REKLAMI GEÇ

Sudan koyun geçirme yarışması

Sudan koyun geçirme yarışması

Denizli’nin Aşağıseyit köyünde yaklaşık 9 asırdır süregelen ‘sudan koyun geçirme yarışı’, bu yıl kuraklık engeline takıldı. Ancak geleneklerini sürdürmek isteyen Türkmenler, büyük menderes nehrine taşlarla set yaparak, su topladı.

/ DENİZLİHABER / 31 Ağustos 2008 Pazar, 00:00

Sudan koyun geçirme yarışması, Denizli’nin Çal İlçesine bağlı Aşağıseyit köyünde 828 yıldır süregelen bir gelenek. Koyun sürülerinin Büyük Menderes nehrini yüzerek sudan geçmesini amaçlayan yarışma, her yıl olduğu gibi bu yıl da yapılacaktı. Ancak kuraklık, nehrin derinliğini 30 santimetreye düşürünce yarışmanın iptali gündeme geldi. Soruna çözüm arayan köylülere, muhtar ve kaymakam destek verdi. Onlar da suyun önüne set çekti. Su toplanınca yarışma da başladı. 

 

Yarışmaya bu yıl Çal, Çivril ve Baklan ilçelerinden 38 çoban katıldı. Önce sürünün başındaki koyun rengarenk boyandı, yol boyunca ıslık çalarak sürüsünü su kenarına kadar getiren çobanlar, ardından yoğun bir mücadeleye girişti. Koyunlarını suya sokmak için uzun süre mücadele veren kimi çobanlar koyunlarını suyun içerisine katamayınca yarışmayı kaybetti.

Çekişmeli geçen yarışmaya ilgi büyüktü. Sürüsü ilk üçe giren çobanlara, ödül olarak cumhuriyet altını verildi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
12 Mayıs 2024 Pazar 6 20Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
13 Mayıs 2024 Pazartesi 5 21Çok Bulutlu
14 Mayıs 2024 Salı 5 21Parçalı Bulutlu
15 Mayıs 2024 Çarşamba 5 23Çok Bulutlu
16 Mayıs 2024 Perşembe 6 23Parçalı Bulutlu