REKLAMI GEÇ

Tek Başına İktidar ” AKP ” ve 2011

9 Mart 2010 Salı

Mevcut seçim yasası ve son 2 genel seçimin sonuçlarına göre bir partinin tek başına iktidar olması için 2 şart gerekli.

1. Meclise 2 parti girecek. Daha faza oy olan tek başına iktidar olur. 2002 seçimi. AKP ve CHP. AKP % 34 ile tek başına iktidar.

2. Meclise en fazla 4 parti girecek. Bir parti % 38 ve üstü oy alacak. Diğer partilerden hiç biri % 30 u geçmeyecek. 2007 seçimi. Meclise 4 parti girdi. AKP % 47 ile iktidar oldu. Yapılan hesaplara göre % 38 – 39 ile de 276 milletvekiline ulaşabiliyordu.

2011 seçimleri için yukarıdaki şartlara gör bir değerlendirme yaparsak ;

1. Meclise 2 den fazla partinin gireceği kesin gibi. Bu durumda 1. şart gerçekleşmeyecek ve bu şarttan dolayı herhangi bir partinin tek başına iktidara gelmesi mümkün değil.

2. Meclise 4 belki 5 parti girecek gibi görünüyor. AKP – CHP – MHP – TDH – BAĞIMSIZLAR “BDP “. Ayrıca son aylarda yapılan hemen tüm kamuoyu araştırma sonuçlarına göre en fazla oy olan parti % 32 – 35 aralığında. Bu durumda 2. şartta gerçekleşmeyecek ve bu şarttan dolayı da herhangi bir partinin tek başına iktidara gelmesi mümkün görünmüyor.

Ancak kamuoyu araştırma sonuçları ne olursa olsun 2011 seçimlerine kadar olan 1,5 yıllık dönem için 3 konu belirleyici olacak. Özellikle tek başına iktidar olan AKP için.

1. Ekonomi
2. Açılım
3. Belediyeler

Ekonomi sıkıntılı. İşsizlik oranı çok yüksek. Çalışan ancak ücretini geç ve düzensiz alanlar ile alamayanlarda var. Ticaret daraldı. Kar marjları düştü. Yatırım azaldı. Herkes borç sarmalına girdi veya girmek üzere. Dış yatırım en alt seviye de. Bütün bunların sonucunda devletin de geliri azalıyor ve yatırımlar kesiliyor.

Kürt açılımı ve ermeni açılımı. Her ikisi de iyi yönetilmiyor. Olası kötü sonuçlar tamamen iktidarın üstüne kalacak.

Bir kaçı hariç Belediyelere “ iktidarın “ hangi açıdan bakarsanız bakın geçmiş dönemlere göre başarısız, yorgun, yılgın, heyecansız. Borçlulukları çok fazla. Yatırımları dağınık. 1,5 yılık dönemde görünen ve ortaya çıkacak pek bir hizmet sonucu görünmüyor.

Yukarıda belirttiğim şartların gerçekleşmeyecek olması ve 3 konunun olası sıkıntıları, 2011 seçimlerinde Türkiye yi bugünkünden farklı bir iktidarın geleceğini gösteriyor gibi.

Ancak bunlara rağmen her şey farklı da gelişebilir.

Sevgilerimle

Çetin APA
gapa67@mynet.com

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı