REKLAMI GEÇ

CHP de kongre günleri yaklaşırken ” 1 “

17 Ağustos 2009 Pazartesi

Bir çok okurumuz için bu yazı erken yazılmış olabilir. Ama CHP de kongre süreci başlamıştır. Kongre hakkında yazı yazmak için olup bitecekleri beklemek yerine şimdiden düşüncelerimi paylaşmak, kongreler hakkında basit, sade, anlaşılır bilgileri aktarmak istedim. Bu arada sürecin hem olumlu hem de verimli geçmesi için birkaç önerimi de şimdiden paylaşmak istedim.
Kongre sürecini sanıyorum iki – üç yazıda anlatmaya çalışacağım.

Tahminen Ekim – Aralık ayları arasında merkez ilçede mahalle kongreleri yapılmaya başlar. Mahalle seçimleri, ilçe seçimleri, il seçimi ve kurultay. Bu süreç Şubat veya Mart 2010 da tamamlanır.

En küçük seçim bölgesi mahalledir. İlçe başkanlığı mahallenin üye sayısına göre delege sayısını belirler. Mahallede kayıtlı üyeler bir araya gelirler ve mahalle delege listesi veya listelerini hazırlar. Partinin belirlediği yer ve günde seçim yapılır. Seçim partinin yetkili kıldığı temsilcinin denetiminde gerçekleştirilir. Kapalı oylama ve açık sayım yöntemi ile sonuçlar belirlenir. En çok oyu alan kişiler mahalle delegesi olarak seçilmişlerdir.

Mahalle delegeleri merkez ilçe başkanını, ilçe yönetimini ve il delegelerini seçerler. Bu amaçla düzenlenen ilçe kongresinde oy kullanırlar. Görevleri burada biter.
İlçe kongresinde seçilen İl delegeleri de il başkanını, yönetim kurulunu ve kurultay delegelerini seçerler.

İl kongre delegelerinin görevi de il kongresinde biter. Denizli ilinin milletvekili sayısı olan 7 nin 2 katı yani 14 kurultay delegesi seçilir. Kurultayda var ise milletvekili de oy kullanır.

Kurultay delegeleri de genel başkanı ve parti meclisini seçer.

Mahalle delegesi, il delegesi ve kurultay delegesinin görevi bir dönemliktir. Bir sonraki seçimler yeni baştan yapılır.

Bütün bu seçimler boyunca eğer partiler, milletvekili ve belediye başkanlarını olur da ön seçim yaparak belirlemek isterlerse diye ön seçim delegelerinin de seçimi yapılır.

Ayrıca delegeler disiplin kurulu üyelerini de seçerler.

Bu sıraya bakıldığında aslında her şey mahalle delegeliği ile başlar. Yani genel başkan ve parti meclisini belirlemek mahalle delegeliği ile başlar.

Hiç kongre yaşamamış birisi süreci yazıldığı bu hali bakıp her şeyi demokratik ve adil işleyen bir yapı olarak değerlendirebilir. Aslında öyledir de. Süreç hem demokratiktir, hem adildir, hem de doğrudur da.

Siyasi partiler için kongre zamanları birçok açıdan önemlidir.

Denizli genelinde 6 – 7.000 “ son üye sayısı kongreler öncesinde açıklanır “ CHP ye kayıtlı partili koşuşturmaya başlar.

Bu sayıya yakın partili yakınları, sempatizanlar, gönül veya iş ilişkisi olan “ kongrelerin yapılacağı yerler, matbaalar, kiralanan araçlar, seçim büroları çalışanları vb. “ harekete geçer.

Partinin genel merkez yöneticileri, milletvekilleri gelirler.

Aday olmak isteyen birçok insan düşüncelerini anlatmaya başlar.

Sayısız ziyaret ve küçük toplantılar olur.

Adaylar “ ilk kez bazı üyelere “ ulaşmaya çalışır.

Her yönüyle parti ve partili için bu günler coşku günleridir. Kenetlenme günleridir. Partinin ayağa kalkma günleridir.

Bir sonraki yazımda kongre süreçlerini mahalle seçimlerinden başlamak üzere devam edeceğim.

Sevgilerimle

Çetin APA

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı