REKLAMI GEÇ

Baş Balerin Misty Copeland, Cübbeli Ahmet Hoca ve diğerleri

1 Nisan 2016 Cuma

28 Mart 2016 tarihli Time dergisinde bir söyleşi var. Barack Obama ve Amerikan Bale Tiyatrosu Baş Balerinliğine seçilen Misty Copeland arasında geçiyor bu söyleşi.

Amerikan Bale Tiyatrosu, Amerika’nın en eski ve köklü bale kurumu, 1937’de kurulmuş. Merkezi New York’ta, bugüne kadar zenci bir baş balerini olmamış, Misty Copeland bu ünvanı alan ilk zenci dansçı. Amerikan Cumhurbaşkanı ile söyleşisinden bazı bölümleri aktaracağım size:

denizli-cagri-oncel-kultur-yazilari-2

Barack Obama, baş balerini gençler için, kısmen de kendi kızları için rol model olarak görüyor ve “En çok üzerine düştüğüm konulardan biri önlerine çıkan engelleri aşan ‘güçlü kadınlar” diyor. Daha sonra sohbet kadına yönelik ayrımcılık, baskılar ve gelecek nesillerin benzer sıkıntıları yaşamaması üzerine alınacak önlemlerle devam ediyor. “Eğer okullarda veya yakınlarında dans stüdyoları olmasaydı, ya da okullar bu tür aktiviteleri desteklemeseydi, gençler bu seviyelere gelemezdi” diyor Başkan Obama ve sarılarak poz veriyor Misty Copeland ile.

Peki aynı sıralarda Türkiye’de neler yaşanıyor, kim kiminle görüşüyor?

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cübbeli Ahmet Hoca ile birlikte çekilmiş fotoğrafları basında yer aldı, hem de Cübbeli’nin evinde yapılmış bu görüşme.

Bu kişinin yıllar önce yaşanan Marmara depreminden sonra söylediklerini unutabilir miyiz? Ne diyordu bu hoca. “Depremde bütün fuhuş yuvalarının, kötü, pis, namussuz evlerin yıkıldığını, ölen bebekler için de büyüyüp münafık- kafir olacaklarını, öldüklerinin iyi olduğunu.”

denizli-cagri-oncel-kultur-yazilari-1

En son da ergenliğe girmiş kız çocuklarının kesinlikle okutulmaması gerektiğini söylüyordu.
Böyle insanlara her toplumda rastlanıyor, bir şekilde toplumdan tecrit edilmesi gereken insanlar bunlar, ama bizde durum farklı. Başbakan evinde ziyaret ediyor kendisini.

Üzülerek izlediğimiz bu birliktelikler, ülkenin kültür daha doğrusu kültürsüzlük politikalarına da yansıyor. Kültür merkezleri ve tiyatrolar kapanıyor, sanatçı yetiştiren konservatuvarlardan mezun olan gençler iş bulamıyor, formasyon dersleri alarak müzik resim öğretmeni olmaya çalışıyor. Evrensel kültür ve sanatı anlama, öğrenme yorumlama yanımız eksik kalıyor, böyle olunca da yerel ve hamasi etkinlikleri referans alıyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

SON YAZILARI