REKLAMI GEÇ

Makyaj cildinizi bozar mı?

Makyaj cildinizi bozar mı?

Bu konuyu ben de sizler gibi merak edip bir uzmana danıştım. Makyaj uzmanı Ayten Tolaz ile günlük makyajın püf noktalarını, yapılan yanlışları ve faydalarını uygulamalı olarak konuştuk. Makyaj bilinenin aksine cildi dış etkenlerden koruyan bir özelliğe sahip. Ama Ayten Hanım’ın da üzerine basarak söylediği bir nokta var: “Mutlaka ama mutlaka cilt temizlenmeli ve nemlendirilmeli. Makyajı silmeden yatılmamalı.”

/ DENİZLİHABER / 30 Nisan 2013 Salı, 15:54

Yine kadınların vazgeçemeyeceği ama bu konuda birçok yanlışın yapıldığı bir konuyu ele aldık. Birçoğumuz için hayat kurtarıcı küçük dokunuşları içeren; makyaj! Makyaj denince aklımıza ilk gelen obje rujdur genelde, en azından benim ve kızım için öyle. İkinci sırada göz makyajı gelir. Aslında hepimizin bildiğinin aksine makyaj bir sanattır. Bunu en yetkili ağızlardan biri olan Ayten Tolaz’dan öğrendim. Ayten Tolaz kimdir? Ayten Hanım hepimizin çok iyi bildiği bir adres olan Çınar’da bulunan Kamil Parfümeri Kozmetik’in sahibi Kamil Tolaz’ın Eşi. Aynı zamanda ve en önemlisi bir makyaj uzmanı. Kendisi bizi kırmayıp günlük makyaj yapımı ve püf noktaları hakkında uygulamalı ve detaylı bilgiler verdi. Sizin için Ayten Hanım’a büyük bir zevk ve keyifle modellik yaptım.
uygulama1-ic
Az ve Öz Olmalı
Makyaj uygulamasını anlatmaya başlamadan önce Ayten Hanım’ın ısrarla üzerine basa basa söylediği bir konuyu sizlere aktarmak isterim. Makyajda yapılan hatalardan önce bilinmesi gereken en önemli konu makyaj malzemelerinin seçimi? Bir çoğumuzun bu konuda ne kadar dikkatsiz olduğu aşikar. Sağlık açısından çok hassas bir konu. Özellikle Çin mallarının saldırısına uğramış bir ülkede yaşarken bu konuda birçok kadının ne hatalara düştüğünü görebiliyorum. 1 liraya rengarenk göz kamaştırıcı renklerde satılan göz kalemleri bunların en basit örneği. Evet, her kadın çeşit çeşit ürüne sahip olmak ister, istediği her renkten makyaj malzemesi bulunsun ister. Ama bu yapılan en büyük yanlış. Sağlık açısından az ve öz olması kesinlikle şart. Uygulama sırasında Ayten Hanım ile yaptığımız sohbette makyaj ürünlerinin kaliteli olması konusunda daha detaylı bilgiler bulacaksınız.

Sağlık İçin Cilt Temizliği Şart
Ayten Hanım cilt bakımının ve temizliğinin çok önemli olduğunu yine üstüne basa basa belirtti. Özellikle kadınların yaptığı hatalardan biri olan makyajı temizlemeden tatlı uykulara dalmanın cilt açısından sağlıksız olduğunu ve “Ne kadar yorgun olursak olalım makyajı temizlemeden yatmamalıyız” diye ekliyor. Cilde uygun kaliteli nemlendiriciler ile cilde bakım yapılması gerektiği hepimizin bildiği ancak çok da dikkat etmediğimiz bir konu. Ama yaptığımız makyajın bizi olduğumuzdan güzel göstermesi için mutlaka cildimizin sağlığına önem vermeliyiz.
makyaj1-ic
Makyajın İlk Aşaması “Nemlendirme”
Buradan yola çıkarak makyajımızın ilk aşaması tabi ki cildimizi nemlendirmek oluyor. Ayten Hanım’ın söylediği gibi cilt tipimize uygun ve uzmanlar tarafından önerilen kaliteli ürünler kullanmalıyız. Ayten Hanım cilt nemlendiricisi olarak bir Japon markası olan Kanebo’nun nemlendiricisini uyguladı. Ardından göz çevresine geçti.

Ayten Tolaz: Bir bütünlük sağlamak adına Kanebo göz kapatıcımızı uyguluyoruz. Bunu gündüz gece makyajında kullanabiliriz. Özellikle göz altında genetik morluklar oluşuyor. Yorgunlukla beraber bu morluklar daha çok ortaya çıkıyor. Kapatıcı ile bir tazelik geliyor göz çevremize.

makyaj2-ic
Fondöten; Cildinizi Dış Etkenlerden Koruyor
Bir sonraki aşamamız göz çevresi haricinde cilde uygulanan fondöten oluyor.
Ayten Tolaz: Günlük makyajda fondöten kullanmadan sadece pudra da kullanabiliriz. Bu kişinin tercihine kalmış bir şey, ama biz bu uygulamamızda fondötenin kullanımına değinmek amaçlı kullanıyoruz. Göz çevresinden arta kalan bütün yüzümüze fondöteni uyguluyoruz. Fondöten kullanmaktan genellikle bayanlar sakınırlar. “Cildim hava almıyor” diye. Hayır asla öyle bir şey yok. Tam tersine cildinize uygun kaliteli bir fondöten kullandığınız takdirde cildinizi tüm dış etkenlerden korur. Örneğin biz şu anda bir ABD markası olan Laura Mercier’in fondötenini uyguluyoruz ve Banu Hanım’ın cildine hiçbir şekilde zararı yok, yani cildin nefes almasını önleyecek bir durum söz konusu değil. Eskiden böyle bir kanı vardı ama artık öyle değil, çünkü ürünler çok iyi. Tamamen sağlıklı, cilt hava alıyor, iyi markaları güvenerek kullanabilirsiniz. Ayrıca düşünülenin aksine yaz aylarında özellikle güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka fondöten kullanılmalı bence. Tabi ki bunu her gece güzelce temizleyip cilt bakımını yapmak şartıyla. Ciltte kalmaması gerek.

makyaj3-ic

uygulama2-ic
Pudra; Makyajı Sabitliyor
Fondötenin ardından pudra aşamasına geçiyoruz. Ben pudranın makyajı sabitleme için kullanıldığını burada öğrendim, bakalım daha yeni neler öğreneceğiz?
Ayten Tolaz: Bu aşamada hafif bir pudra uyguluyoruz. Büyük bir pudra fırçası Laura Mercier marka ve cilt rengine uygun pudramızı her alana dağılacak şekilde sürüyorum. Pudranın görevi; makyajı sabitleştirmek. Daha kalıcı olmasını sağlamak.

makyaj4-ic
Makyajın Kalbi; Gözler
Ve makyajın en göze çarpan kısmına yani göz makyajına geçiyoruz.
Ayten Tolaz: Göze aydınlık vermek için, çok açık olan pudra rengi Christian Dior marka göz farımızı hafifçe bütün göz kapağımıza uyguluyoruz. Gözde kusurları olan kadınlar için değişik hilelerimiz var bizim. Mesela göz kapağı düşükse, gözün yapısı küçükse bunların ayrı ayrı hileleri var, zaten makyajın özü budur, güzelleşmenin yanında kusurları kapatmaktır. Hafif bir siyah renk Laura Mercier marka kalem uyguluyoruz.

Ayten Tolaz: Kalem çekerken gözümüzün uç kısmındaki hareketlerimiz hep yukarı doğru olmalıdır. Gözleri daha büyük gösterip daha genç bir ifade vermek için kalem rötuşları hep yukarıya doğru olmalı. Kalem çektiğimizde verdiği sert ifadeden kurtulmak için bir fırça darbeleri ile çektiğimiz çizgiyi hafifletiyoruz. Böylece daha doğal görünür ve göz hatları ile bir bütünlük sağlar kalem.

makyaj5-icVe göz makyajının vaz geçilmezi gölgelendirme aşamasına geçiyoruz.
Ayten Tolaz: Gölgelendirme yaparken üzerimizdeki kıyafet, ten rengimiz, göz rengimiz ve saç rengimiz önemli renk belirleme unsurları. Gece makyajından farklı olarak üzerinizdeki kıyafete uygun hafif bir gölgelendirme yapıyoruz. Gözünüzde bir hata kapatma hilesine gerek olmadığından sadece bakışlara anlam katmak adına göz kapağının bitimindeki üçgene hafif dokunuşlarla renk belirleme unsurlarını dikkate alarak Christian Dior farımızla dolduruyorum.

uygulama4-ic
Ayten Tolaz: Bunu bayanlar fırça ile yapabilirler, ben genelde parmaklarımı kullanıyorum çünkü bize böyle öğretildi. Sürülen farlar mümkün olduğunca dağıtılmalı yoksa komik bir görüntü ile karşılaşabiliriz. Hiç korkmadan renklerle oynuyorum ve renklerin birbirine bütünlük oluşturmasını sağlıyorum. Göz kapağının iç kısmına aydınlık vermek için açık bir ton far kullanıyorum. Abartmadan doğal bir makyaj yapıyoruz.

uygulama5-ic
Ayten Tolaz: Göz altına kalem kullanmak göze çok sert bir ifade verir, bu sefer koyu renk bir göz farı uygulayacağım. Fırça yardımı ile bakışlara anlam katmak adına göz hatlarını belirginleştirecek şekilde hafif dokunuşlarla uyguluyoruz. Eğer göz altına kalem uygulanıyorsa mutlaka fırça darbeleri ile yumuşatılmalı. Ve her ne şekilde uygulama yapılırsa yapılsın kesinlikle gözün ucunda alt ve üst çizgileri birleştirecek şekilde uygulamıyoruz, yani kapatmıyoruz. Hilelerimizden bir tanesi küçük gözleri büyütmek için gözün alt kirpiklerinin altına uyguluyoruz kalemi ya da farı, dışa dönük gözlerde ise içine sürerek gözün daha küçük görünmesini sağlıyoruz. Gündüz makyajı yaptığımız için kullandığımız renkler zadece gözü ortaya çıkarıyor ama gece makyajında daha yoğun uygulamalarımız var. Esas göz makyajını ortaya çıkaran Kanebo marka rimelimizi aşağıdan yukarı doğru komple doldurarak uyguluyoruz. Rimel uygulamasında bir gözleriniz yaşardığında iki kaşınızın ortasına parmağınızla masaj yaptığınızda sulanma gider.

uygulama6-ic
Ayten Tolaz: Rimeli sürmekten korkmayalım, makyajı ortaya çıkaran rimeldir, kirpikleri birbirine yapıştırmadan kirpikleri tarayarak bolca kullanalım, hep aşağıdan yukarı uygulayalım. Kirpiklerinde sorun yaşayan bayanlar için yarım kirpikler ilave ederek bu sorunu rahatlıkla çözebiliyoruz. Çok doğal duruyor. Kullanım süresi size bağlı, deforme olmadığı sürece kullanılabilir. Bütün bayanların kurtarıcısı rimeldir, makyajın ortaya çıkmasını sağlıyor ve makyajı vurguluyor.”

uygulama7-ic

uygulama8-ic
Allık; Komik Bir Görüntüden Kaçının
Bir sonraki aşama allık; gelin allık sürme tekniklerini sizde buradan öğrenin.
Ayten Tolaz: Kahve tonlarında uçuk bir allıkla makyajımıza devam ediyoruz. Allığı sürerken yüzümüzün yapısına göre bir yöntem seçiyoruz. Eğer yüzümüz geniş ve toplu ise yukarıya doğru fırça darbeleri ile yüzümüzü olduğundan zayıf gösterebiliriz. Eğer yüzümüz ince ve zayıf ise fırçayı kulaklara doğru uyguluyoruz ki olduğundan biraz daha geniş bir görüntü elde ediyoruz. Normal yüz hatlarına sahip iseniz sadece elmacık kemikleri üzerinden şakaklara doğru hafif fırça darbeleri uyguluyoruz. Allık fırçamız mutlaka geniş olmalı, küçük allık fırçaları ile darbeler dağılmaz olduğu gibi kalır ve komik bir görüntü çıkar ortaya. Ayrıca kullanılan bütün fırçalar çok önemli, kaliteli ve uygulama aşamasına göre kullanılmalı.”

uygulama9-ic

Allık aşamasından sonra benim gibi kaş konusunda sorun yaşayan bayanlara Ayten Hanım’ın önerisi.
Ayten Tolaz: Kaş renginize uygun bir renk ile kesinlikle kalemle değil fırça ile kaşları belirginleştirmek mümkün.
Dudaklara geçmeden önce benimde tedirginlikle karşıladığım bir şekilde Ayten Hanım makyajın bütünlüğünü sağlamak ve fazlalıkları temizlemek için geniş bir fırça ile hafif dokunuşlarla yüzümü temizledi. Bende hepimizin şuan aklına gelen soruyu sordum, makyaj bozulmaz mı? Genelde kadınlar makyaj bozulmasın diye dokunmak istemezler.
Ayten Tolaz: Hiçbir şey olmaz korkmayın, zaten makyaj yarım saat sonra daha güzel görünür, çünkü cilt onu emer ve bütünleşir, bu fırça darbelerinin amacı kalan fazlalıkları almak. Makyajınıza dokunmaktan hiç korkmayın. Özellikle kaliteli makyaj ürünleri kullanılırsa, bu uygulamada kullandığımız hiçbir ürünün cildinize bir zararı yok. Aksine özellikle cildinizi dış etkenlerden koruyor; kış aylarında soğuktan, yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından, yağmurdan, rüzgardan.

makyaj6-ic

uygulama10-ic
Dudaklar; Rujun Kalıcılığını Nasıl Sağlarız?
Artık son aşamamız dudaklarımıza renklendirmede sıra…
Ayten Tolaz: Rujumuzu uygulamadan önce göz çevresine kullandığımız kapatıcı çok az miktar ile dudaklarımızı dolduruyoruz. Buda dudaklardaki çatlakları kapatmak ve rengi sabitleştirmek adına yaptığımız bir uygulama. Rujumuz bu sayede kalıcı olacak. Makyajımıza uygun bir renk Laura Mercier marka dudak kalemimizi dudak çevresine, dudak hatlarını belli etmek için çok bastırmadan hafif bir şekilde uyguluyoruz. Birde makyaj boyanıp çıkmak değil, çevremizi de rahatsız etmemek gerek. Yine dudaklarda da gözlerde olduğu gibi ufak hileler ile kusurlarımızı kapatmak mümkün. Örneğin; önce kapatıcımızı sürüyoruz, şeklini kalemle veriyoruz, eğer dudaklar geniş ise kalemi biraz içten uygulayarak dudakları inceltiyoruz, eğer dudaklar ince ise kalemle daha dıştan çerçeve yaparak dudakları kalınlaştırabiliyoruz ve sonra içini ruj ile dolduruyoruz. Banu Hanım’ın dudaklarını Christian Dior marka makyajımızın bütünlüğünü bozmayacak bir renk ruj ile dolduruyoruz. Rujumuzu da mümkünse fırça ile uygulamalıyız.

uygulama11-ic
Makyajımız bitti. Eminim sizlerde benim gibi bu uygulamadan çok güzel bilgiler edindiniz. Ayten Hanım’a bize verdiği sırlar ve bilgiler için teşekkür ediyorum ellerine sağlık. Ayten Hanım ile daha bir çok uygulama ve buluşmamız olacak. Uzmanlığı ve deneyimleri ile bizlere gece makyajı ve kusur kapatma ile ilgili bir çok şey öğretecek. Eğer sizde bu uygulamalarda bizimle olmak isterseniz ve gerçekten sizi rahatsız eden makyaj ile kapatılacağına inandığınız kusurlarınız var ise bana mail veya yorumlarınız ile ulaşın, Ayten Hanım’ı birlikte ziyaret edelim ve bunu öğrenmek isteyen tüm kadınlarımızla paylaşalım.

Yorumlar

ayşegül   -  Bağlantı 12 Haziran 2014, 16:07

Kullanmış olduğunuz bu kaliteli kozmetik malzemelerini ne tür yerlerde bulabiliriz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı