REKLAMI GEÇ

‘İlk kooperatif Kale’de kuruldu’

‘İlk kooperatif Kale’de kuruldu’

2012 yılının Kooperatifler Yılı olarak kutlanması nedeniyle Kale’de etkinlik düzenlendi. Etkinlikte söz alan Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, Türkiye’nin ilk kooperatifinin Denizli’nin Kale İlçesi’nde 1938 yılında kurulduğunu ileri sürdü.

/ DENİZLİHABER / 24 Aralık 2012 Pazartesi, 15:07

2012 Kooperatifler Yılı olarak kutlanıyor. Yılla ilgili Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Köy Koop’un ortaklaşa düzenlediği şiir ve kompozisyon yarışması finali Denizli’nin Kale ilçesinde yapıldı. Kale Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleşen finale Kale Kaymakamı Serap Özmen, Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, Köy Koop Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Varol, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yüksel Sözgen, Hayvancılık Koop. Yönetim Kurulu Üyesi ve Narlı Muhtarı Ahmet Ceray, PAÜ Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. İlhan Küçükkaplan, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan program davetlilerin açılış konuşmasıyla devam etti. Köy Koop. Genel Başkanı Mehmet Varol kooperatifçilik hareketinin Türk halkı için 900 yıllık bir gelenek olduğunu belirterek “1863 yılında Mithat Paşa’dan başlayan kooperatifçilik hareketi geleneksel hale gelmiştir. Ahilikten bu yana paylaşmanın olduğu ruhumuzda kooperatifçiliği geliştirdik. Halkımızdaki imece kültürünün genlerimizde olduğunun bilinmesini isterim” dedi.

Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca ise yaptığı açıklamada Cumhuriyet tarihinin ilk kooperatifinin Kale ilçesinde kurulduğunu belirterek “Büyüklerimiz ilçemizde kuracak oldukları yapılar için 1938 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sundukları önerge ile Cumhuriyet tarihimizin ilk kooperatifini ilçemiz Kale’de kuruyor. Yine 1941’te ilçe büyüklerimiz dokumacılığı geliştirmek içinde Kale Dokuma Kooperatifi, 1944 yılında Kale Dokumacılar Küçük Sanat kooperatif şirketi o dönemin reisicumhuru İsmet İnönü tarafından imzalanan kararnameyle tasdiklenmiştir. Büyüklerimizin başlatmış olduğu kooperatifçilik geleneğini devam ettirmeliyiz” dedi.

Kale Kaymakamı Serap Özmen, Denizli’nin ilçeleri arasında ilk kez bu etkinliğin Kale ilçesinde yapıldığını belirtirken, PAÜ Öğretim görevlisi Doç. Dr. İlhan Küçükkaplan ise kooperatifçiliğin kurulduğu topraklarda kooperatifçiliği konuşmanın çok güzel olduğunu söyledi. Konuşmalarının ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri verilerek 1. gelen eser okundu. Programa katılanlara ise plaket verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı