REKLAMI GEÇ

Yetkililer karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı

Yetkililer karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı

Kış aylarına girilmesi ile birlikte soba ve baca kaynaklı karbonmonaksit zehirlenmeleri de artmaya başladı. Havalar soğudu katil ortaya çıktı. Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, karbonmonoksit zehirlenmeleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Aralık 2019 Perşembe, 13:38

Kış aylarının acımasız katili ortaya çıktı. Çocuk, genç, yaşlı, erkek, kadın ayrımı yapmayan soba ve baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri son bir ayda Denizli’den de 1 kişinin zehirlendiği olaylarda Türkiye genelinde 4’ü çocuk 16 kişinin canını aldı, birçok kişiyi de hastanelik etti.

ÖNEMLİ UYARILAR
Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, kış mevsimlerinde yaşananlar karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyardı ve bu konuda önemli bilgiler verdi. Başlı, “Bu konuda alınacak küçük tedbirler ve dikkat edilecek hususlar, üzücü olayların yaşanmasını engelleyecektir” dedi ve şu önemli bilgileri verdi.

BACALARA DİKKAT
Zehirlenmelerin çoğunluğu kapalı ortamlarda meydana gelir. Buralarda bulunan soba, şofben veya bacasız gaz sobalarının bulunduğu yerlerde yakıtın tam olarak iyi yanmaması üzücü olaylara neden olur. Bu nedenle bacalar düzenli olarak temizlenmeli, eski borular kullanılmamalı. Gazlı ısıtma cihazları ve şofbenler de kesinlikle garanti belgeli olmalı ve bu sürelere dikkat edilmeli.

Her türlü baca gideri duvarlara yatay olarak değil, çatıdan dikey olarak yerleştirilmeli. Özellikle lodoslu havalarda tüm her şey kurallara uygun olsa bile soba ve gazlı ısıtıcı yakılmamalı. Ayrıca şofben, kombi ve aspiratör aynı bacaya bağlı olmamalı. En önemli kurallardan birisi ise sobalar tıka basa doldurulmadan yakılmalı ve kesinlikle sobanın yandığı odada uyumamalıdır. Soba, gazlı ısıtıcı ve şofbenin bulunduğu yerler kesinlikle sık sık havalandırılmalıdır.

KARBONMONOKSİT
Renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek zehirlenmelere ve ölüme neden olur.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı