REKLAMI GEÇ

7 asırdır dimdik ayakta

7 asırdır dimdik ayakta

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Sapçılar Köyü yakınlarında 14.yüzyılda Kayı Türkmenleri tarafından kurulan Kayı Pazarı Camisi’nin minaresi 7 asırdır dimdik ayakta. Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz, 2005 yılında Denizli Valiliği’nin restore ettirdiği minarenin bölgede geçmiş tarihin en yakın tanığı olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2012 Cumartesi, 13:53

Germiyanoğulları’nın hüküm sürdüğü 14.yüzyılda bölgeye gelen Kayı Türkmenleri, şimdiki minarenin olduğu yere Pazar yeri kurdu. Pazara gelenlerin ibadetlerini yapması için cami ve minare inşa edildi. Cami cumhuriyetin ilk yıllarında Çal ilçe merkezine taşındığı için yıkıldı. Ancak, minaresi ayakta kaldı.

İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 1997 yılında minareyi koruma altına aldı. Çal-Bekilli karayolunun 6.kilometresinde yer alan Kayı Pazarı Camisi’nin minaresinin temelde kare planlı, silindirik gödeye kadar moloz taş ve tuğla örgülü olduğunu, şerefeye geçişin ise, kirpi saçak sistemiyle sağlandığını söyleyen Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz, “Minarenin olduğu yerde 2004 yılında sontaj kazası yapıldı ve cami kalıntılarına rastlandı. Caminin ve Kayı Pazarı yapılarının Kuvay-ı Milliye Reisi ve dönemin Çal Belediye Başkanı olan Necip Ağa tarafından Çal ilçe merkezine taşınması için yıktırılmış. Ancak, minareye dokunulmamış. İyi ki minare yıkılmamış. Kayı pazarı minaresi, bölgede geçmiş tarihin en yakın tanığıdır. 7 asır dimdik ayakta duruyor. Bölgemizin de sembolleri arasında yer almaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
12 Mayıs 2024 Pazar 6 20Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
13 Mayıs 2024 Pazartesi 5 21Çok Bulutlu
14 Mayıs 2024 Salı 5 21Parçalı Bulutlu
15 Mayıs 2024 Çarşamba 5 23Çok Bulutlu
16 Mayıs 2024 Perşembe 6 23Parçalı Bulutlu