REKLAMI GEÇ

Bugün kurtuluş meşalesinin ateşlendiği gün

Bugün kurtuluş meşalesinin ateşlendiği gün

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, bugünün kurtuluş meşalesinin ateşlendiği tarihin 95. yılı olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Mayıs 2014 Pazartesi, 09:23

Soma’daki maden faciası dolayısıyla bu yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları yapılmazken, Denizli protokolü de yayımladıkları mesajlarla bu anlamlı günün önemini dile getirdi.

DEMİR: KURTULUŞ MEŞALESİ ATEŞLENDİ

Mesajında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda ilk adımı oluşturan ve Yüce Türk milletinin bağımsızlığı için kurtuluş meşalesini ateşlediği tarihin 95’inci yıl dönümünü milletçe hep birlikte kutlamanın sevincini yaşıyoruz” diyen Vali Demir, şunları kaydetti:

“Yüce Milletimizin varoluş mücadelesinin ilk kıvılcımı sayabileceğimiz 19 Mayıs; tarih boyunca hep en yukarıda tuttuğumuz bağımsızlık sevdamızın bir yansımasıdır. Samsun’a atılan o “ilk adım” 5 bin yıllık bir medeniyet yürüyüşünün tarihimize altın harflerle kazımış olduğu zaferlerin en anlamlısı; kurtuluş zaferine atılan adımlardan biridir.

Kurtuluş Savaşı’nın ardından kurulan Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Milletimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak, birlik, beraberlik ve hoşgörü içerisinde geleceğe sağlam adımlarla yürümeye devam edecektir.

Cumhuriyetin sağladığı kazanımların bilincinde olan Türk Gençliği, Türkiye’nin uygarlık yolunda ilerleyebilmesinin en büyük güvencesidir.  Emanetinde bulunan Cumhuriyetimizi geleceğe taşımak için gençlerimizin özveriyle çalışacağına yürekten inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşımızın şehit ve gazilerini bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anarken, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlar, saygılar sunarım.”

ZOLAN: 19 MAYIS ULUSUN UYANIŞIDIR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da mesajında, gelecek güzel günlerin çalışkan, milli değerlerini bilen ve koruyan, sorunlarını akıl ve bilimle çözen gençlerin ellerinde şekilleneceğini bildirdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımını attığını, verdiği mücadeleyle dünyaya örnek olduğunu belirten Zolan, şöyle dedi:

“19 Mayıs, Türk Ulusu için sonsuzluğa uzanan süreçte önemli bir dönüm noktası olmanın çok daha ötesinde anlamlar taşımaktadır. Bağımsızlık ve özgürlük savaşının fiilen başladığı 19 Mayıs, Türk ulusunun da uyanışı olmuştur.

19 Mayıs 1919 yenilmiş, zedelenmiş, yorgun ve fakir düşmüş bir halkın vatanını sahiplenerek, geleceğini yeniden kurmaya giriştiği gündür. Bu mücadeleyi de dünyada sadece Türk milleti ortaya koyabilmiştir. Bugün sahip olduğumuz bağımsızlığımız, Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, çağdaş yaşam ve kurumlarımız 19 Mayıs’ta başlatılan mücadelenin eseridir. Gençlerini bu mili değerlerin bilinci ile yetiştiren milletler ancak geleceğe güvenle bakabilirler.”

İLHAN: BAĞIMSIZ DEVLETİN İLK ADIMI

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, 19 Mayıs 1919’un Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde milli mücadelenin başladığı, bir milletin uyanışının ve millet iradesine dayanan tam bağımsız bir devletin kurulmasının ilk adımı olduğunu vurguladı.

“Bugün, 19 Mayıs 1919’ da ilk adımını attığımız Ulusal Kurtuluş Savaşı ile başka bağımsızlık savaşlarına örnek olan; kazandığı bağımsızlık ile ulusların yolunu aydınlatan bir ulusun çocukları olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diyen İlhan, sözlerine şunları ilave etti:

“Bizlere emanet edilen güzel vatanımızı bütün güzellikleriyle ve zenginlikleriyle, gelecek nesillere devretmek, bizim ve bütün gençlerimizin görevidir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bu yolda aynı azim ve kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz.

Yüreğimizde Soma’da yitirdiğimiz canlarımızın acısını taşıdığımız bugün, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gençlerimizin  ve tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk`ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz.”

SUBAŞIOĞLU: GENÇLERİMİZ ÜLKENİN VİZYONU

Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere duyduğu güvenin ve verdiği önemin bir simgesi olduğunu söyledi.

Gençlerin ülkemizin geleceği, dinamizmi, hareket noktası olduğunu dile getiren Subaşıoğlu, “Gençlerimiz, ülkemizin vizyonudur. Onların anlayışı, görüşü bu ülkenin gidişatını geleceğini belirler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ancak bilinçli ve vizyon sahibi gençler sayesinde ulaşılacaktır.  Bizler de gençliğimize güveniyor, onların yüzündeki ışıltıda her geçen gün güçlenen ülkemizin geleceğini görüyoruz” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: 19 MAYIS BAĞIMSIZLIĞIN MİLADI

CHP Denizli İl Başkanı Nuri Çavuşoğlu, ulusal bağımsızlığın miladı olan 19 Mayıs’ın karanlıkla mücadele edebilecek cesaret, her güçlüğü aşabilecek enerji ve yepyeni bir ülke kurabilecek genç vizyonu temsil ettiğini vurguladı.

19 Mayıs’ın aynı zamanda tüm ezilen ulusların özgürlüklerini kazanmalarında esin kaynağı olduğunu da belirten Çavuşoğlu, “Bu sebeplerle her yıl 19 Mayıs günü büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır” dedi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının iptal edilmesini eleştiren Çavuşoğlu, “Hükümet Soma faciası nedeniyle 3 gün yas ilan etti ve doğrudur. Ama faciadan 6 gün sonra yapılacak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını iptal etti. Sanki 19 Mayıs çok sevinçli bir günün kutlaması gibi. Bizler 19 Mayıs’ı sevinerek değil, üzülerek anıyoruz. Hükümet zaten 19 Mayıs kutlaması yapmak istemiyordu, iptal etmek için de bahanesi oldu” diye konuştu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
8 Mayıs 2024 Çarşamba 14 30Az Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 15 27Sağanak Yağışlı
10 Mayıs 2024 Cuma 13 26Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
11 Mayıs 2024 Cumartesi 12 22Sağanak Yağışlı
12 Mayıs 2024 Pazar 11 24Çok Bulutlu