REKLAMI GEÇ

Denizli’de 6 göl var?

Denizli’de 6 göl var?

Denizli il genelinde altı göl olduğunu ve bu göllerin 112,58 km2 yüzölçümü olduğunu en büyüğünün Işıklı Gölü, en küçüğünün Karagöl olduğunu biliyor muydunuz?

/ DENİZLİHABER / 12 Kasım 2012 Pazartesi, 09:43

Denizli tarımda ülke genelinde ilk sıralarda. Böylesine tarıma elverişli toprakların olduğu bir kentte tabiî ki göller sulama açısından büyük önem taşıyor. İl sınırları içinde toplamda irili ufaklı altı göl bulunuyor. Bu göller içinde Acıgöl ve Işıklı Gölü büyüklükleri ile diğer dört gölü geride bırakıyor. Acıgöl özellikle tuz üretimi ile kente büyük ekonomik girdi sağlıyor. Kartal gölü ise çevresi ile doğa bilimcilerin ilgi odağı.

İŞTE DENİZLİ İL GENELİNDEKİ GÖLLER VE İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

ACIGÖL (ÇARDAK GÖLÜ)
Tektonik oluşumlu bir göl. Yüzölçümü 41,34 km2.dir. Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasında. Gölü Söğüt Dağları’ndan inen sular besler. Acıtuz Gölü de denilen gölün rakımı 836 metre. Burdur Gölü (854m rakımlı) tarafından, Söğüt dağı diplerinden, bazen kıyının 1-2 m üstünden acımsı sular çıkar. Bu suların Burdur Gölü’nden geldiği sanılıyor. Acıtuz Gölü’nün suları çekilen yerlerinde ince ve bembeyaz tuz örtüsü kalır, bunu hayvanlar yalayarak ihtiyaçlarını giderir. Goldeki tuz ile birleşik olarak potasyum, sodyum ve sülfat vardır. Bu maddeler göl kenarında kurulan işletmeler tarafından değerlendirilmektedir.

BEYLERLİ (ÇALTI) GÖLÜ
Acıgöl’ün 20 km güney batısında. Derinliği azdır. En derin yeri 4 m.dir. Yüzölçümü 4,12 km2.dir. Denizden yüksekliği 850 m.dir. Gölü, Değirmenderesi ve Başpınar suları besler. Gencalı Köyü göldeki kamış ve sazlıklardan yararlanır. Gölde balık yetiştirilmemekte ancak suluk bulunabilmektedir.

KARAGÖL
Yüzölçümü 0.20 km2, denizden yüksekliği 1250m.dir. Akarsularla beslenen bir krater gölüdür. Çambaşı Bozkurt ilçesinin üstünde, çamlar arasında yer alan 3-4 gölden oluşur. Suları tatlıdır.

SÜLEYMANİYE GÖLÜ
Yüzölçümü 1.05 km2, denizden yüksekliği 1150 m.dir. Buldan ilçesi sınırları içerisindeki Süleymaniye Yaylası’nda ve Sazak Düzlüğü’ndedir. Gölün suları tatlıdır. Çevresi turistik bir kamp yeridir. Kara avcılığı yapılır.

IŞIKLI GÖLÜ
Yüzölçümü 65,87 km2, denizden yüksekliği 814 m, en derin yeri 8 m.dir. Çivril ilçesindedir. Işıklı Suyu, Kufi Çayı gibi sularla beslenir. Suların kontrol altına alınması için Işıklı Barajı yapılmıştır. Suları tatlıdır. İçinde tatlı su balığı yaşar. Sularıyla Büyük Menderes’i besler.

KARTAL GÖLÜ
Denizli ili, Beyağaç İlçesi’nin güneyindeki Çiçek baba Dağı’nın zirvesinin kuzeye bakan yamacında yer alır. Denizden yüksekliği 1903m.dir. Kartal Gölü ve Çevresi Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Türkiye’nin en yaşlı Karaçam ormanı buradadır. Ağaçların yaşları 850 ve 1300 yıl arasında değişmektedir. Kartal Gölü ve “Anıt Orman” civarı, bitki florası bakımından çok zengindir. Doğa bilimcilerin ilgi odağıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Mayıs 2024 Perşembe 14 29Çok Bulutlu
17 Mayıs 2024 Cuma 15 34Parçalı Bulutlu
18 Mayıs 2024 Cumartesi 18 34Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 21 35Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 19 35Çok Bulutlu