REKLAMI GEÇ

Sorun paylaşımda

Sorun paylaşımda

16 Ekim Dünya Günü dolayısıyla ortak bir basın açıklaması düzenleyen Kimya, Gıda ve Ziraat Mühendisleri Odaları, dünya ülkeleri arasındaki gelir adaletsizliği ve bunun sonucunda yaşanan açlığa dikkat çekti.

/ DENİZLİHABER / 16 Ekim 2008 Perşembe, 00:00

Dünyada yaşanan açlığa kamuoyunun dikkatini çekmek için Denizli Ziraat, Kimya ve Gıda Mühendisleri Odası il temsilcileri, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde ortak bir basın açıklaması yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, Kimya Mühendisleri Odası Bölge Temsilcisi Ömer Duysal ve Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Esin Aysan imzalı basın açıklamasında dünyanın en büyük sorununun açlık olduğuna dikkat çekildi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

TMOBB binasında gerçekleştirilen toplantıda, Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Esin Aysan tarafından okunan ortak basın açıklamasında FAO’nun (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) bu yıl ‘21. yüzyılda açlık’ teması ile bu önemli konuyu dünya gündemine taşımayı hedeflediği aktarıldı.

Dünyada gıda kıtlığı ya da üretim yetersizliği gibi bir durumun olmadığı, buna karşın paylaşımda adaletsizliklerin yaşandığının dile getirildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Tarım ve gıda sektörü gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için birinci derecede önemli bir sektördür. Bir taraftan hızla artan nüfus ve küresel ısınma, bir taraftan insan odaklı olmayan, bir avuç küresel tekellerin doymak bilmeyen kar hırslarına bağlı üretiminin yarattığı doğa tahribatı, büyük insanlığın geleceğini karartmaktadır. Bir yandan geri bıraktırılmış ve sömürgeleştirilmiş ülkelerde akıl almaz yoksulluk, sefalet ve açlık, diğer taraftan gıdayı silah ve rant aracı olarak kullanan gelişmiş ülkelerde gıda israfı. Yine bir taraftan yeterli sağlık ve güvenli gıdaya ulaşamayan milyonlarca insanın acı ve dramı, diğer yandan da aşırı beslenmeye bağlı sağlık sorunlarına milyarlarca dolar ödeyen gelişmiş ülkelerin insanları. Durum böyle iken, bugün dünya nüfusunu bin kabul edersek, dünyada üretilen gıda 1100 kişiyi besleyecek düzeydedir. Başka bir söylemle, dünyada gıda kıtlığı ya da üretim yetersizliği yoktur. Açlığın ya da yeterli gıdaya ulaşamamanın temel nedenini, dünya nüfusunun büyük kısmının yeterli gelir düzeyinden uzak oluşudur.”

Dünyadaki 200 dev firmanın gelirlerinden sadece yüzde 4’lük bir kesintiyle tüm dünyada açlık ve yoksulluğun önlenebileceği ifade edilen ortak basın açıklaması şöyle devam ediyor: “Bugün her şey küreselleşme denilen evrensel soygun ve talan düzenin baş aktörleri olan küresel tekellerin çıkar ve beklentilerine göre biçimlendirilmekte ve yönlendirilmektedir.

Bugün bizim gibi ülkelerde yaşanan temel sıkıntıların nedeni de bu kuralların gözü kapalı yerine getirilmesidir. Oynanan oyunun kurallarını koyanlar belli. Bizlerden istedikleri de, oyunun kendi koydukları kurallara göre oynamamız. Bu oyunda her zaman kazananlar, unutmayalım ki, oyunun kurallarını koyanlardır. Kaybedenler ise geniş halk kesimleridir. Bugün ülkemiz dış borç faizi ödeme adına ayda 3 milyar dolardan fazla kaynak aktarmaktadır. Oysa nüfusumuzun %28’ni oluşturan tarım sektörüne ise ayırdığı kaynak yılda sadece 5.4 milyar YTL’dir. Eğer ramazan ayı içinde 15 milyon insanımız erzak kuyruğuna giriyorsa, bu ülkemiz insanının doğru ve yeterli beslenemediğinin göstergesidir. Açlık ülkemiz için uzakta değildir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı