REKLAMI GEÇ

1. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu başladı

1. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu başladı

Denizli Pamukkale Üniversitesi “Arkeolojik Alanlarda Koruma ve Onarım Prensipleri” konulu 1. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. 4 farklı ülkeden bilim insanlarının katıldığı sempozyumda 36 bildiri sunulacak.

/ DENİZLİHABER / 14 Kasım 2013 Perşembe, 15:26

‘1.Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu’ PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılış programına, Belediye Başkanı Osman Zolan, Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Keskin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, sempozyum yürütücüleri Prof. Dr. Celal Şimşek ve Prof. Dr. Bilal Söğüt, yurtiçi ve yurtdışından gelen öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
denizli-uluslararasi-arkeoloji-sempozyumu-ic-1

Sempozyum, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından PAÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri müzik dinletisi ile başladı.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Yürütücüsü Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaptığı açılış konuşmasında, “Son yıllarda ülkemizdeki arkeolojik çalışmalar ve eserlerin korunması ile ilgili uygulamalar konusunda önemli gelişmeler olmaktadır. Bunun neticesinde tüm kazı başkanları, kazılarda ortaya çıkardığı eserler ile ilgili koservasyon, anastylosis ve restorasyon çalışmalarına ağırlık vermeye başlamışlardır” dedi.

denizli-uluslararasi-arkeoloji-sempozyumu-ic

Kazmak demenin, gerekli tedbirler alınamaz ise aynı zamanda tam olarak tahribata açmak anlamına geldiğini belirten Dekan Söğüt,  bu konuda ortak bir prensip koymak için iki bölüm olarak bu toplantıyı düzenlemeye karar verdiklerini ifade etti.

Sözlerini Enstitü çalışmalarına getiren Dekan Söğüt,  PAÜ bünyesinde sürdürülen arkeoloji çalışmalarının bu gün örneklerine Avrupa ve Amerika’da rastlandığını, enstitü fikrinin tartışılmasına dönüşmesi sevindirici olduğunu vurguladı.

Pamukkale Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Keskin ise, “Laodikya’da üniversitemizin yaptığı kazı ve restorasyon uygulamaları diğer kazı alanlarına örnek olmaya başladı. En yakınımızdaki Hierapolis ve Tripolis kentleri de yeni ekipler kurarak onarım ve korumaya yönelik çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Bu sempozyum Anadolu’daki koruma uygulamalarının tartışılacağı bir ortam hazırlamıştır” dedi.
denizli-uluslararasi-arkeoloji-sempozyumu-ic-2

19 ANTİK KENT TESPİT EDİLDİ
Denizli’de bugüne kadar 19 antik kentin tespit edildiğini belirten Belediye Başkanı Osman Zolan, “Tarihe ışık tutacak birçok değer toprağın altında hoca ve öğrencileri bekliyor ve insanlarla buluşmayı bekliyor. Arkeoloji dendiği anda Türkiye ve Dünya’da Pamukkale Üniversitesi akıllara geliyor. Akademisyen ve öğrencilerin özverili çalışmalar neticesinde bu başarıya sahip oluyoruz. Bu yönde bizlerde üstümüze düşen görevleri yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Temsilcisi Levent Zoroğlu’nun oturum başkanlığı yaptığı ilk oturuma geçildi. Oturumda Andreas Schachner, Marcella Frangipane, Eşref Abay ve Sacit Pekakkazı çalışmaları ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Daha sonra Pamukkale Üniversitesi’nin kazı alanlarından derlenen fotoğraf sergisi gezildi.  14 – 16 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumda toplam 36 bildiri sunulacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
2 Mayıs 2024 Perşembe 15 27Parçalı Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 14 27Çok Bulutlu
4 Mayıs 2024 Cumartesi 13 23Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
5 Mayıs 2024 Pazar 11 21Çok Bulutlu
6 Mayıs 2024 Pazartesi 8 23Parçalı Bulutlu