REKLAMI GEÇ

Türkiye’nin en kapsamlı DNA araştırması: Denizlililerin akrabaları Toskana’da mı?

Türkiye’nin en kapsamlı DNA araştırması: Denizlililerin akrabaları Toskana’da mı?

ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının katıldığı araştırmada, Türkiye’nin 81 ilinden yaklaşık 4 bin kişiden DNA örneği alarak, Türk toplumunun detaylı genetik yapısı incelendi. Yapılan araştırmada Türk toplumunun özellikle İspanya ile İtalya’nın Toskana bölgelerinde yaşayan insanlarla yakın bir ilişkiye sahip olduğu izlendi. DNA benzerliklerinin yanı sıra, üzüm ve şarabıyla meşhur Toskana bölgesinde yaşayanlarla, üzümcülükle uğraşıp şarabıyla ün yapan Denizlililerin akraba olma ihtimali ortaya çıktı.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 8 Eylül 2021 Çarşamba, 09:57

Yaklaşık 10 yıl süren ve 10 milyon dolar bütçe ile yürütülen araştırmada, Türkiye’nin 81 ilinden köken alan yaklaşık 4 bin kişinin DNA’sını incelendi ve Türk toplumunun detaylı genetik yapısına ilişkin önemli veriler elde edildi. Çalışmanın sonuçları, Türkiye’nin genetik açıdan bir bütünlük arz ettiğini ve yüksek düzeyde genetik çeşitlilik içerdiğini ortaya koydu

AVRUPALI TOPLUMLAR İLE YAKIN İLİŞKİ
Projenin yürütücüsü Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik, çalışmanın sonuçlarına ilişkin, Anadolu Ajansı’na konuştu. Özçelik, Anadolu’nun Asya, Avrupa ve Afrika arasında tarihi bir köprü görevini gördüğünü belirterek, “Filogenetik yönden de Türk toplumu bu köprü vazifesinin etkilerini yansıtmakta” dedi.

DNA’LARIMIZ TOSKANA VE İSPANYADAKİLERLE ÇOK BENZER
Türk bireylerin genetik açıdan en çok komşu ülkelerin toplumları ile yakınken, bunları Avrupalı toplumların takip ettiğini aktaran Özçelik, “Türk toplumunun özellikle İtalya’nın Toskana bölgelerinde yaşayan insanlarla yakın bir ilişkiye sahip olduğu izlendi. Bu yakın ilişkinin ikinci sırasındaki ülke ise İspanya olarak tespit edildi. Bu bulgular, Anadolu’nun ilk çiftçilerinin Avrupa’ya Cilalı Taş Devri’nde gerçekleşen göçünün etkilerini yansıtıyor olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de bu güne kadar yapılan en kapsamlı DNA araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, İtalya’nın üzüm ve şaraplarıyla meşhur Toskana bölgelerinde yaşayan insanlarla yakın bir ilişkiye sahip olduğu izlenirken, Türkiye’de üzüm ve şarabın başkenti olan Denizli’nin Toskana ile olan benzerlikleri dikkat çekti.

ÜZÜM BAĞLARI VE ŞARAP, TIPKI DENİZLİ GİBİ
Toskana bölgesi üzümcülük ve şarap üretiminin çok yaygın olduğu İtalya’nın kırsal kesimi. Bölge üzüm bağlarıyla hem ekonomik hem de turizm açısından büyük gelir sağlıyor. İtalya’nın en iyi şarapları bu bölgede üretiliyor, tıpkı Buldan, Çal, Bekilli ve Güney gibi. Her iki bölgede yaşayan insanlar üzüm ve getirdiği kültürel değerler, kaliteli şarap üretimi açısından benzerlik gösteriyor.

HER İKİ BÖLGENİN DERİCİLİĞİ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR
Öte yandan Toskana ile Denizli bölgesi arasındaki ilişki benzerliği sadece DNA ve üzümlerle ilgili değil. Toskana dericilik konusunda dünya çapında ün yapmış durumda. Bölgede üretilen kaliteli deriler, dünya genelinde kullanılıyor.

Denizli’de de dericilik yüzlerce yılldır kuşaklardır devam eden bir sektör… Evliya Çelebi’den İbni Batuta’ya kadar çok eskiye dayalı kaynaklarda Denizli’deki debbağhanelerden (tabakhane) bahsediliyor.

Bölgede dericilik hala devam ediyor, hatta kentte sadece dericilik ile geçimini sağlayan Acıpayam’a bağlı Suçatı isminde bir köy de var. İlk sanayi tesisleri tabakhaneler olan Denizli’de geçmişten bu güne kadar üretimi devam eden kaliteli deriler, yerli ve yabancı sanayide talep görüyor.

AKRABALARIMIZ TOSKANA’DA MI?
İnsanların genetik benzerliklerin yanı sıra, her iki bölgede de yaşayan insanların aynı ürün ve bu ürünlerden doğan kültürün de benzer olması ‘Denizlililerin akrabaları Toskana’da mı?’ sorusunu akıllara getiriyor.

Yorumlar

deniz   -  Bağlantı 12 Eylül 2021, 17:30

Bilkent Üniversitesi bir de tersi proje yapsın, mesela ben ABD ve İngiltere halklarının DNA sını merak ediyorum. Bakalım o ülkeler buna izin verecekler mi ? Kendi elimizle DNA larını başkalarına inceleten ülkeler var mı ? Bunları YÖK denetlemiyor mu

Canan   -  Bağlantı 12 Eylül 2021, 06:02

Ben de genetik test yaptırdım %75 kafkas Türk ve %24 Anadolu Türk ve %1 lik bir bölümde orta Asya, Sibirya, falan çıktı.
Şimdi neyi kime ispat etmeye çalışmışlar bilmiyorum bunlar.

Fatih   -  Bağlantı 11 Eylül 2021, 16:05

Kızım genetik bir test yaptırdı. %87 bati asyali, %5 İtalyan, % Yunan, % 5 Afrikalı vs… ama biz Kürdüz. Dil olarak hint Avrupa dilleriyle akrabayiz ama genetik manada hersey çorba olmuş. Saf ırk diye birseyde olamaz zaten

Metehan Ültemek   -  Bağlantı 11 Eylül 2021, 12:05

Peki, yıllar süren Turkish DNA Project verilerine rağmen akademisyenlerimizden aniden böyle bir şeyle karşılaşmak? Şöyle açıklanabilir; türklük aleyhine giden yeni bir dönemden geçiyoruz. Teşekkürler cevur uşakları.

Metehan ültemek   -  Bağlantı 11 Eylül 2021, 12:03

Bu farklı dna komponentlerinden iki tanesi Siberia ve East_asia. Bu iki komponent de tüm ama tüm çevre halklarda koskoca 0 oranındadır. İşin içimi acıtan tarafıysa, bu türkistan mirası içeren komponentlerin en çok ege insanında olmasına rağmenBuHaber

Mete Eskin   -  Bağlantı 11 Eylül 2021, 11:59

Ne hikmettir ki; yıllardır süren Turkish DNA Project tersini söylüyor. Dodecad k12b üzerinden yorumlanan dna örneklerinde şunu görüyoruz; Türkleri çevre halklardan ayıran, farklı oranda farklı dna komponentleri. –

adar   -  Bağlantı 8 Eylül 2021, 10:28

Elin abdlisi ingilizi bizim dna’larımızı neden inceliyor ya. İncelettirmeyin. Ondan sonra neden hasta oluyoruz? Olursunuz tabi. Kanser vakalarında artış da olur.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı