REKLAMI GEÇ

Ege Bölgesi Kalkınma Ajansı

3 Eylül 2009 Perşembe

Denizli de henüz yeterince tanınmayan ve gelecekteki önemi anlaşılmayan bir konuyu bugün yazmak istiyorum.

Güney Ege Kalkınma Ajansı. “ GEKA “

Denizli siyaset ve sivil kuruluş lobilerinin son yıllardaki önemli kazanımlarından biri.
Bundan sonrasına hiçbir şekilde siyaset karıştırılmaması gereken yerel, ulusal hatta uluslar arası başarılara neden olabilecek bir kurum.

Sanıyorum 2006 yılında idi. İstanbul ve Almanya kökenli bir aracı yatırım kuruluşu, çalıştığım firmayı aramıştı. Kendilerinin Almanya nın Essen ve Westfalen bölgeleri Kalkınma Ajansı ile ortak bir program yürüttüklerini anlattı. Bu eyaletlerde birçok işyerinin son yıllarda el değiştirdiği, bunun pek te sağlıklı olmayan bir yolda ilerlediği, bu değişimin daha sağlıklı ve bölge ticaretine daha etkin bir yönde planlanmasını bu program ile amaçlamaktaydı. Denizli sanayisini araştırmışlar, başta tekstil olmak üzere, gıda, turizm, mermer vb. sektörlerde gelişmiş bir üretim alt yapısının olduğunu tespit etmişler. Denizlili üretici sanayicilerin markaları ile Essen ve Westfalen eyaletlerindeki iş yerlerine ortak olmalarını bu sayede en hızlı ve en uygun fiyattan tüketiciye ulaşılacağını, bunun her iki taraf içinde kazan kazan olacağını belirttiler. Kalkınma Ajansı temsilcileri Denizliye geldiler, iki gün inceleme yaptılar. Karşılıklı görüşmeler oldu.

Benim bir Kalkınma Ajansı ile böyle bir tanışmam olmuştu.

Şimdi Denizli merkezli, Muğla ve Aydın illerini kapsayan Güney Ege Kalkınma Ajansı kuruldu. Kalkınma Ajansı üç komşu ili kapsıyor. İl Belediye Başkanları her yıl dönüşümlü olarak Ajansın başkanlığını yapacak. Üç ile bağlı tüm belediyeler bütçelerinin % 1 ini, il genel meclisleri % 1 ini ve genel bütçeden de % 0,1 “ vergilerin “ olmak üzere bütçesi oluşacak.

Kalkınma Ajansı görev tanımına uygun olarak belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, topluma, yöresine fayda sağlayacak her türlü projenin mali, teknik, bilgi vb. destekçisi olacak.

Bugün internetteki ekonomi sayfalarına bir haber yansıdı.

İki Asya devi Türkiye ye yatırım kararı aldı diye.

Çin in en büyük üçüncü otomotiv devi ve dünyanın 4. büyük Güney Koreli çelik üreticisi, her ikisi de Türkiye de doğrudan yatırım kararı almışlar.

Her iki yatırımcıda katkılarından ve yardımlarından dolayı Başbakanlık Yatırım Ajansına teşekkür ediyor.

Yassı Çelik üreticisi fabrikasını Bursa ya kuruyor. Sadece fabrika da direk 1000 kişiyi çalıştırmayı planlıyorlar. Fabrikaya tedarik sağlayacaklar ile bu sayı çok daha artacaktır.

Çinli yetkililer otomotiv fabrikasının kurulacağı yer konusunda fizibilite çalışmalarının devam ettiğini söylüyorlar.

Yazının özeti şu ;

Yatırımları organize eden Yatırım Ajansı. Bizim GEKA devrede olsa ve yatırım ajansına Denizli sanayi ve üretim altyapısını anlatsa. İş gücü ile tanıştırsa. Hatta bu çelik ve otomotiv üreticilerine direk ulaşsa. Denizli yi tanıtsa. İzmir limanına yakınlığı anlatsa, Türkiye nin lojistiği en kolay coğrafyasında olduğunu gösterse. Belki de bu yatırımları Denizli alabilir. Denizli sanayisi 10 15 yılda bir başka koldan daha büyüyebilir. Bu sayede başka yatırımcılar içinde cazip bir bölgeye dönüşebilir. İzmir Denizli arası konteyner taşımacılığına uygun demiryolu altyapısı daha hızlı gelişebilir. Havaalanı daha aktif kullanıma geçebilir. Çinli ve Koreli turistler özellikle SPA turizmimize tahminimizin çok ötesinde katkı verebilir. Üniversite ve meslek liselerimizin cazibesi artabilir. Ticari hayat canlanabilir. Konut piyasası durgunluğunu yeni ve daha büyük projelerle üstünden atabilir. İlk etapta aklıma gelenler. Bütün bu gelişim ortak yatırımlara da dönüşebilir.

Büyümeyi herkes ister. İşi, işyerini herkes ister. Kalkınmayı, refahı herkes ister. Ama bunun için fark yaratmak ve farklı şeyler yapmak gerekir.

Bugün önemini henüz kavramadığımız Güney Ege Kalkınma Ajansı ile birçok şey başlayabilir. Ya da örneğini on yıllardır yaşadığımız bir tabela kurumu da olabilir.

Ne olacak ise bizim tarafımızdan olacak.

Sevgilerimle

Çetin APA

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı