REKLAMI GEÇ

Zeytinlibahçe’de pazar protestosu

Zeytinlibahçe’de pazar protestosu

Denizli Büyükşehir Belediyesinin Servergazi’deki Zeytinlibahçe Parkı’nda benzinlik yapma kararı üzerine çevre sakinleri tarafından başlatılan isyan devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde CHP’nin başlattığı protestoya destek veren bölge sakinleri, pazar sabahı yeniden bir araya gelerek eylemlerinde kararlı olduklarını gösterdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Ekim 2016 Pazar, 15:24

Zeytinlibahçe’de benzinlik projesinin peşini bırakmayan mahalle sakinleri, protesto için bu Pazar kalabalık bir grup olarak parkta toplandılar. Çocuk, genç ve yaşlıların topluca sahip çıktıkları yeşil alan mücadelesine Mimarlar Odası eski dönem Şube Başkanlarından İbrahim Şenel, DEGİAD Eski Başkanlarından İlker Başkaya, Pamukkale Şaraplarından Saim Tokat destek vermek için park alanına gelenler arasındaydılar.

zeytinli-bahce-protesto-6

Parka yakın bir sitede ikamet ettiğini ve 79 yaşında olduğunu belirten Sevim Zeybek, “Biz buradaki karardan memnun değiliz. Parkımızı geri istiyoruz. Eskiden parktı ama sonra bozup attılar. Şimdi burası park olsa, akşamüstü gelip banklarda otursak, temiz hava alsam iyi bir şey olmaz mı? Bir şeyler yapın, bu parkın benzinci olmasını önleyin” dedi.

zeytinli-bahce-protesto-1

Mimar İbrahim Şenel ise imar planında bu bölgenin yeşil alan olduğunu belirtti. Şenel, “Büyükşehir Belediye Meclisi’nce, Teraspark’ın altındaki Belediye hizmet alanı olan ve dolmuş durağı olarak kullanılan alanla değiş tokuş yapılarak belediye hizmet alanına dönüştürülüyor önce. Sonuçta da Belediye burayı ihaleyle benzin istasyonu olarak ihaleye çıkarıyor. Bildiğimiz bundan ibaret. Bu karar son meclis ayında alınmış ama geçtiğimiz Cuma günü askıya çıkmış. Ama biz hem bu bölgenin sakinleri olarak, hem de burada oturmuyor olsak bile bu kararın aslında çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunun çeşitli sebepleri var. Önce burada çok yoğun bir konut alanı var. Sonra bu yol bu trafiği karşılamıyor. Askeri alanda geniş olan yol, burada daralıyor. İleride zaten yoğun bir yerleşim var, bu da trafik yükünü giderek daha da arttıracak gibi görünüyor.

zeytinli-bahce-protesto-3

Benzinlik bu trafik yoğunluğuna yeni bir yük bindirecektir. Bunca yoğun konut alanı ve yapılaşma içinde bu tercih doğru değil. O yüzden burada sivil bir inisiyatif kullandık, tepki gösterdik. Buranın eski fonksiyonu da yeşil alandı. Park yapılmıştı. Büyükşehir öncesi, Servergazi Belediyesi zamanında Zeytinlibahçe diye biliniyordu. İçinde su vardı, bazı organizasyonlar yapılıyordu, küçük alışveriş yerleri vardı. O zamanlar çok efektif kullanılmadı ama bu yeşil alan kararını değiştirecek bir durum değil. Yeniden vatandaşın kullanımına açılabilir. Kendilerini şöyle savunabilirler: ‘İşte burası yaklaşık 12.000 metrekarelik bir alan, bunun sadece 2700 metrelik alnını yapıyoruz. Gerisini yeşil alan olarak bırakıyoruz’ denebilir. Ama neticede benzin istasyonunun getireceği fonksiyon, burayı kilitleyecektir. Ayrıca tehlike arz ediyor. İllaki benzinlik yapılacaksa, değiştokuş yapılan Teraspark altındaki Dolmuş duraklarının olduğu yere yapılsın. Orası bu tehlikelerden muaf. Ayrıca zaten mevcut hizmet alanı. Plan tadilatına bile gerek yok. Neden bu işe bir yeşil alan feda edilsin” açıklamasını yaptı.

zeytinli-bahce-protesto-4

DEGİAD eski başkanlarından İlker Başkaya yaptığı açıklamada, “Bu kadar trafik ve yerleşme yoğunluğunun olduğu bir yerde benzinlik yapmak yanlış. Buraya çok mu gerekiyor dersen, zaten bir-birbuçuk kilometre ileride var. Burası ile ilgili olarak birçok duyum alıyoruz. “belediyenin paraya ihtiyacı varmış, o yüzden satılıyormuş” gibi şeyler söyleniyor. Ama koskoca Büyükşehir Belediyesi bu arsaya kaldıysa yandık o zaman. Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bence burada park olması gerekir. Eski park güzel değildi. Tam park olarak kullanılmıyordu. Yeşillik, çocuk parkının olduğu, bol yeşilliğin olduğu park olması bence daha mantıklı. Askı süresini bilmiyorum ama Kasım ayında son bulacakmış. Kasım ayı yani tarih bitmeden olması gereken neyse yapmak lazım” diyerek Belediye ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

zeytinli-bahce-protesto-5

Mahalle sakinlerinin yaptığı ortak açıklamada ise, “Bilindiği gibi toplanmamızın bir amacı var. Ama kötü bir şey için toplanmadık arkadaşlar. Var olan yeşil alanımızı tekrar geri talep etmek üzere toplandık. Bu alan Denizli Büyükşehir Belediyesinin 17.10 2016 tarih 1272 sayılı kararıyla 26.10 2016 tarihinde askıya çıkmış 24 11. 2016 tarihine kadar askıda kalacak. Daha önce zeytinli bahçe olarak bildiğimiz park alanımız yıkılıp yıkılırken endişe ile bekliyoruz. Zaman zaman sorduğumuzda tekrar yeniden düzenlenip, yeşil alan olacak demişlerdi. Hatta bir defasında şiir bahçesi olacak, projesi çıktı duyumları almıştık. Ama ne yazık ki üzülerek söylüyorum, yakın geçmişte alanın bir bölümü akaryakıt istasyonu yapmak üzere imar planı değişikliğine gidilmiştir. Biz böyle bir alanda böyle güzide bir yerde akaryakıt istasyonu olmasını istemiyoruz. Bizim isteğimiz bellidir. Tekrar alanın yeşil alan olarak bölge insanına, çocuklarımıza, torunlarımıza, geleceğimize bırakılmasıdır. Yani çok şey istemiyoruz. Bu isteğimizde de haklı olduğumuzu düşünüyorum. Evet, akaryakıt istasyonuna da ihtiyacı var insanımızın ama bunun yerinin burası olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle bizler site olarak bazı hazırlıklarımızı yapıp tedbirlerimizi aldık. Bunun için gerekli toplantılarımızı yaptık. Yasal platformda gerekli mercilere site olarak başvurumuzu yapacağız. Temennimiz, dileğimiz tüm bu gayretlerimizin ve girişimlerimizin lehimize, çevre insanımıza, çocuklarımıza hayırlı olmasıdır” diyerek bundan sonraki yasal süreçlerde müdahil olacakları açıklaması yapıldı.

zeytinli-bahce-protesto-2

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
14 Mayıs 2024 Salı 10 25Parçalı Bulutlu
15 Mayıs 2024 Çarşamba 12 27Parçalı Bulutlu
16 Mayıs 2024 Perşembe 14 28Parçalı Bulutlu
17 Mayıs 2024 Cuma 16 31Çok Bulutlu
18 Mayıs 2024 Cumartesi 17 34Parçalı Bulutlu