REKLAMI GEÇ

Denizli’de okul salonunu toplama merkezi yaptılar

Denizli’de okul salonunu toplama merkezi yaptılar

Denizli’de İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Anafartalar Anadolu Lisesi’nin spor salonunun mülteci toplanma merkezine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Lisede okuyan 204 öğrenci, okul bahçesini jandarma araçları, tuvaletlerini ise mültecilerle paylaşıyor! Veliler hem tedirgin hem korku içinde!

Metin Eltaş / DENİZLİHABER / 25 Aralık 2019 Çarşamba, 15:59

Türkiye Mülteciler Derneği’nin 20 Aralık’ta yaptığı açıklamaya göre Denizli’de yaşayan Suriyeli mülteci sayısı 12 bin 810’a ulaştı. Denizli bu rakamlarla Suriyeli mülteciler açısından Türkiye’de 27. sıraya yerleşti. Yine TMD verilerine göre Denizli’de Suriyeli oranı yüzde 1,25’e ulaştı. Bu oran kentte her yüz kişiden birinin Suriyeli olduğu anlamına geliyor.

DENİZLİ GÜZERGAH ÜZERİNDE
Kaçak göçmenler için kaçış güzergahı üzerinde bulunan Denizli’nin bir başka önemli sorunu haline geldi. Yurda doğu ve güneydoğu sınırlarından kaçak yollarla giren ve Ege ve Akdeniz sahillerinden kaçırılan göçmenlerin geçiş güzergahında bulunan Denizli’de her yıl yüzlerce mülteci yakalanıyor.

TALİMAT İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN
İçişleri Bakanlığı’nın; Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü elinde yakalanan mültecilerin sınır dışı edilinceye kadar geçici olarak tutulacağı bir toplanma merkezi olmaması nedeniyle Denizli’de akıllara durgunluk veren bir talimat verdiği ortaya çıktı. Denizli Anafartalar Anadolu Lisesi’nin spor salonu mülteci toplanma merkezine dönüştürüldü.

OKULU KAÇAK MÜLTECİ TOPLAMA MERKEZİ YAPTILAR
Eğitim Öğretim yılı başından bu yana Denizli sınırlarında yakalanan mültecilerin işlemleri tamamlanıncaya kadar Anafartalar Mahallesi’nde bulunan Anadolu Lisesi’nin spor salonunda tutuluyor. Okul idaresinin elinden geldiğince dikkat içinde yalıtmaya çalıştığı 204 öğrenci bu nedenle bahçelerini güvenlik nedeniyle orada bulunan jandarma araçları, tuvaletlerini ise farkında olmadan mültecilerle paylaşıyor

ÖĞRENCİLERLE İÇ İÇELER, AYNI TUVALETLERİ KULLANIYORLAR
Okulun spor salonunda geniş güvenlik önlemi altında tutulan kaçak göçmenler işlemleri tamamlanıncaya kadar bazen 1, bazen de 1 günden fazla burada tutuluyorlar. Okulun spor salonunda barındırılan kaçak göçmeler, burada ihtiyaçlarını giderecekleri tuvaletler olmadığı için, birinci kattaki öğrencilerin ve öğretmenlerin de girdiği tuvaletleri kullanıyor.

OKUL GÜVENLİK ÇEMBERİ ALTINDA
Okulun bahçesi ve çevresi tam bir güvenlik çemberi altında. Kaçak göçmenleri yakalayanlar jandarma ise jandarmalar, polis yakaladıysa da polisler kaçak göçmenlerin güvenliğinden sorumlu oluyor ve okul çevresinde kuş uçurmuyor. Okulun bahçesinde 8-10 güvenlik kuvveti aracı ve çok sayıda asker ya da polis bulunuyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE EĞİTİM VERİLİYOR
Okulda kaçak mülteciler nedeniyle adeta kuş uçurtulmuyor. Hal böyle olunca da eğitim silahların gölgesinde gerçekleşiyor. Okulun tüm kapılarında nöbetçiler bulunuyor, hatta okulun içinde bile asker ve polis geziyor. Kaçak mültecilerin tutulduğu spor salonunun okul içindeki kapısında da sürekli nöbet tutuluyor.

VELİLER TEPKİLİ: “BAŞKA YER Mİ BULAMADINIZ?”
Okulda eğitim gören 204 öğrenci gibi velileri de yaşananlara tepkili. Bir eğitim yuvasının kaçak mülteci toplama merkezine dönüştürülmesinin mantığını anlayamadıklarını belirten veliler, “Koskoca Denizli’de kaçak göçmenleri tutacak başka yer mi bulamadınız da liseyi mi seçtiniz?” diye soruyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI POLİTİKASI, VALİLİK TALİMATI
Yaşananların kabul edilebilir olmadığın belirten veliler, “Gitmediğimiz yetkili, çalmadığımız kapı kalmadı. ‘İçişleri Bakanlığı’nın politikası, valiliğin talimatı’ diyorlar, yapacak bir şeyin olmadığını söylüyorlar. Ancak, biz çocuklarımızın eğitim gördüğü okulda kaçak göçmenleri istemiyoruz. Bunun için bir an önce adım atılmasını, okulumuzun kaçak göçmen toplama merkezi olmaktan çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“HEM GÜVENLİK, HEM SAĞLIK ENDİŞEMİZ VAR”
Anafartalar Anadolu Lisesi’nin, kaçak mültecilerin toplama merkezi haline getirilmesinin öğrencilerin güvenliğini tehlikeye attığını savunan veliler ve mahalle sakinleri, “Burası bir eğitim kurumu. Okula getirilen mülteciler de kaçak, yani suçlu. Bu insanlar kimdir, nedir, suçlu mudur, mağdur mudur, bilemiyoruz. Bu insanlar ile öğrencilerin aynı ortamda bulunması, çocuklarımızın güvenliğini tehlikeye atıyor. Ayrıca, sağlık konusunda da ciddi endişelerimiz var. Aynı ortamda bulunuyorlar, çocuklarımızın girdiği tuvaletleri kullanıyorlar. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı” diyerek çağrı yaptılar.

GEÇİCİ DENİYOR AMA…
Anafartalar Anadolu Lisesi’nin kaçak mülteciler için toplama merkezi haline getirilmesinin geçici bir uygulama olduğu ifade ediliyor. Ancak, eğitim-öğretim döneminin başlamasından bu yana kaçak mülteciler okula getirilmeye devam ediyor. Neredeyse haftada 2-3 kez yaşanan hareketliliğin daha ne kadar süreceği, kaçak mülteciler için bir eğitim yuvası dışında toplama merkezi hazırlanıp, hazırlanmayacağı merak konusu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 13 26Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 12 30Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 15 29Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 13 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 15 32Parçalı Bulutlu