REKLAMI GEÇ

Vicdan azabı duyuyorum

Vicdan azabı duyuyorum

Hacı Ahmet Paralı İlk ve Ortaokulu’nda çatının kantinin üzerine devrilmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2’si öğrenci 7 kişinin de yaralandığı olay, gündeme oturdu. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Dr. Hayri Ün, “Mühendisler, çatıları projeli yapmıyor. Bir inşaat mühendisi ve mühendis yetiştiren bir akademisyen olarak yaşanan olaydan vicdan azabı duyuyorum” dedi.

/ DENİZLİHABER / 5 Nisan 2013 Cuma, 17:09

Denizli’de yaşamı olumsuz etkileyen kuvvetli rüzgar, Hacı Ahmet Paralı İlk ve Orta Okulu’nda çatının uçmasına neden oldu. 1 kişinin ölümüne 2’si öğrenci 7 kişinin de yaralanmasına neden olan olay hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, çatılarla ilgili projelendirme sisteminin olmamasından yakındı.

“VİCDAN AZABI DUYUYORUM”
Denetimsiz ve projesiz yapılan çatıların yalnızca Denizli’nin değil Türkiye’nin sorunu olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ün, denetim sistemini tam anlamıyla uygulayamadıklarından ve öğrencilerinde bu bilinci oluşturamadıklarından yakındı. Ün, “Okulda yaşanan olayda bir kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı vicdan azabı duyuyorum” dedi.

TÜRKİYE’NİN SORUNU
Çatıların statik projesinin olmadığını ileri süren Ün, “Çatıların da projelendirilmesi gerekiyor. Kalkan duvarlarının uygun yapılması gerekiyor. Ben buradan inşaat mühendislerini uyarıyorum. Her acıdan ders çıkartalım ve önlemler alalım. Öncelikle çatı yönetmeliği çıkartılsın. Proje zorunlu olmalı. Rüzgar giriyor ve karşıdan çıkmıyorsa problem vardır. Hesaplar, kağıt üzerinde değil, uygulama yerinde yapılmalı. Yalnızca rüzgar ve ya fırtınadan korunmak için değil, deprem için de çatıların projelendirilmesi gerekir. Bir öğrencim, projesi olmadan inşaat yapıyorsa; bundan ben yani öğretim üyeleri sorumludur. Bu bizi de üzüyor. Eğitim ve denetim konusunda daha etkin olmamız gerek. Türkiye genelinde bu konuda sıkıntı var. Kolan kiriş yok. En küçük bir sallantıda çatı yıkılıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı