REKLAMI GEÇ

Meserret Sokak yeniden düzenlenecek

Meserret Sokak yeniden düzenlenecek

CHP’li Belediye Başkanı Ali Marım’ın bölgede yayalaşmaya yönelik çalışmalar kapsamında ilk adımını attığı Meserret Sokak, yıllar sonra bir başka CHP’li Başkan Şeniz Doğan tarafından yeniden düzenleniyor. Merkezefendi Belediyesi, son dönemlerdeki görünümü ile tepki çeken bölgenin bir sanat sokağı haline gelmesi için yarışma düzenledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2020 Pazar, 15:06

Meserret Sokak, kent tarihinde önemli yere sahip cazibe merkezi olma konumunu yıllar boyu sürdürdü. Bölgeye adını veren Meserret Kahvehanesi ile akıllara kazınan bu bölge, ilk kez 1990’lı yıllarda dönemin CHP’li Belediye Başkanı Ali Marım tarafından ele alındı.

Bölgede yayalara yönelik bir alan oluşturulması için planlanan yaklaşık 500 metrelik Meserret Sokak, bu dönemde neredeyse girişim olarak kaldı. 2002 yılında ise bu kez dönemin Belediye Başkanı Ali Aygören’e danışmanlık yapan Yüksek Mimar Cengiz Bektaş’ın ortaya koyduğu öneriler doğrultusunda yeniden ele alındı.

Yapılan çalışmalar ile Meserret Sokak yapılan arıklar ve çeşmeler ile belirli bir tasarımsal nitelik kazandı.

MESERRET SOKAK KADERİNE TERK EDİLDİ
Ancak, atılan bu adımların devamı gelmedi, Meserret Sokak tam anlamıyla kaderine terk edildi, yıllar içinde köhneleşmiş bir yapıya büründü. Bünyesindeki tescilli yapılar TAÇEV, Konyalıoğlu Evi, Osman Bey Konağı, Merzeci Un Fabrikası yapılan dokunuşlar ile ayakta kalmayı başarsa da, yılların Meserret Sokağı, yola çıkılış amacından çok uzakta kaldı.

MERKEZEFENDİ BELEDİYESİ HAREKETE GEÇTİ
1990’lı yıllarda CHP’li bir belediyenin ortaya çıkardığı Meserret Sokak projesine sahip çıkan ise yıllar sonra yine bir CHP’li belediye oldu. Merkezefendi Belediyesi, Meserret Sokak’ın bir sanat sokağı haline dönüştürülmesi için ilk ciddi adımı attı, ulusal fikir ve proje yarışması açtı.

İki ayrı katergoride açılan yarışmanın profesyonel alanına mimarlar, şehir plancıları ve peyzaj mimarları projeleriyle katılabilecekler. Bu katergoride yer alan meslek mensupları tek başlarına proje hazırlayabilecekleri gibi ekip olarak da yarışmaya katılabilecekler. Ancak, jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler, bunlar ile birinci derece akraba, ortak ve çalışanları yarışmaya katılamayacak.

ESERLER MESERRET RUHUNU YANSITACAK
Kent merkezi içerisindeki konumu nedeniyle yarışma sonucunda önerilecek fikirlere dayanarak hayata geçirilmesi planlanan mekânsal düzenlemelerin sokak yaşantısını canlandırarak sokak boyunca yayması ve mekânsal-programatik kalitenin yükseltilmesinin Meserret Sokak üzerindeki ve çeperindeki gündelik yaşantıya doğrudan etkileri olabileceği düşünüldü.

