REKLAMI GEÇ

Uluslararası Çevre Çalıştayı başladı

Uluslararası Çevre Çalıştayı başladı

Uluslararası Şehirleşme, Arazi Kullanımı, Toprak Kaybı ve Çevre Çalıştayı başladı.

/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2009 Pazartesi, 17:26

Denizli Valiliği, Denizli Ticaret Odası, Denizli Ticaret Borsası ve Forses Makine’nın sponsorluğunda, Denizli Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, TÜBİTAK ve NAM S&T Centre (Hindistan) tarafından organize edilen ve üç gün sürecek olan Çalıştay, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Çalıştayın açılış törenine Vali Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci, Özel Çevre Koruma Kurulu Başkan Vekili Ahmet Özyanık, NAM S&T Merkez Müdürü Prof. Dr. Arun P. Kulshreshtha, yerli ve yabancı bilim insanları katıldı.

Çalıştayın açılış töreninde konuşan Özel Çevre Koruma Kurulu Başkan Vekili Ahmet Özyanık, dünya genelinde artan nüfusun temiz su ve temiz hava üzerinde büyük baskı yarattığını belirterek, 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60’ının şehirlerde ve özellikle kıyı kesimlerde yaşayacağının öngörüldüğünü söyledi. Karbondioksit miktarının artmakta olduğunu, buzulların eridiğini, tarım, hayvancılık ve orman alanlarının risk altına girdiğini ifade eden Özyanık, “Gerekli tedbirleri almazsak bunları kaybedebiliriz. Türlerin yok oluşu son yüzyılda kat be kat arttı. Eko sistem ciddi anlamda risk altındadır” dedi. Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını da sözlerine ekleyen Özyanık, bu çeşitliliğin mutlaka gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin altını çizdi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç da, çalıştayın önemine dikkat çekerek, “Bu toplantı çok önemli. Çocuklarımızı ve torunlarımızı ilgilendiriyor. Uygarlığımızı sürdürmek istiyorsak doğanın bir parçası gibi davranmak zorundayız. Bu toplantıda çevresel sorunların çözümüne bir adım daha yaklaşacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Şehirleşme, planlama ve arazi kullanımı dendiğinde, sanki insanların araziyi diledikleri gibi kullanabilme anlayışının ortaya çıktığını belirten Denizli Belediye Başkanı Zeybekci de, ancak durumun hiç de böyle olmadığını söyledi. İnsanların şehirleri ortaya çıkartırken tabiatın kurallarına uyması gerektiğini ifade eden Zeybekci, şehir planları yapılırken özellikle dere yataklarına dikkat edilmesini, buraların imara kesinlikle açılmaması gerektiğini söyledi. Suyun milyonlarca yıllık hafızası olduğunu, binlerce yıl önce aynı yerden geçmiş olan suyun binlerce yıl sonra da aynı yerden geçeceğini belirten Zeybekci, bunun son örneğinin İstanbul’da yaşanan sel felaketinde görüldüğünü söyledi. Şehir kurulurken tabiatla inatlaşmamak gerektiğini ve tabiatın kurallarına uymak gerektiğinin altını çizen Zeybekci, Laodikya’yı örnek göstererek, binlerce yıl önce dahi insanların bu kurala uyarak şehirlerini oluşturduklarını söyledi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci de gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun her yirmi yılda bir iki katına çıktığını ifade ederek, şehirleşme ve toprak kullanımı konusunda bunun dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Vali Yavuz Erkmen, çalıştayda çıkan sonuçların uygulamaya geçmesinin önemine işaret ederek, “İnsanlarımız çevreye karşı olan duyarlılığı eskiye göre daha da artmıştır. İnsanları bilinçlendirdiğimizde daha önce yapılmış olan yanlışların yapılmadığını görürüz. Gerçekçi projeler üretip bu projelerin mali boyutlarını da ortaya koymalıyız. Yoksa çalışmalar rafta kalır” dedi.

Denizli’de tarım ve toprak alanında gerçekleştirilen projeler hakkında da bilgi veren Vali Erkmen, “ İlimizin toprak haritasını çıkartıyoruz. Öte yandan toplulaştırma çalışmalarında da diğer illere örnek olacak çalışmalar yürütülüyor. Toplulaştırma çalışmalarında şu ana kadar 45 bin dönüm alanda toplulaştırma gerçekleştirildi. 25 bin dekar alanın toplulaştırma çalışmalarına da başlamak üzereyiz” dedi.

Aydın, Muğla ve Uşak illeri ile çevre konusunda ortak çalışmalar gerçekleştirildiğini ve bölgeye yönelik önemli projeleri de hayata geçirmeye çalışacaklarını belirten Vali Erkmen, “Çevre ve Orman Bakanlığımız AB Eşleştirme Projesi kapsamında 2.5 milyon euroluk destek veriyor. Bölgemizde çevrenin en iyi şekilde korunması fikri ortaya konmuştur ve bu konudaki çalışmalar aralıksız sürdürülecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, başta Vali Erkmen ve Başkan Zeybekci olmak üzere emeği geçenlere plaket verdi.

Üç gün sürecek olan çalıştayın ikinci ve üçüncü günü etkinlikleri Karahayıt Richmond Otel’de gerçekleştirilecek. Çalıştaya katılan yerli ve yabancı bilim insanları sunumlarını gerçekleştirecekler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı