REKLAMI GEÇ

Çal’da atıl durumdaki şarap fabrikası, turizm tesisi olacak

Çal’da atıl durumdaki şarap fabrikası, turizm tesisi olacak

Çal Belediyesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı, 1962’de şarap fabrikası olarak yapılan belediyeye ait binayı turizme kazandırıyor. Binaya ek restoran da yapılacak, kadınların el emeğinin satışının yapıldığı merkeze dönüşecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ağustos 2023 Perşembe, 12:45

Çal’da 1962’de yapımı tamamlanan ve günümüzde kullanılmadığı için atıl durumda olan taş bina (Eski Şarap Fabrikası), kültürel ve gastronomik turizmin buluşma noktası olacak. Çal Belediyesi ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), “Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar” isimli proje hazırladı. Projeye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çal Kaymakamlığı’da projeye ortak oldu. Projeye 2 milyon 635 bin 730 TL hibe çıktı. Çal’da önoturizm rotası olan Çal Bağ Yolu Projesi’ni de destekleyecek olan çalışmanın 150 günde tamamlanacağını söyleyen Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Çal’ı kültür, doğa ve gastronomi turizmine kazandırmak için çalışıyoruz. Ayrıca, taş binada Çallı kadınların yöresel ürünleri satılacak, ekonomiye katkı sağlanacak” dedi.

PROJE, 2.6 MİLYON TL HİBE ALDI
Kaymakam Mert Çanga, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Belediye Başkanı Fethi Akcan, GEKA’da düzenlenen toplantıda, “Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar” isimli projeye imza attılar. Projeye 2 milyon 635 bin 739 hibe desteği verilecek. 1962’de yapılan Çal Belediyesi’ne ait olan 200 metrekare kapalı alana sahip, taş yapı olan eski şarap fabrikasının restorasyonu ve çevre düzenlemesi 150 gün içinde tamamlanacak.

Taş binanın bulunduğu parsel 10 bin metrekarelik alana sahip. Proje kapsamında, taş binanın yanına restoran yapılacak. Kadın Üretim ve Eğitim Merkezi’nin de bulunacağı alanda Çal Kadın Kooperatifi’nin yöresel ürünlerinin satışı da yapılacak. Ayrıca, bölgede bulunan Çal’ın tarihi dokusu ve karakteristik özelliğine sahip eski taş evlerinden biri restore edilecek ve konuk evi olarak kullanılacak. Proje kapsamında; Halk Eğitim Merkezi deri atölyesi, keçe atölyesi, geleneksel halı ve kilim dokuma kursları alacak.

“ÇALIŞMA ÇAL’IN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK”
Atıl durumda bulunan taş binanın turizm tesisi olmasının bölgeye önemli katkı sağlayacağını dile getiren Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, projeyle ilçenin geleceğine ışık tuttuklarını kaydetti. Akcan, “Bir süre önce Çal Bağ Yolu Projesi hayata geçmişti. Önoturizm rotası olan Çal Bağ Yolu’nu artık Türkiye tanımaya başladı. Biz de Çal Belediyesi olarak Kısık Kanyonu’nda önemli çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. Tarihi mekanlarımızın tanıtımı ve restorasyonu için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çal’ı kültür-doğa ve gastronomi turizmine kazandırmak için çalışıyoruz. Geka ile yaptığımız proje, ilçe halkının yaşam kalitesini de yükseltecektir. Ayrıca, kadınlarımızın mesleki becerileri artacak, Çal ekonomisine, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

Kaymakam Mert Çanga, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan’da “Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar” isimli projenin uzun vadede Çal’ı büyük katkı sağlayacağını, ilçenin turizme açılan en önemli pencerelerinden biri olacağını vurguladılar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
2 Mayıs 2024 Perşembe 9 22Parçalı Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 7 22Çok Bulutlu
4 Mayıs 2024 Cumartesi 6 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
5 Mayıs 2024 Pazar 5 17Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
6 Mayıs 2024 Pazartesi 3 20Parçalı Bulutlu