REKLAMI GEÇ

8 asırlık yarışmaya UNESCO girişimi

8 asırlık yarışmaya UNESCO girişimi

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünde 8 asırdır devam eden geleneksel Sudan koyun geçirme yarışının UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için çalışma başlatıldı.

/ DENİZLİHABER / 14 Ocak 2013 Pazartesi, 13:47

Her yıl Ağustos ayının son haftasında şenlik havasında düzenlenen ve Büyük Menderes Nehri’nde yapılan bölge çobanlarının katıldığı yarışmaların artık UNESCO’da olması isteniyor.

Bu yarışmada sadakat, aşk ve sevgi anlatılıyor. Sürünün önünde suya atlayan çoban, ‘El koyun’ adı verilen sürü liderinin arkasından atlaması ve onun arkasından da diğer koyunların suya atlamasıyla yaşadığına inanılan büyük aşkı anıyor. Sadakat ve sevgi gösterisine dönen yarışlarda, koyunu en seri ve hızlı ardından atlayan çoban birinci oluyor.

Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu, yarışmanın UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için çalışmalara başlattıklarını söyledi. Denizli’nin, Türkistan’dan Anadolu’ya gelen Oğuz boylarının yerleştiği bir bölge olduğunu dile getiren Arıkoğlu, neredeyse 900 yıllık geleneğin devamının UNESCO koruması altına alınması için Pamukkale Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nde görevli bazı akademisyenlerin de görev aldığı komisyon kurduklarını söyledi. Arıkoğlu, “Komisyonumuz çalışmalarını tamamladı. Hazırladığımız proje bir hafta sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderilecek. Ardından da proje UNESCO’nun Paris’teki merkezine sunulacak ve beklemeye geçeceğiz. Bu prosedürler birkaç ayda bitmiyor. UNESCO’nun 2015 yılı gündemine bile girsek bizim için büyük sevinç olacak. Yörede yaşandığına inanılan büyük aşkın ve hala devam eden Türk geleneğinin miras listesine alınması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

EFSANEYE GÖRE SUDAN KOYUN GEÇİRME YARIŞMASI
Aşağıseyit Köyü’nde her yıl düzenlenen yarışmaya ilham olan efsane ise şöyle anlatılıyor, “Karakoyunlu aşiretinden bir çoban, Çal yöresine yerleşen Oğuz beylerinin birinin yanına işe girer. Çoban ile beyin kızı birbirlerine aşık olur. Yörede çok sevilen çoban, beyden kızını ister, ancak kızını vermek istemeyen bey, çobana gerçekleştirmesinin imkânsız olduğunu düşündüğü bir görev verir. Bey, çobana kızıyla evlenebilmesi için ‘Koyunlara 3 gün boyunca tuz yedireceksin ve Büyük Menderes Nehri’nden su içirmeden karşıya geçireceksin’ der. Bu şartı kabul eden çoban, denildiği gibi koyunları su içirmeden karşıya geçirir. Çobanın denileni başarmasına karşın bey yine de kızını vermez. Bey kızının aşkından hastalanması üzerine çoban yöreden kovulur, kız ise bir süre sonra ölür. Çoban, bundan sonraki ömrünü kaval çalarak dağlarda geçirir.”

Yorumlar

ismail   -  Bağlantı 14 Ocak 2013, 17:08

BU GİBİ KÜLTÜRLERİN DEVAM ETTİRİLMESİ GÜZEL

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
15 Mayıs 2024 Çarşamba 7 24Çok Bulutlu
16 Mayıs 2024 Perşembe 8 25Çok Bulutlu
17 Mayıs 2024 Cuma 11 28Çok Bulutlu
18 Mayıs 2024 Cumartesi 13 31Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 14 31Parçalı Bulutlu