REKLAMI GEÇ

3 yıl önce “korunmalı” diyen kurul bugün “yıkılsın” diyor

3 yıl önce “korunmalı” diyen kurul bugün “yıkılsın” diyor

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki taş yapılarla ilgili üç yıl arayla verdiği iki farklı karar tartışma yarattı.

/ DENİZLİHABER / 11 Aralık 2013 Çarşamba, 09:18

Zorlu Holding’in yaptıracağı Arkeoloji Müzesi sahasında yer alan taş yapıların yıkımıyla ilgili karara bazı sivil toplum örgütü üye ve yöneticileri ile okulun mezunlarının tepkileri sürerken, kurulun son verdiği kararın üç yıl önceki kararıyla çeliştiği ortaya çıktı.

ÜÇ YIL ÖNCEKİ KARAR
Prof. Dr. Kadir Pektaş başkanlığında, başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. MüjganKaratosun, üyeler Prof. Dr. Vedat İdil, Prof. Dr. Celal Şimşek, Yrd. Doç. Dr. Deniz Özkut, Selim Uşan ve Muhammet Ürkmez’in katılımıyla toplanan kurulun, taş yapılarla ilgili kararı şöyle:
“Denizli ili merkez ilçesinde bulunan, tapunun 230-367 ada, 152 parsel numarasında kayıtlı taşınmaz üzerindeki Endüstri Meslek Lisesi binalarının tescil değerlendirmesine ilişkin kurulumuzun 30 Temmuz 2010 tarih ve 2771 sayılı kararı ile uygun bulunan yeni Hükümet Konağı uygulama projesinin vaziyet planındaki şekliyle Endüstri Meslek Lisesi binalarının korunması gerektiğine karar verildi.”

SON KARAR
Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında, üyeler Yrd. Doç. Dr. Saim Cirtil, Şehir Plancısı Dr. Levent Ünverdi, Mimar Bahadır Dikmen ve Mimar Hasan Yavuz’un katılımıyla 6 Aralık Cuma günü yapılan toplantıda, “Binalarda betonarme karkas taşıyıcı sistemi var. Sadece duvarlar taş yapı. Mimari ve sanat değeri yok” kararı alındı. “Tesciline gerek yok” anlamını taşıyan kurulun bu kararı, taş yapıların yıkım fermanından farksız

DEPREME DAYANIKLI
Öte yandan Prof. Dr. Hasan Kaplan başkanlığında 30 Ekim 2006 tarihinde yapılan toplantıda, taş yapıların depreme dayanıklı olduğu, mevcut haliyle kullanımında herhangi bir sakınca bulunmadığı kararı alındı. Söz konusu karar şöyle:
“Tesviye, mobilya, elektronik, metal ve yapı bölümü atölyeleri ile spor salonunda gerek düşey yükler, gerekse deprem yüklemeleri için taşıyıcı sistem elemanlarında herhangi bir yetersizlik tespit edilememiştir. Taşıyıcı sistemlerinde perde bulunmamasına rağmen, yapılar bir katlı olması deprem yükü etkisinde yetersizlik oluşmamasına neden olmuştur. Bu yapıların mevcut durumları ile kullanılmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
8 Mayıs 2024 Çarşamba 14 30Az Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 15 27Sağanak Yağışlı
10 Mayıs 2024 Cuma 13 26Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
11 Mayıs 2024 Cumartesi 12 22Sağanak Yağışlı
12 Mayıs 2024 Pazar 11 24Çok Bulutlu