REKLAMI GEÇ

Termal turizm bölgesine enerji santrali izni verildi

Termal turizm bölgesine enerji santrali izni verildi

Sarayköy’de sekiz yıl önce “Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi” ilan edilen alanda, “bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedirten bir uygulama. MTA, turizm bölgesinin göbeğine enerji santrali kurulmasının yolunu açacak sondaj çalışmasına izin vermesi, bölgeye termal sağlık ve konaklama tesisi yapmak isteyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 23 Mayıs 2014 Cuma, 12:11

Sarayköy’de jeotermal kaynakların yoğun bulunduğu Tekke Mahallesi ve çevresi, yapılan planlamayla 4 Aralık 2006 tarih ve 2006/11354 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla “Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edildi. Bu kararla Denizli, 5. bölge teşvik kapsamına alınırken, “Turizm Tesis Alanı” ile “Sağlık ve Termal Turizm Tesis Bölgesi” statüsünü elde eden 2 bin 250 hektar alanın 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı ve 1/5.000 ölçekli nazım imar planı onaylandı.

ic

16.500 YATAK, 30 BİN İSTİHDAM
Denizli’nin turizmde önünü açacak ve termal tedavi merkezi konumuna getirecek bu planlamanın ardından Denizlili yatırımcılar, 30 bin kişinin istihdamı edileceği 16 bin 500 yatak kapasiteli tesisler kurmak üzere yurt dışında sermaye ortaklığı arayışına girdi. Mustafa Şen, Özkan Atik ve Vecdi Uysal, tesis kurmak üzere Dubai, Güney Kore ve Norveçli yatırımcılarla görüşmeler yaptı.

YERLİ YATIRIMCILAR
Bu arada Türk yatırımcılar da bölgeye yatırım için proje çalışmasına başladı. Nejat Topcan (Hira Gayrimenkul), Büyük Ankara Oteli, Halil Gök (KTM Grup), Tatlıcı Holding, Sarayköy’de yatırım yapmak isteyen yatırımcılar olarak dikkati çekti. Umut Termal ise, ilave yatırım yapmak için bölgeye yeni tesislerin kurulmasını bekliyor.

MTA ÇOMAK SOKTU
Bu gelişmeler olurken, MTA bölgeye yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcıları ürkütecek bir karara imza attı. 2012’de gerçekleştirilen ihaleyle Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye, Demirtaş mevkisinde 40 bin 100 metrekare alanda 20 megavawat gücünde elektrik santrali kurulması, sıcak su temini için sondaj, reenjeksiyon ve gözlem kuyuları açmasına izin verildi.

Bölgeye gelen Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ekibi, sondaj çalışmasına başladı. Büyük Menderes Nehri’nin İzmir karayolu tarafına konuşlanan iş makinesi, tüm itirazlara rağmen sondaj çalışmalarına başladı.

ic-2

BAKANLIKTAN ÖNCE OLMAZ, SONRA OLUR YAZISI
Bu arada Denizli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 26 Kasım 2012 tarih ve 4961 sayılı yazısında, bakanlığa konuyla ilgili görüş sordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, yapılan incelemenin ardından şu cevap verildi:
“Enerji santrali yapılması planlanan alanın 1/25.000 ölçekli çevre düzen planı ve 1/5.000 ölçekli nazım iman planında, Turizm Tesis Alanı ile Sağlık ve Termal Turizm Tesis Alanı olarak plan kararı getirilen alan dahilinde kalması nedeniyle bu alanda onaylı imar planları doğrultusunda enerji santrali yapılması ve buna bağlı sondaj gerçekleştirilmesi mümkün görülmemektedir.”

Ancak, Ertuğrul Günay’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ayrılmasından sonra bakanlığın görüş değiştirerek, planda tadilat yapılması konusunda Denizli Valiliğine bir yazı göndererek, santral yapımına kapı aralanmak istendiği iddia edildi.

Yorumlar

Gökhan Doğu   -  Bağlantı 24 Mayıs 2014, 00:24

Jeotermalden sıfır emisyonlu elektrik üretmek yerine konaklama yapılmasını tercih eden bir milletiz hala. Enerji santralinin katkısı küçük olur diyenler Zorlu Enerji’nin bölgeye yaptığı yatırımı inceleyebilir. 1 yıl boyunca bu konuyu araştırmış bir Makina Mühendisi olarak jeotermali sadece zenginlerin faydalanacağı oteller dışındaki amaçlar için de kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

BAŞARAN   -  Bağlantı 23 Mayıs 2014, 23:56

DOĞA HARİKASI MAĞARALAR TAHRİP EDİLDİ HABERDEN SONRA https://www.denizlihaber.com/denizli/saraykoy/denizlinin-saraykoy-ilcesinde-kurulacak-elektrik-santrali-icin-yol-yapim-calismalarinda-dogal-magaralar-tahrip-ediliyor/#comment-120410 ŞİMDİDE SARAYKÖY TERMAL BÖLGEYİ ENERJİCİLER TAHRİP EDİYOR HABERİ TÜRKİYE DE HERŞEY MÜMKÜN

bahadır   -  Bağlantı 23 Mayıs 2014, 23:37

http://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-30642s.pdf DENİZLİDE TERMAL TURİZM DOĞMADAN ÖLDÜRÜLMEK İSTENİYOR…..YUKARIDAKI MENÜYÜ TIKLAYIN…

T.Burhan   -  Bağlantı 23 Mayıs 2014, 22:58

Santral yapılınca kimler ne kazanır, eğer Termal Tedavili truzim yapılsa kimler kazanır !!! Bunu iyi anlamak gerekir!! Birileri para kazanacak ve rant sağlayacak diye Allah vergisi bu bölgeyi birilerine beşkeş çekmek ne kadar doğru sorgulamak gerek! Izmir aslfalti üzerinde her taraf Demir boru hattına çevrilmiş!! Benim anlamadığım buraları insan saglıgı ve truzim olarak değerlendirilmiyor,, hic bir elektrik santrali insan saglıgına faydası olmuyor, ama bu yerler bin bir türlü saglıga iyi geldigi ispatlanarak dünyaya reklam olmaya başlıyorken buralara biraz daha çevreci ve insan olarak duyarlı olalım.. Herşey para ile ölcülemez ….

şerif buharoğlu   -  Bağlantı 23 Mayıs 2014, 22:33

Tavas torpili hakediyorda Sarayköy haketmiyormu? Bu hükümet Denizli için iyi bişey düşünmüş, eyide bunu katletmek zorundamıydı?

Fehmi Dergaloğlu   -  Bağlantı 23 Mayıs 2014, 15:12

Bozdağ Kayak merkezi için tam destek verilirken, sarayköy için işin yavaş ilerlemesi ve engeller çıkarılması gerçekten düşündürücü. Termal turizmin denizliye katacağı katmadeğer ve istihdamın yanında enerji santralinin katkısı çok küçük kalır. İdarecilerimizin bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Denizli’nin geleceği turizmdir.

Rahmi-çoban   -  Bağlantı 23 Mayıs 2014, 13:23

Anlaşılması zor bir durumbu öncelikle bu bölgenin turizim alanı olarak belirtilmesi bakanlık kurulundan çıkan onayla burada yatırım yapan bizlerin zararını kim nasıl karşılayacak başkkalarına peşkeş çekinlen dünyanın nadir yerlerinden biri olan bölge şimdi yok edilmek isteniyor devletimizin bunu durdurması gerekirken yapılan çalışmalar bütün yatırımcıların ve turizimcilerin verilmiş haklarını üçkuruş için geri alınması içler acısı. Inşallah geç olmadan busorunu devletimizin biran önce çözmesi hepimizi mutlu edecektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı