REKLAMI GEÇ

Bu süt altın gibi değerli, litresi 100 lira

Bu süt altın gibi değerli, litresi 100 lira

Her derde deva olduğu söyleniyor. Ama üretimi bol değil. Bu nedenle de “altın gibi değerli” deniliyor o süt için. Hani bunu söyleyenler haksız da değil. Bir litre sütün en ucuz fiyatı 100 lira. 150 liraya kadar çıktığı da oluyor rakamın.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 6 Ekim 2016 Perşembe, 08:30

Tavuk çiftliği, at çiftliği derken şimdi de “eşek çiftlikleri” kurulmaya başlandı. Küçük ölçekli olsa da bunlardan bir tanesi Merkezefendi’nin Başkarcı Mahallesi’nde bulunuyor. Hem de öyle bir yerde ki… Lüks triplex villaların bittiği noktada sizi mini bir eşek çiftliği karşılıyor.

denizli-esek-ciftligi-esek-sutu-4

AĞAÇLARIN ARASINDA
O yöreye özgü ağaçların arasında emekli bir işçi tarafından kurulan çiftlikte küçüklü büyüklü 10 eşek bulunuyor. İsminin yazılmasını, fotoğrafının çekilmesine bile izin vermeyen eşek çiftliği sahibi, “bu işe nasıl başladınız?” sorusuna “Emekliyim, zaman geçirecek bir iş kurmayı düşünüyordum. Bu arada eşek sütünün yüksek fiyatla satıldığını öğrendim. Bir su bardağı süte 30-40-lira isteyen vardı. Ben de daha ucuza satmak üzere küçük de olsa bu çiftliği oluşturdum” karşılığını verdi.

1.800-2.500 LİRAYA EŞEK ALIYOR
Şimdilik 10 eşeği bulunduğunu, ancak sayısını artırmayı düşündüğünü anlatan çiftlik sahibi, “Eşek fiyatları 1.800 ile 2.500 lira arasında değişiyor. Eşek alabilmek için çevre illere gidiyorum. Daha düşük rakamla süt satabilmem için maliyetleri düşürmem gerekiyor. Mesela buranın günlük masrafı 50 lira. Eşek sayısı arttıkça bu rakam da artacak” dedi.

GÜNLÜK ÜRETİMİ 2 LİTRE
Kuru ot, yonca, saman ve arpa ile beslediği eşeklerden günlük 2 litre süt alabildiğini kaydeden çiftlik sahibi, “Ben, 1 litre sütü 100 liradan veriyorum. Telefonla siparişler geliyor. Ben götürüyorum, gelip alanlar oluyor” diye konuştu.

denizli-esek-ciftligi-esek-sutu-3

EŞEK SÜTÜNÜN YARARLARI
Eşek sütünün akciğer, karaciğer, kolon, mide, pankreas, bağırsak ve cilt kanserine karşı vücut direncini artırdığı belirtiliyor.

Bronşit, astım, nefes darlığı, siroz, kemik erimesine iyi geldiği, anti bakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücuttaki yağların yanmasını ve kilo verdirmeyi sağladığı ifade ediliyor.

Anne sütüne yakın besin değeri taşıdığı, cilt hastalıklarına iyi geldiği, kozmetik sektöründe kullanıldığı da kaydediliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı