REKLAMI GEÇ

AYDEM’den çevreci kamyon

AYDEM’den çevreci kamyon

Denizli, Muğla ve Aydın illerinin elektrik dağıtım işini yapan Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş, 1973 model hurdaya çıkmış olan kamyonu revize etti, elektrikle çalışır hale getirdi. 39 yaşındaki kamyon, 10 ton yük taşıyabiliyor, saatte 110 kilometre hıza ulaşıyor. Aydem A.Ş Sistem İletişim Müdürlüğü Ar-Ge ve Kalite Geliştirme Sorumlusu Can Abidin Culha, “Hedefimiz şantiyelerdeki tüm kamyonlarımızı elektrikle çalışır hale getirmek” dedi.

/ DENİZLİHABER / 24 Kasım 2012 Cumartesi, 13:31

Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş firması, Ar-Ge çalışmaları kapsamında bir süre önce elektrikle çalışan kamyon üretimi için çalışmalara başladı. İlk önce hurdaya çıkmış 1973 model kamyon alındı. Araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında kamyonun motor ve şanzımanı hadil tüm ekipmanları revize edildi. 5.5 saatte şarz olan kamyona 27 akü monte edildi. Bir kez şarz olduğunda 2 saat 20 dakika trafikte seyir edebilecek hale getirilen kamyon, zamanında sadece 5.5 ton yük taşırken, 10 ton yük taşıyabilecek kapasiteye getirildi. Saatte 110 kilometre hıza ulaşan kamyon için deneme sürüşleri yapıldı ama kamyon henüz trafiğe çıkarılmadı. Kamyonun trafiğe çıkması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini söyleyen Aydem A.Ş Sistem İletişim Müdürlüğü Ar-Ge ve Kalite Geliştirme Sorumlusu Can Abidin Culha, “Elektrikli kamyonun mevcut hale gelmesi için 190 bin TL harcama yaptık. Kamyonun tüm ekipmanları yerli malı. Kesinlikle ithal ürün kullanılmadı. Bundan sonra elektirikle çalışır hale getireceğimiz kamyonları daha ucuza dönüştüreceğiz. Firmamızın da bünyesinde olduğu Bereket Enerji Topluluğu’nun 13 şantiyesi var. Bu şantiyelerde 100 kamyonumuz çalışıyor. Hedefimiz şantiyelerdeki tüm kamyonlarımızı elektrikle çalışır hale getirmek” dedi.

Culha, elektrikle çalışan kamyon yapmalarındaki asıl amacın, çevre kirliliğinin azalmasına, geri dönüşüme katkıda bulunmak ve akaryakıt kullanımını azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek olduğunu sözlerine ekledi. Culha, “Birkaç yıl içerisinde şantiyelerimizdeki tüm kamyonlar elektrikle çalışıyor olacak. Zamanla Aydem ve Bereket Enerji’nin tüm araçları elektrikle çalışacak. Bu konudaki Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı