REKLAMI GEÇ

Mimarlar Odası’ndan, Karahayıt için suç duyurusu

Mimarlar Odası’ndan, Karahayıt için suç duyurusu

Denizlihaber.com’un gündeme getirdiği Karahayıt kırmızı su travertenlerindeki tahribatın ardından, Mimarlar Odası Denizli Şubesi harekete geçti. Oda Başkanı Serdar Alayont, uygulamayı sert bir dille eleştirdi, “Alanı kiraya veya fiilen kullanımına izin veren belediye yetkilileri ile yapıları yapanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Mart 2019 Perşembe, 14:55

Denizlihaber.com köşe yazarı Yaşar Tok, 19 Mart Salı günü kaleme aldığı köşesinde Karahayıt kırmızı su travertenlerinde doğa tahribatını gündeme getirmiş ve rant kulübelerinin bölgeye verdiği ve vereceği zararları yazmıştı.

Bu yazının ardından Denizli gündemine gelen Karahayıt ile ilgili en etkili adımı Mimarlar Odası Denizli Şubesi attı.

Şube Başkanı Serdar Alayont, Pamukkale’nin Karahayıt Mahallesi’nde bulunan ve yer altından çıkan termal suyun içindeki maden oksitlerinin oluşturduğu yeşil, kırmızı ve beyaz renklere sahip “Karahayıt kırmızı su travertenleri”nin, uzun yıllardır Pamukkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini, yoğun olarak ziyaret edildiğini söyledi.

Alayont, “2012 yılında Denizli’nin büyükşehir olmasının ardından Pamukkale Belediyesi’nin yetki alanına dahil edilen bu alan, İzmir 2 No.lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 09.05.1990 tarih ve 134 sayılı kararı ile 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır” dedi.

19 Mart’ta Karahayıt kırmızı su travertenlerinde inceleme yaptıklarını hatırlatan Alayont, “Bu alan üzerinde yer alan beton zeminli ve ahşap konstrüksiyonlu 12 adet ticari maksatlı iş yeri yapıldığı ve inşaat faaliyetinin devam ettiği tespit edilmiştir. Çevrede odamız görevlilerince yapılan araştırmada; inşaatı Pamukkale Belediyesi yetkililerinin fiilen izin vermesi ile bazı özel şahısların yaptığı, inşaatı yapan kişilere Pamukkale Belediyesi tarafından bu alanın verildiği veya kiralandığı ve yaklaşan turizm sezonuna hazırlandığı öğrenilmiştir” dedi.

“BELEDİYE BİZZAT KENDİSİ RUHSATSIZ YAPI YAPTIRIYOR”
2. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınan bu parselde inşa edilen yapılar için Pamukkale Belediyesi’nin Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin almadığı gibi yapı ruhsatı da düzenlemediğinin öğrenildiğini dile getiren Alayont, “İmar ve belediye mevzuatına göre yapılacak her türlü yapının izin ve denetim işini yapmakla görevli belediyenin bizzat kendisinin ruhsatsız yapı yapması veya yaptırması, üstelik bu işi Doğal Sit Alanı olarak koruma altındaki bir alan üzerinde gerçekleştirmesi açıkça suçtur. Söz konusu yapılar yürürlükte olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak inşa edilmekte olup, bir an önce inşaat faaliyetlere son verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU”
Açıkladıkları bu nedenlerle suça konu yapıların bulunduğu alanı kiraya veren veya fiilen kullanma izni veren, kaçak yapıları yaptıran belediye yetkilileri ile bu yapıları fiilen yapanlar hakkında yetkili mercilere başvurduklarını belirten Alayont, ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na konu hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

YAŞAR TOK’UN YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Nisan 2024 Pazartesi 14 30Çok Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 14 30Çok Bulutlu
1 Mayıs 2024 Çarşamba 15 30Çok Bulutlu
2 Mayıs 2024 Perşembe 15 30Parçalı Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 16 29Parçalı Bulutlu