REKLAMI GEÇ

Kumsar 10 yıl önce “Çökebilir” demişti

Kumsar 10 yıl önce “Çökebilir” demişti

Denizli’nin Doğa Harikası Güney Şelalesi’nin çökmesine 10 yıl önce buldan depreminde oluşan çatlağın neden olduğunu belirten PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, o dönem hazırladığı raporda, şelalenin çökebileceği uyarısı yaptığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2013 Çarşamba, 14:53

Türkiye’nin dört büyük şelalesinden biri olan Güney Şelalesi’nde meydana gelen çökmenin, 10 yıl önceki Buldan depreminde oluşan çatlaklardan kaynaklandığı ortaya çıktı.

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr. Ömer Aydan, Prof. Dr. Hisataka Tano ile araştırma görevlilerinden oluşan bir ekibin, 2003 yılı Temmuz ayında Buldan depremlerinin ardından yaptıkları incelemelere dair raporda da Güney Şelalesi’ndeki çatlaklara dikkat çekiliyor.

10 YIL ÖNCE UYARDI
“Mevcut durumda şelalenin üzerinden aktığı büyük tufa kütlesi her an devrilme riskine sahiptir” vurgusunun yapıldığı raporda imzası bulunan Prof.Dr. Halil Kumsar, 23-26 Temmuz 2003 tarihlerinden, aletsel büyüklüğü 5.2 ile 5.6 olan Buldan depremlerinin ardından Güney Şelalesi’nde de inceleme yaptıklarını söyledi. Yapılan incelemede, Güney Şelalesi’nde de çatlakların oluştuğunun belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Kumsar, çökmenin şelalede oluşan çatlakların içerisine dolan suyun, traverten oluşturarak ağırlık yapmasından kaynaklandığını açıkladı.

DAHA ÖNCE DE ÇÖKMELER OLMUŞ
Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, Güney Şelalesi’nde daha önce de çökmelerin meydana geldiğini ve şelalenin yönünün değişmiş olabileceğini belirterek, “Şelalenin altındaki mağaralar ve zaman zaman oluşan çatlakların içerisine biriken suların oluşturduğu travertenler, burada çökmeler oluşturmaktadır. Bunun birkaç kez tekrarlandığı tahmin ediliyor. Suyun güzergahı incelendiğinde tahminlerimizin doğru olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.

ÖNLEM ALINAMAZ MIYDI?
Prof.Dr. Kumsar, çatlakların tespit edilmesinin ardından önlem alınamaz mıydı? sorusunu, “Alınabilirdi. Ancak, burası sit alanı. Burada çalışma yapmak zor ve uzun süreç gerektiren bir çalışma olurdu” diye yanıtladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı