REKLAMI GEÇ

Çocuğunuzla oyun oynayın

Çocuğunuzla oyun oynayın

Denizli Otizm Derneği’nin “Aileler Soruyor, Uzmanlar Yanıtlıyor” söyleşilerinin üçüncüsüne, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni yazar Hülya Gürel oldu. Gürel, ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynamalarının çok önemli olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Kasım 2017 Cuma, 16:01

Farklı gelişim gösteren çocuk sahibi olmanın zorlukların yanı sıra fırsatlar da sunduğunu ifade eden Hülya Gürel, ailelerin kendisine zaman ayırmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Gerektiğinde mola vermesini bilen ailelerin daha güçlü, daha araştırmacı, daha girişimci, daha sabırlı ve daha toleranslı olduğunu anlatan Gürel, oynayarak öğrenmenin kalıcı olduğuna dikkat çekti. Bunun otizmli çocuklar için de geçerli olduğunu dile Gürel, “Çocuklarla evde oyun oynayalım. Oyun çocuğun öğrenme aracıdır. Kendini ifade etmesinde, arkadaşlık kurup rahatlamasında yardımcıdır. İtici bir güçtür” dedi.

AİLELERE ÖNERİLER
Her gün ez az 20 dakika çocukla baş başa oyun oynamaya vakit ayırılmasının önemli olduğunu belirten Gürel, “Çocuğunuzun sakinleştiğini, öğrenmeye daha açık hale geldiğini zaman içerisinde göreceksiniz. Her gün 10 dakika tüm iletişim araçlarını kapatıp, sessiz ve sakin bir şekilde onunla vakit geçirin. Nerede olmaktan hoşlanıyorsa, yatak, koltuk, halı vb. çocuğunuzun yanına sokulun. Ondan hiçbir talebiniz olmasın. Ona şefkat gösterin, nefesini dinleyin, kalp atışlarını dinleyin. Çocuğunuzun bunları yapmasına fırsat verin. Koşulsuz kabul ettiğinizi ona hissettirin. Elleriniz onu kabul ettiğinizi anlatsın.
Çocuğunuzun başkasına yardım edebileceği basit bir fırsat yaratın ve yardım ettiği kişinin ona teşekkür etmesini sağlayın. Ev işlerinde keyifle katılabileceği bir sorumluluk verin ve her gün bu işi yapmasına yardım edin. Çocuğunuz işi tamamladıktan sonra bunu tüm aile bireylerinin görmesini sağlayın ve onu hoşuna gidecek şekilde övün. Evdeki diğer çocuklar için de aynı fırsatı tanıyın. Ve çocuğunuzun kardeşlerini övmesine yardımcı olun. Sadece çocuğunuzun gözüyle görmek ve onun nasıl hissettiğine odaklanarak, haftada ya da 15 günde bir olmaktan rahatsızlık duymayacağı yeni yerlere minik geziler düzenleyin” dedi.

HEP DESTEK TAM DESTEK
Denizli Otizm Derneği kurulduğundan beri her zaman İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yaptıklarını belirten Dernek Başkanı Dudu Karaman Dinç ise “İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile geçen yıl işbirliği protokolü gerçekleştirdik. Hülya Hocamız da bu kapsamda söyleşiye katıldı. Kendisi aynı zamanda ‘Anne okula gidelim mi?’ ‘Anne uykum var’, Anne çişim var’ isimli kitapların yazarı. Böyle değerli bir ismi ağırlamaktan onur duyduk. Denizli’mizin bu güzide okulundan başta çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü öğretmen ve öğrencileri olmak üzere her zaman destek gördük. Bugüne kadar yaptığımız pek çok etkinlikte ve yaz okullarımızda bizi hiç yalnız bırakmadılar. İlk yaz okulumuzu onlarla yaptık, tersine kaynaştırma yaz okullarımızda da okulun öğrencileri ve mezunları yanımızdaydı. İyi ki varlar, iyi ki bizimleler. Onlar sayesinde genişleyen gönüllü ağımızın verdiği güç biz aileleri hayata karşı daha dirençli yapıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı