadası ilçesi Charisma Otel’de bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Küsbeci, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esendağ,Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Proje Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Henk Sterk, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Proje Eş Danışmanı Nermin Çiçek, Proje Asistanı Bilgen Girgin, DSİ Genel Müdürlüğü Proje Eş Danışmanı Nedim Yeşil, Büyük Menderes Havzası belediye başkanları, ilgili daire müdürleri, ve Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği üyeleri katıldı.

Uşak Valisi Kayhan Kavas toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Büyük Menderes nehrinin tarihin ilk dönemlerinden bu yana geçtiği yerlere hayat verdiğini ifade ederek ama son zamanlarda sanayileşme, kentleşme ve zirai ilaçlar gibi etkenlerle Büyük Menderes nehrinin kirlendiğini ve geçtiği yerlere zarar verir hale geldiğini söyledi. Kirlenen Menderes nehri ile hem bugünümüzü hem de gelecek nesilleri tehlikeye attığımızı söyleyen Vali Kavas, “Bu kirliliğin önlenmesi ve Menderes’in kurtarılması için bir birlik kurulmasını sağladık. Uşak, Denizli ve Aydın’ı kapsayan birlik Afyon Valimizin de katılımı ile üye il sayısı dörde çıkacak. Birlik Menderes Havzasında nerede, nasıl, kaç tane alt yapı yatırımları yapılacak gibi konuları organize edecek. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın hazırlamakta olduğu plana birlik olarak yerelin özelliklerini yansıtarak ihtiyacı tam karşılar şekilde hazırlanmasını sağlamalıyız. Birliğimizin çalışmaları ile AB Eşleştirme Projesinin örtüşmesi büyük bir şans ve bunu iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

Vali Yavuz Erkmen, Büyük Menderes Havzası’nın her alanda olduğu gibi ekonomik anlamda da ülkemizin en hareketli yerlerinden birisi olduğunu ifade ederek, “ Eşleştirme projesi kapsamında ortaya bir plan konuyor. Proje hazırlanırken buna katkıda bulunmak çok önemli. Planın hayata geçirilmesi için ülkemizin kaynaklarının yanı sıra AB’den de sağlanacak kaynaklar son derece önemli. Çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda Denizli çok önemli projeleri gerçekleştirmiş durumda. Ama bu tek başına pek önemli değil. Önemli olan bölge olarak bir bütün dâhilinde bu projeleri gerçekleştirmek” diye konuştu.

           

Valilerin konuşmasının ardından kürsüye gelen Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Henk Sterk, hazırlanan taslak karakterizasyon raporu konusunda sunum yaparak katılımcılara bilgi verdi. Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan pek çok uzmanla birlikte çalıştıklarını söyleyen Sterk, “Karakterizasyon raporumuz taslak halinde. O nedenle bölgede yaşayanlar olarak sizlerin görüş ve önerilerinize ihtiyacımız var. Sizin görüş ve önerileriniz doğrultusunda hazırlanmış olan taslakta ihtiyaca göre değişiklikler yapılabilecektir. Ekibimiz İngiliz, Hollandalı ve Slovak uzmanlardan oluşuyor ve bu ekip Türk uzmanlarla birlikte çalışıyor. Toplantımızın ana amacı sizin görüş ve önerilerinizi alarak Büyük Menderes Havzası Yönetim Planına son şeklini vermek” diye konuştu. Büyük Menderes Havzasında bulunan su kaynaklarının kirlilik haritasını çıkardıklarını belirten Sterk, harita üzerinde detaylı bilgiler verdi. Su maliyetlerinin karşılanması (Kullanılmasından arıtılmasına kadar) konusuna da değinen Sterk, Avrupa Birliği’nin hedefinin su maliyetlerinin hem konutlarda hem de sanayide yüzde yüz kullananlar tarafından tarafından karşılanması olduğunu ifade ederek şu anda bölgede yaşayanların su maliyetlerinin yüzde 60’ını karşıladıklarını geriye kalan miktarın da belediyeler tarafından karşılandığını söyledi.

Sunumun ardından katılımcılar da Büyük Menderes Havzası için hazırlanan yönetim planı hakkındaki görüş ve önerilerini sundular. Soru cevap bölümünde katılımcılar hazırlanan karakterizasyon raporunda gördükleri eksiklikleri ve eklenmesi gereken hususları da dile getirdiler. Henk Sterk, taslak halindeki raporda ortaya sürülen görüş ve önerilerin de tekrar değerlendirileceğini söyledi.

           

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı