REKLAMI GEÇ

Bekilli’de 3 köyün susuzluk sorunu çözümsüz

Bekilli’de 3 köyün susuzluk sorunu çözümsüz

Denizli’nin Bekilli İlçe Belediyesi’nin, elektrikle içme suyunu temin ettiği Poyrazlı, Bükrüce ve Üçkuyu köylerinin 2 haftayı geride bırakan susuzluk sorunu devam ediyor. Köylüler su borçlarının olmadığını iddia ediyor, Bekilli Belediyesi ise elektrik bedelini karşılayacak tahsilat yapamadığını söylüyor. Kaymakamlık ise “Yönetmelik yetersiz. Belediyeye ödeme yapamıyoruz” diyor.

/ DENİZLİHABER / 25 Eylül 2013 Çarşamba, 11:56

Bekilli’nin Poyrazlı, Üçkuyu ve Bükrüce Köyleri tam 15 günden beri susuz. Bazı köyler tankerlerle bazıları ise kuyu sularıyla ihtiyaçlarını karşılarken, sorunun çözüme kavuşturulmaması köylüler arasında isyana neden oldu.

KÖY MUHTARLARI KAYMAKAMLIĞA ÇIKTI
Bekilli’nin Üçkuyu, Poyrazlı ve Büklüce köyleri muhtarları, Bekilli Belediye Başkanı Mustafa Başkafa, Belediye Meclis üyeleri ile birlikte Kaymakam Akın Zor ile düzenlenen toplantıda çözüm çıkmadı. “Bizim su borcumuz yok” diyen köylüler, muhtarlık, belediye ve Köylere Hizmet Götürme Birliği arasındaki alacak-verecek sorunu nedeniyle 15 günden beri susuzluk sorunu yaşamalarını kabullenemezken, su krizi gittikçe çıkmaza girdi.

“YÖNETMELİKLERİ UYGULADIK”
Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin görev ve yetkilerinin yönetmelik ile belirlendiğini ve o görev ve yetkilerin dışına çıkılamayacağını belirten Bekilli Kaymakamı Akın Zor, “Köylerden su tahsilatı 2008 yılında İl Genel Meclisi tarafından alınan bir karar ile Köylere Hizmet Götürme Birliklerine verildi. Ancak bu para ile nereye ve nasıl harcama yapılacağı madde madde belirtilmiştir. Bu maddelerin arasında ‘Belediyelere ödeme yapılır’ şeklinde herhangi bir ibare geçmiyor. O nedenle Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak, personel ve köye ait su deposunun elektrik faturası gibi ödemeleri yaptıktan sonra kalan para muhtarlara teslim edilmiştir” dedi.

360 KÖYÜ İLGİLENDİREN BİR SORUN
Bu sorunun yalnızca Bekilli’nin Bükrüce, Poyrazlı ve Üçkuyu köylerini ilgilendiren bir sorun olmadığını 360 köyü ilgilendirdiğini de vurgulayan Kaymakam Akın Zor, “Bu üç köyün sorunu, 2008 yılında Belediye ile özel bir anlaşma yaparak, suyunu belediyeden almasından kaynaklanıyor. Bekilli Belediyesi bir yıl önce bu sorunu bana iletti. Ben de köy muhtarlarını uyardım. Ancak, ödeme sıkıntısı çeken muhtarlar elektrik bedelini ödemekte zorlandı veya ihmal etti. Belediye de su paralarını tahsil edemeyince elektrik faturasını ödeyemedi ve elektriği kesildi. Yaşanan susuzluk sorunu bundan kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

anons

BELEDİYE ÖDEYEMEDİ
Poyrazlı, Üçkuyu ve Bükrüce köy muhtarları 2008 yılında Bekilli Belediyesi ile özel bir anlaşma yaparak, içme suyunu Bekilli’den almaya başladı. Üç köyün su ihtiyacını karşılamak için harcadığı elektrik faturasının son üç ay içerisinde 13 bin liradan 27-30 bin liraya yükselmesi Bekilli Belediyesi’ni zor durumda bıraktı.

“120 BİN TL ELEKTRİK BORCUMUZ VAR”
Bekilli Belediyesi’nin toplam elektrik borcunun 120  bin TL olduğunu belirten Bekilli Belediyesi yetkilileri, “Üç köyden toplam 322 bin TL su bedeli alacağımız var. 2008 yılından beri üç köyü idare ediyoruz. Bekilli’nin su ihtiyacını biz cazibe yöntemi ile karşılıyoruz. Ama köylere su verebilmek için elektrik kullanmak zorunda kaldık. Üç ay öncesine kadar sorun yaşamıyorduk. Çünkü 13 bin TL gelen elektrik faturasını zamanında ödeyebiliyorduk. Ancak son aylarda belediyemize geçmişe dönük su borcu çıkartıldı, 13 bin TL gelen elektrik faturası bir anda 27-30 bin TL’ye çıktı. Ödeyemedik. Ve elektriğimiz kesildi. Jeneratör yardımı ile su alıyoruz. Bu da yeterli olmuyor. O nedenle bu köylerimize 15 günden beri su veremiyoruz” açıklamasında bulunuldu.

NASRETTİN HOCA MİSALİ
Poyrazlı Köyü Muhtarı Ramazan Akan, köylülerin bir ton bile su borcunun bulunmadığını ileri sürerek, “Köylüler isyan etmekte haklı. Su ve elektrik borcu olmamasına rağmen suları kesildi. Bekilli Belediyesi de haklı. Çünkü belediye 2008 yılından beri bizleri idare etti. Ancak bizim de suçumuz yok. Biz belediyeden 50 kuruşa su alıyoruz ve köylüye 3 liraya su veriyoruz. Buna rağmen elde edilen su geliri, köyümüzün giderlerini karşılamıyor. Örneğin Poyrazlı Köyü’ne Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden 30 bin TL para aktarıldı. Benim ise giderim 40 bin TL. Bu bütçe ile su parasını ödemekte zorlandık” diyerek kendini savundu.

AK PARTİLİ VEKİLLERE DE AKTARILDI AMA ÇÖZÜM BULUNMADI
Geçtiğimiz günlerde Bekilli’ye  ziyaret eden AKP’li milletvekillerine Bükrüce köy muhtarı tarafından bu sorunun iletildiğini ileri süren  Ramazan Akan, “Poyrazlı, Üçkuyu ve Bükrüce köyünün susuzluk sorunu Milletvekilleri başta olmak üzere Denizli Valiliği haberdar olduklarını biliyorum.   Ancak bir çözüm bulunamadı. Siyasi mi, yoksa başka bir sorun mu var bilmiyorum ama, Bekilli Belediyesi, geçmişe dönük elektrik borcunun çıkartılması ve   13-14 bin gelen elektrik faturasının son aylarda 27 bin TL’ye çıkması nedeniyle borcunu ödeyemediğini  dile getiriyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı