REKLAMI GEÇ

HER 3 AYDA BİR SOMA YAŞANIYOR

HER 3 AYDA BİR SOMA YAŞANIYOR

Diren Denizli Platformu üyeleri Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüne neden olan olayla ilgili “Soma ve Gerçekler” konulu forum gerçekleştirdi. Foruma konuşmacı olarak katılan Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu, “Türkiye’de ayda 100 işçi ölüyor, yani 3 ayda 1 soma yaşanıyor” dedi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 28 Mayıs 2014 Çarşamba, 14:06

Diren Denizli Platformu üyeleri Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüne neden olan olayla ilgili Pamukkale Üniversitesi Kampüs Amfi Park’ta ‘Soma ve Gerçekler’ konulu forum gerçekleştirdi. Soma’daki facinan nedenlerinin ve sonuçlarının tartışıldığı foruma Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu, PAÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir ve Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ali Edem katıldı.

Forumda katılımcılar, yaşanan facianın kapitalist çalışma anlayışının sonucu olduğu konusunda fikir birliğine vardılar.

ic

“KENDİ HALKINDAN KAR SAĞLAMAK İSTERKEN FACİA YAŞANDI”

Maden faciasının oluşumunun üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen hala ölü sayısının doğru olmasından şüphe duyulduğunu belirten Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ali Edem, “Maden faciası sistem ve iş güvenliği sorunudur. Şu anda egeli linyit şirketinin ruhsat sahibi olduğu bu alanda yapılan anlaşma resmi taşeronluk anlaşmasıdır. Bu ne demektir? Üretilen kömürün alım garantisi verilerek en ucuza ürettirme gayreti ve çabasıdır. Bizzat devlet tarafından yapılmıştır. 3 kuruşa ürettikleri kömürü, 5 kuruşa değil, 15 kuruşa kendi halkına satarak kar sağlamaya çalışıyorlar. Aşırı kar hırsı iş güvenliğini göz ardı ettirmiştir. Bu durum, yaşadığımız ve bir daha yaşamak istemediğimiz soma faciasını oluşturmuştur” dedi.

HER 3 AYDA BİR 300 KİŞİ ÖLÜYOR

Türkiye’de yaşanan iş kazalarında ayda ortalama 100 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu, “Devletin resmi kayıtlarına göre, 2003-2012 yılları arasında kömür ve linyit madenlerinde 70 bin 259 kaza oldu. Sadece kömür ve linyit madenlerinde 10 yılda 70 bini aşkın kaza yaşandı. Bu günde 20 kaza oluyor demektir. Her gün hiç sesimiz çıkmıyordu. Kafamızda bir şeyler kurduk 70 bin kazaya duyarsız kaldık. Kimisi ölüm kimisi hafif geçti kimisini hiç duymadık. Artık Türkiye’de ayda ortalama 100 işçi ölüyor. Son 3 yılın rakamlarını son 5 yıla vurduğunuzda ayda 100 kişi ölüyor yani 3 ayda 1 Soma faciası yaşanıyor” diye konuştu

İşverenlerin emekçiler sayesinde para kazandıklarını ve işçilerin sağlıklarından sorumlu olduklarını vurgulayan PAÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir, “Kanunlar çıkarken neden hiç emekçiler düşünülmüyor. Devletin meclisinden bahsediyoruz. Çalışmak sağlığa zararlıdır adlı bir kitap işçi sağlığının en temel felsefesini anlatıyor. Eğer biz çalışmak zorunda olmasaydık o madende o kaza ya da meslek hastalığı sağlık sorunu yaşanmayabilirdi. İş sahibi emekçilerin üzerinden para kazanıyorsa sağlığını da koruması gereklidir” diye konuştu.

Forum sonunda Diren Denizli Platformu üyeleri 30 Mayıs akşamı TMMOB Eski Konferans Salonu’nda yapılacak Geyikli Gece – Denizli’nin Gezisi belgesel gösteriminden sonra Gezi Direnişinin tartışıldığı bir forum yapma kararı aldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
10 Mayıs 2024 Cuma 15 25Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
11 Mayıs 2024 Cumartesi 12 22Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
12 Mayıs 2024 Pazar 12 23Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
13 Mayıs 2024 Pazartesi 10 24Parçalı Bulutlu
14 Mayıs 2024 Salı 11 25Parçalı Bulutlu