Yarışma aracılığıyla Meserret Sokak’ın mekânsal kalitesi yüksek, nitelikli ve canlı bir kamusal açık mekân olarak tasarlanması; güvenli, konforlu gece ve gündüz kullanım imkânlarıyla kentsel yaşam ortamına katkıda bulunması; kentsel peyzaj etkilerinin değerlendirilmesi; farklı sanatsal, kültürel performanslara yönelik senaryolar ve kamusal kullanım önerileriyle kent kültürünün desteklenmesi bekleniyor. Önerilecek tasarım desteğinin görsel ve fiziksel türdeşleştirme reflekslerine mesafeli kalarak kent ekolojisinin canlı ve cansız biçimlerince çokluk ve çoğulculuk üreten dinamiklerine duyarlı olması arzu edilmektedir. Bu çerçevede yaya deneyimlerini çoğaltan, farklı yaş ve fiziksel beden koşullarının bir arada olabilme imkân ve konforlarını gözetmeye yönelik donatı ve malzeme tercihleriyle mevcut yaşantı standartlarını yükselten önerilerin ortaya çıkarılması isteniyor.

Arapça bir isim olan “meserret” kelimesi “neşe, sevinç, gülüş” anlamlarına gelmektedir. Yarışma ile söz konusu tanımın işaret ettiği neşe olgusunun Meserret Sokak üzerindeki gündelik yaşantının mekânsal-deneyimsel karşılıklarını geliştirmeye yönelik özgül tasarım fikirlerinin ortaya çıkarılması yarışmanın ana eksenini oluşturacak.

YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma 27 Nisan günü başlatıldı. Yarışmaya yönelik soruların alınması ise 17 Mayıs’a kadar devam edecek. Yarışmaya eserlerin son teslim tarihi 26 Haziran olarak belirlendi. Jürinin değerlendirme sonuçları ise 4 Temmuz’da kamuoyu ile paylaşılacak.

ÖDÜLLER
Profesnoleller ve öğrenciler olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışmanın ödülleri de iki kategoride olacak. Profesyonel kategorisinde belirlenecek 3 eşdeğer eser için 15’er bin lira ödül verilecek. Öğrenci kategorisinde de yine 3 eşdeğer eser belirlenecek ve 2.500’er lira ödül verilecek.
Yarışma ve Meserret Sokak ile ilgili değerlendirmeler yapan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Denizli’nin binlirce yıllık tarih ve kültür mirasıyla, Anadolu’nun kadim kentlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Merkezefendi’nin kentsel dokusunun sürekli olarak değişim içine girdiğini hatırlatan Doğan, “Değişim sürecinden ilçemizin sembollerinden birisi olan Meserret Sokak da etkilenerek zaman zaman iyileştirilmeye yönelik çalışmalar yapılsa dahi tarihi ve kültürel anlamda deformasyona uğramıştır. Kentimizin dinamik hafızasını oluşturan sokakların başlıcalarından olan Meserret Sokak’ın yeni bir çehreye bürünmesi, içinde bulunduğumuz zamanın ihtiyaçlarına cevap verebilmesi ve ilçemiz sakinlerine daha iyi hizmet edebilmesi zorunlu hale gelmiştir. Attığımız her adımda olduğu gibi, Meserret Sokak’ın dönüşüm sürecinin de ortak akılla yönlendirilmesi, bizler için büyük bir önem taşımaktadır. Bu anlayıştan hareketle, Meserret Sokak’ın çağdaş ve çevreci bir tasarım anlayışıyla, aynı zamanda sokağın geleneğini yansıtan, kültür ve sanatla iç içe canlı bir kamusal yaşam alanına dönüşümünü sağlamak amacıyla çalışmalarımıza, ulusal ölçekte bir fikir projesi yarışması düzenleyerek başlıyoruz. Ülkemizin dört bir yanından yarışmaya katılacak projelerin, alanında uzman jürimiz tarafından değerlendirilmesinin ardından gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Meserret Sokak, Merkezefendimizin ve Denizlimizin göz bebeği olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Mayıs 2024 Perşembe 13 29Çok Bulutlu
17 Mayıs 2024 Cuma 16 33Parçalı Bulutlu
18 Mayıs 2024 Cumartesi 18 34Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 19 34Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 20 35Sıcak